Historik 2011

11 januari ”I djurens värld”
Värd: Gertrud Wennerberg
Vi var ett tiotal visvänner på kvällen, som lyckades samla ihop 35 djurvisor.

8 februari ”Vreeswijk & Åkerström”
Värd: Anders Ramberg
Det blev en lyckad kväll med flera olika vistolkningar, på komp med både gitarr och ukulele, av dessa två herrars efterlämnade visskatter.

8 mars ”Kvinnan bakom allt
Värd: Margaretha Jensen-Andersson
Föreningen hade sitt årsmöte denna kväll och när årsmötesförhandlingarna var
avklarade, intog vi en enklare kvällsbuffé och därefter tog vi ton och sjöng visor till kvällens tema som var ”kvinnor bakom allt”.

Den 12 mars genomförde vi vår 25:e Taube-afton
Vår ordförande, Anders Ramberg, hade satt samman ett mycket varierat program. Kvällen inleddes med en helt unik version av Fritiof Anderssons paradmarsch, framförd av Gunnar Törngren, gitarr, Anders Ramberg, gitarr, Per Svensson, kontrabas, Per-Olof Broberg, piano och Sofia Edlund på ukulele.
Efter att Anders hälsat välkommen och presenterat kvällens konferencier, Margaretha Jensen-Andersson, sjöng följande medlemmar: Astrid Dahlin, Anders, Gunnar, Margaretha, Margareta Thorstrand, Per och Sofia i både solonummer och allsång. Kvällen avslutades med att Sofia sjöng Nocturne och innan visan var helt slut stämde samtliga medverkande in. Inför en i det närmaste fullsatt teater kunde vi tacka för oss och lämna scenen mycket nöjda med kvällens insatser.

 

Den 17 mars ”Trio Fotspår”
Vi höll en konsert med tre unga visstuderande från vislinjen i Kungälv. De tre var Johanna, Stina och Tora som tidigare ringt oss och undrat om de kunde få komma och spela hos oss. Johanna Samuelsson kommer från Mariestad och nu skulle trion ut på turné och hade vägarna förbi. Vi gjorde en chansning som vi sent skall glömma!

Efter att Anders Ramberg, Margaretha Jensen-Andersson och Gunnar Törngren sjungit var sin visa och publiken varit med i en allsång, var det dags för trion att presentera sitt program.
De tre varvade sina soloframträdanden med stämsång, där två av dem eller alla tre deltog. Piano, congas och gitarrspel var imponerande och mellansnacket sköttes på

ett charmigt och trevligt sätt. Av publikens respons att döma var det inte bara Visans Vänner som blev charmade av Trio Fotspår. Det är bara att önska tjejerna GOD FORTSÄTTNING! -så hörs vi.

12 april ”Lasse Dahlqvist & Håkan Hellström”
Värd: Karl-Erik Eriksson & Margaretha Jensen-AnderssonVi tackar kvällens värdar som hade letat fram visor och intressant fakta, som flera av oss inte visste om dessa två kompositörer och som med sina rötter i västkustens mylla, har gett ut en mängd visor som har sjungits och sjungs fortfarande med stor glädje och inlevelse. Ett extra tack till Karl-Erik som under kvällen kompade på sin klarinett till vår allsång på flera av Lasse Dahlquist visor

10 maj ”Mellan hägg och syrén”
Värdar: Agneta Eriksson & Gertrud Wennerberg
Efter underbar inledning med sång och diktläsning av kvällens värdar, släppte övriga medlemmar loss ordentligt med visor, allsång och en hel del dikter. I halvtid fick vi avnjuta en jättegod ansjovispaj och sallad. Innan kvällen var över hade vi tillsammans sjungit ett trettiotal visor, samt en handfull dikter på kvällens tema.

Tisdagen 14 juni Säsongsavslutning
14 juni var det säsongsavslutning vid Laxhall på Torsö. vi var ett tjuotal medlemmar som slöt upp på bryggan. Stämningen var på topp och det blev både sång och diktläsning på kvällens tema ”Den blomstertid nu kommer”, vi bjöds också på några finstämda visor framförda på klarinett av Karl-Erik. Ni kan se foto från kvällen i fliken ”

Sommarens Viskvällar vid Stallet
Traditionsenligt har Visans Vänner haft hand om fyra viskvällar vid Stallet, Vadsbo Museum  i Mariestad. En värd försökte hålla reda på övriga deltagare.

Den 6 juli var Jonny Andersson först ut som värd, med sig hade han Gertrud Wennerberg, Björn Larsson och Anders Ramberg. Det bjöds på många svenska visor, ett urval med texter på skämt och allvar av Emil Norlander till Wiehe, även visor från Norge, Irland och Ryssland framfördes.

Den 20 juli var Håkan Hultin värd och han hade begåvats med två trubadurmedlemmar, Gunnar Törngren och Per Svensson, med mycket eget material i form av helt egna alster och översättningar, bestämde dom sig för att satsa på det dom gillade mest själva utan att snegla på etablerade publikfavoriter.Temat för kvällen blev följaktligen EGEN STIL och inleddes med dikten Stil av Carl Sandburg som ett slags programförklaring. Därefter följde en bred exposé av stilar i form av instrumentallåtar med mandolin och gitarr, halvsnackade översättningar av norrmannen Odd Börretzen, svenska versioner av Jambalaya, Stand by your man och My Way, ”nyckelvisor” om lokala händelser med och utan Visans vänner i Mariestad, översättningar av visor av Phil Ochs, Evan Maccoll och Donovan, en parafras på Fritiof och Carmencita och mycket mera. Kvällen avslutades med ett försök till allsång med en för publiken helt okänd låt med en enkel refräng. Några gånger är det o.k. av Odd Börretzen. För att uppsummera var kvällen mycket roligt, en stor del av publiken var kanske konfunderade och i alla fall överraskade (vilket var en målsättning) och Mariestadstidningen skrev ett mycket uppskattande reportage.

Den 27 juli var Claes Göran B Näslund värd, med sig hade han Anders Ramberg. Här blandades det friskt mellan allvar till skoj i visorna under kvällen, solen sken och publiken njöt av både väder och visor.

Den 3 augusti var Anders Ramberg värd för kvällen och med sig hade han Iréne Skoog, Margaretha Jensen-Andersson, Margareta Thorstrand och Gertrud Wennerberg. Tillsammans bjöd kvällens medverkande på visor varvade med Irénes tänkvärda och vackra dikter. Det blev en fin avslutning på Visans Vänners kvällar på Stallet sommaren 2011. Titta gärna på bilder från sommarens viskvällar på Stallet.

13 september ”Gula visor”
Värd: Alice Wingquist
Kvällens värd lade ribban högt, då hon inledde kvällen med att spela några tonsatta dikter av Dan Andersson. Det blev en finstämd inledning av kvällens ”gula vistema” där många av övriga visor handlade om hösten.

11 oktober ”Wermlandsskalder”
Värd: Margaretha Jensen-Andersson
Kvällens värd inledde med att berätta om en av de stora Värmlandsskaldernas livsöde, nämligen Fröding. Margaretha bjöd också kvällens deltagare på trattkantarellsoppa med scones.

8 november ”Det var bättre förr/Nostalgikväll”
Värd: Håkan Hultin

Efter värdens inledande där han läste två tänkvärda stycken med nostalgi, så gav alla kvällens deltagare verkligen på sig själva, alla berättade om gamla minnen från förr, tillsammans med någon visa som väckte ett och annat minne för de flesta. Kvällens värd hade fixat till en mycket god kvällsfika med nybakat bröd, torkad skinka, färgglatt te, m.m.

12 november ”Till minne av Cornelis” på Mariestads teater
Föreningens store Cornelis-tolkare; Jonny Andersson, numer boende på Tjörn gästade oss i år. Tillsammans med sin son Karl Andersson och  P-O Högman bjöd de på ett blandat program med moralkakor, halmhattar, desertörer, mm, och de gjorde ingen besviken. Föreningens årliga visstipendium, som i år gick till Erika Jönsson, delades ut. Hon sjöng ett par visor och visade att hon var en värdig mottagare av stipendiet. Anders Ramberg, Sofia Edlund, Andreas Ramberg spelade också ett antal visor med den äran. Kvällens suveräna konferencier Margaretha Jensen-Andersson höll ihop kvällens program på ett lysande sätt och bjöd även också på ett par visor. Kvällen avslutades med att samtliga deltagare sjöng ”I natt jag drömde” tillsammans med den härliga publiken.

13 december: ”Farvälvisor”
Värd: Anders RambergEfter den varma och goda välkomstglöggen inledde Margaretha Thorstrand årets julfest traditionsenligt, med en visa där vi hälsade oss och julen välkomna. Efter detta blev det gröt och skinksmörgås som Margaretha Jensen-A fixat till med den äran. Mätta och glada började vi sedan sjunga för full hals och vi hann med ett 30-tal glada visor på kvällens tema. Trots att temat hade en melankolisk touch, var stämningen på topp hela kvällen och efter Viktor Rydbergs ”Tomten” gick vi hem nöjda.