Publicerad

Irene Skoog i fokus på Öppen Scen 10maj 2022

Irene Skoog

 

Så var det dags för ännu en månadsträff i Visans Vänner Skaraborg tisdagen den 10 maj. Ute doftade det frisk av grönska och vår efter ett behövligt regn. Inne i ABFs lokaler väntade scenen på Irene Skoog som hade tilldelats  den första halvtimmenav Öppen Scen för att presentera sig och sitt skrivande. Irene har varit lärare i stort sett  hela sitt yrkesliv. Hon har rötterna iSkaraborg .  Fadern var lantbrukare och familjen flyttade mellan olika gårdar tills  familjen fick något eget. Efter lärarseminariet blev Stockholm bostadsort eftersom Irenes man hade jobb i huvudstaden. Så småningom öppnade sig möjlighet till lärartjänst i Skaraborg. I en period mellan fasta lärarjobb arbetade hon som lärare på Komvux på fångvårdsanstalten. Hon har också arbetat med revy och teater. Teater i skolan, som Irene brunnit  för, har varit en mycket positiv erfarenhet för henne och i lika hög grad för barnen och deras utveckling. Här fick vi också höra Irene ta ton i några visor som var en del av pjäserna hon satt upp genom åren.  Naturligtvis fick vi ta del av Irenes dikter. Flera har tonsatts av bl.a. Axel Holmblad. Hennes dikter visar upp ett starkt engagemang  för natur och miljö och för mänskliga värden. Ofta har dikterna en knorr på slutet Det märks att en av hennes förebilder är Alf Henriksson. Vid sidan av dikter skriver hon även böcker för barn. Samtliga utgivna på eget förlag.  Hennes framträdande gav oss en fin bild av Irene Skoog som person och diktare.
Under kvällen framträdde även Marianne Agelin Skårstedt och Per Skårstedt, Frank Levin (93 år!), Margaretha Andersson Jensen, Roy Sällström som också skötte ljud, Anders Ramberg m. fl.

Foto: Roland Tiger och Anders Ramberg

Publicerad

Taubeafton 12 mars 2022 med Magpies

”The Magpie is a most Illustrious Bird” sjunger Donovan i sin barnvisa från1967 med samma namn. Några som också lyser som Donovans skata är vokalgruppen Magpies från Töreboda, eller egentligen Töreboda Moholm och Mariestad, När de sjunger sakral musik heter de Vokalensemblen och leds av Karl Wikenstål. I andra sammanhang kallar de sig Magpies (Skator) och övar kollektivt med olika ansvarsområden. Artistnamnet kom till av en slump vid bläddrande i ett engelskt-svenskt lexikon. Magpie lät bra tyckte de, fågeln har både vitt och svart i sig och de själva har hållit ihop i sorg och glädje med en repertoar som avspeglar dessa känslolägen. 33 år har det blivit vid det här laget och de ser ingen ände på sitt samarbete som har blivit lite av ett sätt att leva. Mat, prat och mycket sång blir det när de ses.
Vid Taubekonserten igår, på Taubes födelsedag, visade de upp den mer lyriska sidan av nationalskalden som utmärkt passar för de ljusa damrösterna. Johan Wallerstedt, diskret placerad i utkanten av scenen, bidrag med stöd på ståbasen. Några sånger ackompanjerades på gitarr och bas. Andra sånger sjöngs a capella som traditionell körsång. Magpies har vid sidan om Taube ägnat sig en del åt Bellman och har framträtt med hans sånger både utomlands och här hemma. Det blev därför naturligt att blanda in ett par Bellmansånger innan man avslutade med ytterligare Taubenummer.
Taubeaftonen inleddes enligt tradition med Visans Vänners egna medlemmar. Denna gång var det Madde och Anders Ramberg och Monica Fäger som stod för medlemsinsatsen. En sångglad och fulltalig publik sjöng också glatt med där tillfälle gavs.
Monica Hedberg var conferencier för kvällen och hon och Anders Ramberg tackade efter långa och uppskattande applåder gruppen Magpies för en fin Taubekonsert.

 

Publicerad

Månadsmöte och årsmöte på internationella kvinnodagen 8 mars 2022

MÅNADSMÖTET 8 mars var därtill årsmöte i Visans Vänner Skaraborg. Närvarande medlemmar hedrade inledningsvis den nyligen bortgångne medlemmen Karl-Erik Eriksson och hans betydelse för föreningen med en tyst minut. Årsmötet som följde uppvisade inga överraskningar och styrelsen fick ansvarsfrihet för det gångna året. Kristin Svensson valdes in i styrelsen efter Madde Ramberg. Innan sång och ord släpptes fritt serverades kaffe/te och semmeltårta. Siewerth Stegdahl, Irene Skoog och Monica Hedberg förnöjde alla närvarande med diktläsning. Curt Ehn lyfte fram den originelle och humoristiske visdiktaren Pim-Pim Lennart E:son Falk. Roy Sällström skötte ljudet som vanligt och visade sin uppskattning för Lars Demian genom att sjunga en av hans visor. Nytillkomna medlemmarna Per Skårstedt och Marianne Agelin Skårstedt hade mycket att tillföra bl.a. Taubevisan ”Den instängde poeten”. Även Monica Fäger och Margareta Andersson Jensen bidrog med Taubevisor. Madde Ramberg, ackompanjerad av sin far sjöng ”Välkommen hit”. Med det allvarliga dagsläget i åtanke sjöng Roy ”Varför skola mänskor strida” Anders Ramberg G Samuelssons ”Låtsasvärld” och Roland Tiger ”Nu kommer kvällen”.
Sammantaget ett mycket fint, trevligt och avspänt månadsmöte/årsmöte med mycket musik som vanligt.
Än finns biljetter till Taubeafton 13/3 på Mariestads Teater, så passa på.
Foto: Anders Ramberg
Publicerad

Taubeafton 12 mars 2022 med Magpies

MAGPIES är en grupp av sju skönsjungande kvinnor från Töreboda som har uppträtt tillsammans i drygt trettio år. De framträder flitigast under sommaren, på turistbåtarna på kanalen, på hembygdsgårdar och andra arrangemang och ibland i Skaraborgs kyrkor. Den uppskattade sånggruppen har vid det här laget skaffat sig en bred repertoar, allt från klassiska visor till Ted Gärdestad och Beatles och blandar när det passar både profan andlig repertoar. Den 12 mars är det dock Evert Taube som gäller. Magpies toppar som artistgrupp årets Taubeafton 12 mars kl. 19.00 på Mariestads Teater. Med sig på scenen har gruppen Johan Wallerstedt på bas. Som vanligt inleder Visans Vänner Skaraborgs medlemmar konserten.
Biljettpris: 200 kr. Biljetter kan köpas via hemsidans webbshop.

Publicerad

Humoristen Dan Andersson

K G MALM & MIKA OLAVI : Humoristen Dan Andersson. Frejasalen, Skövde 13/11 kl. 18.30
Många tolkningar av Dan Anderssons diktning har gjorts men sällan har han framställts som en muntergök. Till 100-årsminnet av skaldens bortgång har K G Malm och Mika Olavi djupdykt i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter. Det är på tiden! För visst hade karln humor. Givetvis framförs även några av skaldens kända, vemodiga visor.

Ett Biljetter och mer information www.visansvannerskaraborg.se eller
tel. 070-633 08 60.
Eventuellt överblivna biljetter säljs i anslutning till konserten från kl. 18.00.

 

 

Publicerad

Skaraborgs Musikfestival 2 oktober kl. 18.00 i Mariestads teater


Hösten närmar sig obevekligt men tack och lov kan vi om några veckor krypa in i värmen i den anrika gamla teatern i Mariestad och uppleva en helkväll med visartister som samtliga har anknytning till Skaraborg. Sex fantastiska framträdanden bjuds vi på av:

 1. Gunnar Törngren
  allsidig vismakare som roar med varierande och underfundiga texter. Sjunger alltså mest egna sånger med såväl skämtsamt innehåll som det som lockar till eftertanke.
 2. Susanne Lind
  Med glimten i ögat och fötterna i folkmusikmyllan har Susanne i 25 år turnerat runt hela Sverige med sina folksånger, historier och spelmanslåtar.
 3. Moa Andersson
  Singer-songwriter som skriver och framför egna låtar med stor igenkänningsfaktor och som får oss att skratta och bli berörda.
 4. Simon Swanström
  ”Ömsom finstämt, ömsom brutalt men alltid lika närvarande”
  Simon kommer från slätterna kring Vänerns östra sida och pratar hellre om berättelser än om sånger.
 5. Karl Fimmerstad
  Karl har gått på Nordiska Viskolan i Kungälv och har gett ut några singlar med egen musik. På festivalkvällen 2 oktober är Johan Ludvig Rask med och kompar på trummor och gitarr.
 6. Jenny Almsenius
  har turnerat flitigt i Sverige och Norge de senaste åren och sjungit sig rakt in i publikens hjärtan. Hon hyllas för sin starka scennärvaro och personliga låtar.

BILJETTER OCH MER INFORMATION:  www.visansvannerskaraborg.se (under fliken WEBBSHOP) eller tel. 070-633 08 60

Max 50 personer i publiken på grund av rådande restriktioner – först till kvarn gäller!

Biljettpris 300:-. Eventuellt överblivna biljetter säljs i teatern 2 oktober från kl. 17.00

VISANS VÄNNER SKARABORG
med stöd av Grevillis fond,  ABF och Västra Götalandsregionen

Publicerad

En ljuvlig kväll i vandrarhemmets trädgård med Visans Vänner Skaraborg 2021-08-12

Efter att Madelene Ramberg hälsat Välkommen gick ”ord och ton” till Per Svensson.
Han både sjöng och berättade om sina humoristiska visor. När sambon skadade foten var det slut med gemensamma matinköp på ICA. I en sång beskrev Per sina ensamma shoppingturer som nu gick till LIDL. Där finns mycket mer än mat, vilket ledde till en massa impulsköp. Pers belöning för sin kreativitet blev skratt och applåder. Sen följde en visa om Kinnekulle, där han växt upp. Efterhand utökades gränserna till både Lugnås och Mariestad, och när han kom så långt bort som till Borås, jämförde han det med Amerikas New York. Med låten ”Karaokekväll på Hjorten” fick publiken chans att sjunga med i refrängen.
Därefter lämnades mikrofonen till Irene Skoog. Hon har skrivit i hela sitt liv och varit lärare i hela sitt yrkesliv. Kombinationen av författande och undervisning borgar för ett bra framförande, när vi får lyssna på hennes tänkvärda tankar. Samtidigt som Irene underhåller oss, förmedlar hon betydelsen av en bra kontakt mellan natur och människor. Att naturen denna kväll bjöd på en långsamt dalande sol på klarblå himmel, gav extra tyngd till dikterna. Irene läste också en text
som blivit tonsatt och avslutade med en dikt om ”Drömmar” .
Sen var det dags för Madelene igen. Till Anders Rambergs gitarr-komp sjöng Madelene låtar av Håkan Hellström, Magnus Uggla, Credence och Sonja Alvdén. När kylan sakta kom krypande blev det passande allsång för att klappa händerna, så man slapp frysa. Värmen inombords var dock inte att ta fel på. Kvällens artister bjöd in till härlig gemenskap, så jag hoppas och tror att ingen innanför staketet kände sig utanför. Detta sagt med anknytning till en av de två sångerna som Anders framförde. Den handlade just om känslan att känna sig utanför.
Det är ofta en väldigt jobbig känsla, men det är inte alls säkert att de som stod utanför staketet ikväll kände sig utanför och det skulle kunna vara så att någon ibland kan känna sig utanför fast man är med innanför? Mina avslutningsord blir därför:
Att KÄNNA sig utanför är tragedi
Att STÄLLA sig utanför en komedi
Text: Monica Hedberg. Foto: Roland Tiger