Publicerad

Vi hoppas på hösten. Dessförinnan ha en skön sommar!

Tyvärr har vi ju behövt ställa in mycket av vårens aktiviteter. Det betyder inte att planeringen stått still utan med full energi planerar vi för hösten – och hoppas på att virusläget ska ha förbättrats. Men tyvärr så ställs även Visfestivalen i Hällekis (Falkängen) in i år och flyttas till 2021.

Den planerade Taubekonserten i Skövde i mars blev ju som bekant inställd men vi hoppas kunna genomföra den senare under året.

MÅNADSTRÄFFAR: Vi planerar att köra våra månadsträffar som vanligt tisdagar på ABF klockan 18.30.

8 september – Tema: Thore Skogman
13 oktober – Tema: Gränslöst
10 november – Öppen scen (blir på Rådhuscaféet i Skövde)
8 december – Tema: Jul och Nyårstid.

35-ÅRSJUBILEUM 10 oktober: Föreningen fyller 35 år i år! Det tänkte vi fira på Laxhall. Detaljerna återkommer vi om!

UKULELEKURS: Nu finns chansen att lära dig spela på det trevliga instrumentet ukulele. Det är både ett perfekt nybörjarinstrument men lika bra för alla andra. Det blir Eva Ekhagen som lär oss. Platsen blir på ABF i Mariestad och med start 18.30. Datum för kursen: 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november plus en uppspelning i Skövde 10 november.
Föreningen subventionerar kursen så den kostar bara 200:- för medlemmar (även icke-medlemmar är välkomna men då till priset 250:-). Anmälan senast 1 september till Anders via mail: anders.ramberg@telia.com eller på telefon: 070 627 67 65

ÅRETS MUSIKFESTIVAL 3 oktober i Mariestad kommer att gå av stapeln för 6:e året i rad. I år har vi enbart satsat på kvinnliga artister. Bokning av artister pågår.

DEN HUMORISTISKE DAN ANDERSSON: 14 november är en lite ovanlig infallsvinkel på vår rikspoeten Dan Andersson. Det är en föreställning med KG Malm och Mika Olavi.

Vill ni se flera av våra medlemmar spela så går det att göra på nätet via ”Öppen kanal Skövde” där vi spelar på KAC Rosa Huset. Föreningens medlemmar står för pausmusiken så vill du bara se oss så hoppa fram ca en timme i programmet.

Med tillönskan om en skön sommar
VISANS VÄNNER SKARABORG

Publicerad

Taubeaftnar i Mariestad och Skövde 12 & 18 mars

Taubeafton i Skövde 18 mars kl. 19.00, Kulturhuset, Frejasalen

 

Välkomna till Taubeafton i Skövde! Platsen blir Kulturhusets Frejasal den 18 mars klockan 19.00. Biljetter, 200 kr, köps i entrén från kl 18.00. Konserttid: ca 1 tim 20 min
Vi bjuder på en varierad blandning ur Evert Taubes visskatt med såväl de allmänt välkända Taubevisorna som några av de mindre kända. En och annan allsång kan förekomma.
Artister: Susanne LIND, välkänd riksspelman hör vi både på sång och fiol. Pierre FAHLSTRÖM, erfaren trubadur med mycket Taube på sin lyra (gitarr). Monica FÄGER, ackompanjerad av Anders RAMBERG, framför Taube på sitt egna sätt. Genom Gunnar TÖRNGRENs visor får vi möta en annan sida av Evert Taube. Samtliga artister är medlemmar av Visans Vänner Skaraborg.
Medarrangör: NBV, Skövde.

Taubeafton i Mariestad 12 mars kl. 19.00, Mariestads Teater

På Evert Taubes födelsedag firar Visans Vänner Skaraborg nationalskalden med en konsert med hans visor på Mariestads Teater tors 12 mars kl. 19.00 .
Biljettpris: 200 kr. Förköp Karströms Bokhandel 0501-100 63. Ev. kvarvarande biljetter kan köpas i teaterns biljetkassa från kl. 18.00 dagen för konserten.
Kvällens artister kommer att bjuda på välkända och mindre kända Taubevisor:
Stefan OLSSON och Gunnar BENJAMINSSON, orsabaserade trubadurer är musikaliska allätare som spelar såväl klassiska som moderna visor samt egna alster. Men denna gång är det Taube som gäller.
Staffan BERLIN och Eva STRAUMANN älskar irländsk musik, kultur och historia och uppträder med framförallt irländska folksånger i repertoaren. I det här sammanhanget spelar och sjunger de Taube.
Maria och Roland TIGER spelar gärna folkmusik på fiol men älskar också folkvisor och litterära visor. På Taubekonserten har det bytt fiolerna mot klaviatur och gitarr.
Gertrud WENNERBERG är en pionjär i Visans Vänner och var med och startade föreningen i Mariestad. Hon ackompanjeras av Anders RAMBERG..
Konserten genomförs med stöd av ABF och Västra götalandsregionen.

Publicerad

Lördag 11 januari startar nya decenniets första brunchmusik på Rådhuscaféet i Skövde

Först ut är
10 januari: Torbjörn Möller och Jenny Lander samt Pierre Fahlström
Därefter:
8 februari:  Sofia Edlund och Emmanuel Blume samt Axel Sondén
14  mars:    Christer Lindén samt Gunnar Benjaminsson & Stefan Olsson
9 maj:          KG Malm samt Hinte & Vismakaren (Gunnar Törngren)

Lokal och tid: Rådhuskällaren i Skövde kl. 13.00
Visans Vänner/NBV/ Rådhuskällaren arrangerar. Fri entré

 

 

Publicerad

Visor till julgröten 2019-12-10

Visans Vänner Skaraborg avslutade verksamhetsåret 2019 med traditionsenlig julgröt med skinksmörgås. Ett 25-tal medlemmar hade kommit till ABF:s lokaler vid Gamla torget för att umgås, sjunga eller lyssna till vissång och diktläsning på jultemat. Anders Ramberg, föreningens ordförande, hälsade alla välkomna innan sjungandet och deklamerandet tog vid. Parallellt med Visans Vänners arrangemang pågick Nobelfesten i Stockholms stadshus. Underhållningen vid Nobelmiddagen lyfte särskilt fram den svenska vistraditionen vilket är glädjande för vår förening och andra med samma syfte som kontinuerligt försöker värna, upprätthålla och utveckla vistraditionen. Vid gårdagens visträff framträdde Margaretha Jensen Andersson, Pierre Fahlström, Hinte, Gunnar Törngren, Anders Ramberg med dottern Madde, Monica Hedberg, Monica Fäger, Curt Ehn, Maria och Roland Tiger, Gunilla Broberg samt Irene Skoog som med sina dikter med jultema avrundade den trevliga och gemytliga visstunden.

Första medlemsträffen på det nya året 2020 blir 14 januari 18.30. Temat är då ”Arbete och slit”.

Publicerad

Vaggvisor för vakna – en föreställning om Barbro Hörberg

En personlig 70-talspatinerad föreställning med humor och nerv där vissångerskan
Hanna Sundblad sjunger Barbro Hörbergs odödliga visor, blandar med lite egna sånger och prat om verklighet, drömmar och en del däremellan. Men mest om Barbro.

Musiker: Björn Millton & Mikael Dalemo
Mariestads Teater lördag 30 november kl 18.00

”De texterna och den känslan – det var fantastiskt!”
Ann-Sofie Andersson, kultursamordnare Götene kommun

”En föreställning som trollbinder publiken!”
Rune Blidh, Gränslös Kultur Kristinehamn

”Det är otroligt! Både allvarligt och fyllt av humor. ”
Sofie Henryson, kulturarrangör Bohusläns Museum

Biljetter på denna webbplats under fliken Webbshop
eller tel. 076-792 85 69. Biljettköp också på Karströms Bokhandel tel: 0501-100 63

Publicerad

Vistolkningskurs med Ingrid Hogman 26-27. Oktober

I helgen 26-27 oktober inbjuder Visans Vänner Skaraborg till en kurs i vistolkning med den välkände grundaren och tidigare huvudläraren vid Visskolan i Västervik, Ingrid Hogman. Här finns en möjlighet att få finslipa sin framförande av visor och egna låtar under professionell ledning. Kursen är tillrättalagd för att kunna hantera olika nivåer med individuell anpassning.

Priset för kursen är kraftigt subventionerat för att stimulera utveckling av vissjungandet och kostar bara 650:- för två dagar. Kursen hålls  i Rådhuscaféet i Skövde mellan 13.00-19.00 på lördagen 26.oktober och mellan 10.00-16.00 på söndagen 27.oktober. För att få fullt utbyte av kursen är det nödvändigt att delta bägge dagarna. Antalet deltagare är begränsat till 15 personer med företräde för medlemmar i Visans Vänner Skaraborg. Anmälningsfrist är 13 oktober. Kursanmälan sker genom att beställa kursen på denna hemsidas webshop. Frågor kan ställas till Gunnar Törngren genom mail till gunnar.torngren@telia.com eller telefon: 070-3183790

Publicerad

Kinnekulle visfestival 29 juni 2019

Kinnekulle visfestival
Lördag 29 juni 2019 kl. 13:00–17:00
Artister: Evert Ljusberg, Sofia Ekberg, Simon Swahnström, Eva Ekhagen, Eva Nyqvist & Mats Göthersköld, Polarn Per Svensson.
FRI ENTRÉ
Med stöd av Götene kommun och Sparbanken Skaraborg

Eva EKHAGEN: År 2005 lämnade Eva Ekhagen den kungliga huvudstaden och slog sig ner i Hällekis. Eva arbetar bl.a. på den Kommunala musikskolan i Lidköping som rytmikpedagog.
Spelar ute, oftast med sim man Roy, men kommer här att uppträda själv med egna sånger. Med inspiration från vardagens mödor och förnöjsamhet är hennes texter både roliga, sorgliga, vackra och dråpliga.

Sofia EKBERG: Singer/songwriter från Göteborg, med rötter i Småland, sjunger berättelser ur vardagen om tillvarons stora frågor och små detaljer. Finstämd, rytmisk folk/pop/country med texter som stillsamt kryper under skinnet och berör.
Sedan debut EP’n ” All the Small Details” släpptes 2013 har musiken fört Sofia till platser som Danmark, Irland, USA och Grönland. Som medlem i trion
My Quiet Companion (med Patrick Rydman och Henrik Cederblom) har hon turnerat flitigt senaste åren med ”Hungriga Hjärtan- Springsteen på vårt sätt” och är just nu aktuell med föreställningen ”80-talsbarn” av och med samma trio. Kan även ses i sommar i projektet: Gå vidare: en vandringsturné med visartisterna Anna Döbling, Lolita Ray och Anna Wirsén.
När Sofia inte spelar själv undervisar hon på singer/songwriterlinjen:  Löftadalens folkhögskola i Åsa, Halland.

Mats GÖTHERSKJÖLD: Gitarrist, trubadur, låtskrivare, musikproducent och filmmakare från Majorna i Göteborg. Är just nu aktuell med filmen ”Majorna The True Story”. Två egna skivor är även under inspelning, en Bellmanskiva samt en instrumentalskiva med egna kompositioner.

Ewert LJUSBERG: Det har snart gått 50 år sedan Ewert Ljusberg lämnade hemmet i Hede i Härjedalen och flyttade till Stockholm. Men ränderna går aldrig ur – han har behållit den ädla härjedalsdialekten och han är stark jämte. På sin resa genom livet och landet hamnade han sommaren 2001 i Skaraborg – här trivs han och blir nog kvar livet ut. Hällekis är en centralpunkt för en turnerande artist: – Jag har tio minuters promenad till tåget!
Ända sedan artistlivet startade för 40 år sedan har han haft fullt upp med folkparker, visfestivaler, stadsfester och inte minst bygdegårdar.

Eva NYKVIST: Vissångerska med rötter i den värmländska myllan som nu bor i Göteborg. Sjunger egna och andras visor.
Gick vislinjen på Nordiska Folkhögskolan 2003-04. Den senaste CD hon gav ut var ”Harmoni i diss” 2015.

Simon SWAHNSTRÖM: Några omdömen: ”Trots att han är en fullfjädrad sångare med en mäktig röst som står i kontrast till den nätta gestalten och ett fullt utvecklat gitarrspel talar han hellre om ”berättelser” än om ”sånger”. Här finns såväl intima sårbara sånger som för en tillbaka till ens oavslutade kärlekar som episka historiska skildringar.” skrev Jan Hammarlund.
”Ömsom finstämt, ömsom brutalt men alltid närvarande.” skrev Visans Vänner i Göteborg.”

Publicerad

Visans Vänner-medlemmen Kristin Svensson avslutade tillsammans med Mikael Odén sista brunchmusiken för våren 2019

Vårens sista Brunchmusik på Rådhuscafeet i Skövde arrangerades lördagen 11 maj. Vädret inbjöd, om än med viss tvekan, till spelning utomhus. I det soliga men något kyliga vädret hade många samlats på uteserveringen så där skedde även dagens spelning. Först ut på scenen var Mikael Odén, hemmahörande i Stockholm, en av de fantastiska unga vissångare som så väl skolats i visskolan i Kungälv. Mikael sjöng ett antal egna sånger vilka uppvisade en stor variation. Det kan alltid vara en utmaning att spela utomhus och trots att Mikael blev lite avbruten av ett glatt gäng som hade svensexa, någon byggmaskin som plötsligt startade och en akut skivförsäljning under pågående konsert så hanterades det utmärkt bra och applåderna var rungande.

Rungande applåder blev det även för dagens andra artist: Kristin ”Fornfela” Svensson. Kristin sjöng, och inte minst underhöll publiken, med ett antal folksånger och spelande på sin fiddla. Det var mycket uppskattat av alla. Sammantaget var det minst ett hundratal som hörde hela eller delar av lördagens konsert.

Med det tar brunchmusiken sommaruppehåll men återkommer under hösten. Vi kör igång redan i augusti och som vanligt andra lördagen varje månad.

Foto & text: Gunnar Törngren

Publicerad

Visans Vänner Skaraborgs visstipendiat 1999 gästade föreningens medlemsträff

Tisdagen den 9 april gästades Visans Vänners medlemsmöte av vissångaren Christer Ågren, som förärades föreningens visstipendium för bra precis 20 år sedan. Nu återkom han efter en lång karriär som vissångare, framför allt i Göteborgstrakten, med ett program som han gett rubriken ”Vilsna visor och blå ballader”. Här varvades egna och andras visor/låtar med dikter och egna reflexioner över tillvaron. Christer accompanjerade sig fint på resonatorgitarr, gitarr, munspel och ukulele. Efter Christers inledande och mycket uppskattade konsert vidtog öppen scen där föreningens egna duktiga förmågor intog scenen.

Publicerad

Prova på medlemsmöte med Gästartistkonsert 9 april kl.18.30

Har du funderat på att gå med i Visans Vänner för att njuta av visan i goda vänners sällskap? Du kan sjunga, spela eller bara lyssna till andra medlemmars framföranden.

Den 9. april blir det extra festligt för då gästas vi av en av våra tidigare stipendiater som nu är en rutinerad artist med visor och gamla schlager som hamnat litet vid sidan av de musikaliska allfartsvägarna som specialitet. Christer Ågren kommer från Göteborg, är medlem av Yrkestrubadurernas förening sedan många år och har gett ut åtskilliga skivor både på egen hand och i samarbete med andra artister som t.ex. vissångaren Örjan Hjort.

Christer Åberg inleder vårt medlemsmöte med en entimmas konsert under temat Vilsna Visor och blå ballader med visor varvat med funderingar, någon dikt och kanske någon prosatext, allt framfört med genuin musikalitet och ett gott humör.

Efter konserten blir det öppen scen där de som önskar kan framföra sina favoritvisor.

Det kostar ingenting att delta och vi bjuder på kaffe i pausen efter konserten. Mötet hålls i ABF:s lokaler vid Gamla Torget i Mariestad (Västerlånggatan 1) och startar kl.18.30. Vi frågor kontakta Håkan Hultin Tel: 076-7928569 E-post: hakahult@hotmail.se