Publicerad

Humoristen Dan Andersson

K G Malm & Mika Olavi
Kulturhuset Frejasalen Skövde 14 november kl 18.30

Biljettpris: 250:-
Biljetter med mera på www.visansvannerskaraborg.se
övrig info: 070 627 67 65.
Max 45 personer i publiken – först till kvarn.
Ev. överblivna biljetter säljs på plats kl: 17.30

Många tolkningar av Dan Anderssons diktning har gjorts men sällan har han framställts som en muntergök. Till 100-årsminnet av skaldens bortgång har K G Malm och Mika Olavi djupdykt i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter. Det är på tiden! För visst hade karln humor. Den mer ortodoxa hyllningskören behöver ej känna oro! Givetvis framförs även några av skaldens kända, vemodiga visor.
”Till 100-årsminnet ville vi göra något nytt och lyfta fram Dans humoristiska sida. Ett vansinnesprojekt så klart, men kul”, säger K G Malm och Mika Olavi.

Publicerad

SKARABORGS MUSIKFESTIVAL MARIESTADS TEATER 3 oktober 2020

Konserten börjar kl. 18.00  och beräknas sluta ca 21.30. I pausen serveras kaffe och  te.
På grund av gällande coronarestriktioner kommer endast 45 biljetter att säljas.
Biljettpris: 300 kr via webbshopen. Eventuellt överblivna biljetter säljs på teatern på konsertdagen från 17.00.

Festivalens artister: 

1. Ellinor Brolin
Hon har spelat på några av Sveriges allra största visscener. Hon framför både eget material och tolkar andra låtskrivares sånger. På sitt debutalbum, som kommer ut under 2020, tolkar hon Kjell Höglunds sångskatt. Kjell är själv involverad, och det kommer att innehålla både gamla och helt outgivna sånger av Kjell.

2. Sanna Carlstedt
Evert Taubes texter fick henne att ge sig in i visans värld med berättelser om sin samtid som spänner från politiska, dråpliga, glada och vackra. Sanna har stått på de stora visscenerna runtom i Norden och mottog Fred Åkerström-stipendiet 2010.

3. Cajsa Färlin
Med ett säkert och dynamiskt gitarrspel tillsammans med sin röst berör Cajsa Färlins låtar och tolkningar lyssnaren starkt. I sitt artistskap vill hon vara med och förändra och sprida ny kunskap om Norrland, lesbiskhet och queerhet.

4. Ingegerd Wessel
Visartist och låtskrivare från Smålandskusten som skriver angelägna texter där både sanning och igenkänning lyser igenom. Med lång scenerfarenhet, 2 soloalbum och 2-årig utbildning vid Nordiska Visskolan i Kungälv, tolkar hon också den svenska visskatten. Sångerna som utgör en musikalisk mix av både visa, pop och jazz knyts ihop med ett berättande som sällan lämnar lyssnaren oberörd.

5. Sofia Nilsson
Sofia lägger stor vikt på budskapet i sångerna hon framför. Hon blandar traditionella visor med moderna, samt även egna visor.

6. Boel Nihlman
Med stor lyhördhet för texten sätter Boel Nihlman tolkningen i centrum. Med bland annat influenser från svensk folksång framför hon såväl kända som okända visor på sitt personliga sätt som blandar vemod och eftertanke med bubblande energi och positiv underton.

 

Publicerad

Taubekonsert Rosa Huset i Skövde 22/8 kl 15.00

Visans Vänner Skaraborg återkommer med den p g a Corona tidigare inställda Taubekonserten. Nu genomförs den på Rosa Huset lördagen den 22 augusti, kl.15.00.

Medverkande: Susanne Lind, Pierre Fahlströn, Monica Fäger och Gunnar Törngren.

Det är fri entré, men förbokning krävs och det gör man via mail till Hotell Majoren; cc.majoren@choice.se  Max 45 personer, först till kvarn gäller.

Publicerad

Vi hoppas på hösten. Dessförinnan ha en skön sommar!

Tyvärr har vi ju behövt ställa in mycket av vårens aktiviteter. Det betyder inte att planeringen stått still utan med full energi planerar vi för hösten – och hoppas på att virusläget ska ha förbättrats. Men tyvärr så ställs även Visfestivalen i Hällekis (Falkängen) in i år och flyttas till 2021.

Den planerade Taubekonserten i Skövde i mars blev ju som bekant inställd men vi hoppas kunna genomföra den senare under året.

MÅNADSTRÄFFAR: Vi planerar att köra våra månadsträffar som vanligt tisdagar på ABF klockan 18.30.

8 september – Tema: Thore Skogman
13 oktober – Tema: Gränslöst
10 november – Öppen scen (blir på Rådhuscaféet i Skövde)
8 december – Tema: Jul och Nyårstid.

35-ÅRSJUBILEUM 10 oktober: Föreningen fyller 35 år i år! Det tänkte vi fira på Laxhall. Detaljerna återkommer vi om!

UKULELEKURS: Nu finns chansen att lära dig spela på det trevliga instrumentet ukulele. Det är både ett perfekt nybörjarinstrument men lika bra för alla andra. Det blir Eva Ekhagen som lär oss. Platsen blir på ABF i Mariestad och med start 18.30. Datum för kursen: 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november plus en uppspelning i Skövde 10 november.
Föreningen subventionerar kursen så den kostar bara 200:- för medlemmar (även icke-medlemmar är välkomna men då till priset 250:-). Anmälan senast 1 september till Anders via mail: anders.ramberg@telia.com eller på telefon: 070 627 67 65

ÅRETS MUSIKFESTIVAL 3 oktober i Mariestad kommer att gå av stapeln för 6:e året i rad. I år har vi enbart satsat på kvinnliga artister. Bokning av artister pågår.

DEN HUMORISTISKE DAN ANDERSSON: 14 november är en lite ovanlig infallsvinkel på vår rikspoeten Dan Andersson. Det är en föreställning med KG Malm och Mika Olavi.

Vill ni se flera av våra medlemmar spela så går det att göra på nätet via ”Öppen kanal Skövde” där vi spelar på KAC Rosa Huset. Föreningens medlemmar står för pausmusiken så vill du bara se oss så hoppa fram ca en timme i programmet.

Med tillönskan om en skön sommar
VISANS VÄNNER SKARABORG

Publicerad

Taubeaftnar i Mariestad och Skövde 12 & 18 mars

Taubeafton i Skövde 18 mars kl. 19.00, Kulturhuset, Frejasalen

 

Välkomna till Taubeafton i Skövde! Platsen blir Kulturhusets Frejasal den 18 mars klockan 19.00. Biljetter, 200 kr, köps i entrén från kl 18.00. Konserttid: ca 1 tim 20 min
Vi bjuder på en varierad blandning ur Evert Taubes visskatt med såväl de allmänt välkända Taubevisorna som några av de mindre kända. En och annan allsång kan förekomma.
Artister: Susanne LIND, välkänd riksspelman hör vi både på sång och fiol. Pierre FAHLSTRÖM, erfaren trubadur med mycket Taube på sin lyra (gitarr). Monica FÄGER, ackompanjerad av Anders RAMBERG, framför Taube på sitt egna sätt. Genom Gunnar TÖRNGRENs visor får vi möta en annan sida av Evert Taube. Samtliga artister är medlemmar av Visans Vänner Skaraborg.
Medarrangör: NBV, Skövde.

Taubeafton i Mariestad 12 mars kl. 19.00, Mariestads Teater

På Evert Taubes födelsedag firar Visans Vänner Skaraborg nationalskalden med en konsert med hans visor på Mariestads Teater tors 12 mars kl. 19.00 .
Biljettpris: 200 kr. Förköp Karströms Bokhandel 0501-100 63. Ev. kvarvarande biljetter kan köpas i teaterns biljetkassa från kl. 18.00 dagen för konserten.
Kvällens artister kommer att bjuda på välkända och mindre kända Taubevisor:
Stefan OLSSON och Gunnar BENJAMINSSON, orsabaserade trubadurer är musikaliska allätare som spelar såväl klassiska som moderna visor samt egna alster. Men denna gång är det Taube som gäller.
Staffan BERLIN och Eva STRAUMANN älskar irländsk musik, kultur och historia och uppträder med framförallt irländska folksånger i repertoaren. I det här sammanhanget spelar och sjunger de Taube.
Maria och Roland TIGER spelar gärna folkmusik på fiol men älskar också folkvisor och litterära visor. På Taubekonserten har det bytt fiolerna mot klaviatur och gitarr.
Gertrud WENNERBERG är en pionjär i Visans Vänner och var med och startade föreningen i Mariestad. Hon ackompanjeras av Anders RAMBERG..
Konserten genomförs med stöd av ABF och Västra götalandsregionen.

Publicerad

Lördag 11 januari startar nya decenniets första brunchmusik på Rådhuscaféet i Skövde

Först ut är
10 januari: Torbjörn Möller och Jenny Lander samt Pierre Fahlström
Därefter:
8 februari:  Sofia Edlund och Emmanuel Blume samt Axel Sondén
14  mars:    Christer Lindén samt Gunnar Benjaminsson & Stefan Olsson
9 maj:          KG Malm samt Hinte & Vismakaren (Gunnar Törngren)

Lokal och tid: Rådhuskällaren i Skövde kl. 13.00
Visans Vänner/NBV/ Rådhuskällaren arrangerar. Fri entré

 

 

Publicerad

Visor till julgröten 2019-12-10

Visans Vänner Skaraborg avslutade verksamhetsåret 2019 med traditionsenlig julgröt med skinksmörgås. Ett 25-tal medlemmar hade kommit till ABF:s lokaler vid Gamla torget för att umgås, sjunga eller lyssna till vissång och diktläsning på jultemat. Anders Ramberg, föreningens ordförande, hälsade alla välkomna innan sjungandet och deklamerandet tog vid. Parallellt med Visans Vänners arrangemang pågick Nobelfesten i Stockholms stadshus. Underhållningen vid Nobelmiddagen lyfte särskilt fram den svenska vistraditionen vilket är glädjande för vår förening och andra med samma syfte som kontinuerligt försöker värna, upprätthålla och utveckla vistraditionen. Vid gårdagens visträff framträdde Margaretha Jensen Andersson, Pierre Fahlström, Hinte, Gunnar Törngren, Anders Ramberg med dottern Madde, Monica Hedberg, Monica Fäger, Curt Ehn, Maria och Roland Tiger, Gunilla Broberg samt Irene Skoog som med sina dikter med jultema avrundade den trevliga och gemytliga visstunden.

Första medlemsträffen på det nya året 2020 blir 14 januari 18.30. Temat är då ”Arbete och slit”.

Publicerad

Vaggvisor för vakna – en föreställning om Barbro Hörberg

En personlig 70-talspatinerad föreställning med humor och nerv där vissångerskan
Hanna Sundblad sjunger Barbro Hörbergs odödliga visor, blandar med lite egna sånger och prat om verklighet, drömmar och en del däremellan. Men mest om Barbro.

Musiker: Björn Millton & Mikael Dalemo
Mariestads Teater lördag 30 november kl 18.00

”De texterna och den känslan – det var fantastiskt!”
Ann-Sofie Andersson, kultursamordnare Götene kommun

”En föreställning som trollbinder publiken!”
Rune Blidh, Gränslös Kultur Kristinehamn

”Det är otroligt! Både allvarligt och fyllt av humor. ”
Sofie Henryson, kulturarrangör Bohusläns Museum

Biljetter på denna webbplats under fliken Webbshop
eller tel. 076-792 85 69. Biljettköp också på Karströms Bokhandel tel: 0501-100 63