Publicerad

Vistolkningskurs med Ingrid Hogman 26-27. Oktober

I helgen 26-27 oktober inbjuder Visans Vänner Skaraborg till en kurs i vistolkning med den välkände grundaren och tidigare huvudläraren vid Visskolan i Västervik, Ingrid Hogman. Här finns en möjlighet att få finslipa sin framförande av visor och egna låtar under professionell ledning. Kursen är tillrättalagd för att kunna hantera olika nivåer med individuell anpassning.

Priset för kursen är kraftigt subventionerat för att stimulera utveckling av vissjungandet och kostar bara 650:- för två dagar. Kursen hålls  i Rådhuscaféet i Skövde mellan 13.00-19.00 på lördagen 26.oktober och mellan 10.00-16.00 på söndagen 27.oktober. För att få fullt utbyte av kursen är det nödvändigt att delta bägge dagarna. Antalet deltagare är begränsat till 15 personer med företräde för medlemmar i Visans Vänner Skaraborg. Anmälningsfrist är 13 oktober. Kursanmälan sker genom att beställa kursen på denna hemsidas webshop. Frågor kan ställas till Gunnar Törngren genom mail till gunnar.torngren@telia.com eller telefon: 070-3183790

Publicerad

Skaraborgs Musikfestival-en nära visupplevelse 2019 bjuder in de nordiska länderna

Lördagen den femte oktober 15.00-21.00 på Mariestads teater bjuder vi på femte upplagan av Skaraborgs Musikfestival-en nära visupplevelse med fokus på den moderna visan.

I år är det 100 år sedan Föreningen Norden bildades för att stimulera nära relationer mellan de nordiska länderna. Det firar vi med att att bjuda in spännande vispoeter och artister från de nordiska länderna så att vi kan upptäcka fler roande och oroande visor från hela Norden.
Som vanligt bjuder vi på begåvade, okonventionella vispoeter av hög kvalitet som gör oss glatt överraskade över hur många hörvärda visor och artister vi oftast inte kände till förut. Det är på Skaraborgs Visfestival du går på upptäcksfärd i den moderna visans värld!

Här är årets artister:

 

 

Visur & Skvisur

Visur & Skvisur är en isländsk duo bestående av Vigdis Haflidadottir och Åsa Adalsteindottir. De trakterar gitarr och fiol och sjunger med undersköna röster. I det vackra kan det emellertid ibland lura en hel del skämtsamheter (Skvisur betyder förresten snygging!). Visur & Skvisur har gjort bejublade framträdanden på flera nordiska visfestivaler.

 

 

 

Iben Hasselbalch

Iben Hasselbalch kommer från Danmark och är en språkkunnig globetrotter som är specialist på spansk och fransk litteratur, som hon också översätter. Ur sin rika livserfarenhet skapar hon välformulerade och ofta underfundiga visor om livets villkor.

 

 

 

Frida Andersson

Frida Andersson kommer från Ekenäs i Finland och är uppfödd i den finska vismiljön med en far som är en av Finlands mest kända vissångare. Själv bestämde hon sig för att bli sångerska redan i fyraårsåldern! Hon inledde sin karriär med att ge ut två engelskspråkiga skivor, men hennes genombrott kom 2013 med den svenskspråkiga skivan Håll mig hårt då hon också utnämndes till Årets kvinnliga artist i Finland och deltog i Bo Kaspers orkesters julturné. Hon driver sedan dess också ett eget skivbolag. Hennes visor har en intensiv elegans.

 

 

Maud Lindström

Maud Lindström är huvudlärare på den Nordiska Visskolan i Kungälv, där de flesta av våra framstående vispoeter har utbildat sig.Hon slog igenom med skivan Strategivisor för kärlekskritiker och har sedan gjort framträdanden på de flesta visscener och bl.a. turnerat med Lars Winnerbäck. Hennes personliga, hänsynslöst självutlämnande texter sätter ord på det många tänker, men få vågar säga om kärlek, sexualitet,identitet och makt och lämnar ingen oberörd. Det är ett slags feministisk visrock som är rolig och djupt allvarlig på samma gång.

 

 

De Ubrukelige

De Ubrukelige är en norsk duo som består av Christine Henriksen och Hallvard Höiberg och de förenar nordnorsk viskonst och franskt temperament till en förförisk och svängig brygd som river publiken med sig. Duon fick det åtråvärda Raevsparkstipendiet i år som är en uppmuntring för unga artister och man kommer att ge ut sin första skiva i år med namnet Sukker og Margarin.

 

 

Johan Eriksson

Johan Eriksson är en artist med oerhört mycket energi, vilket han behöver p.g.a sina många järn i elden. Han driver Malungsfors Visfestival, som är en av landets mest välrenommerade visfestivaler och uppträder som artist i många skepnader och kombinationer, bl a. i ett bejublat Ted Gärdestad-program. Johan är en driven, medryckande artist och hans visor är både roliga och tänkvärda. En vispoet du inte glömmer när du har mött honom.

 

 

Collan Staiger

Collan Staiger kommer från Göteborg, men hans visor verkar ha en stämning från Greewich Villages storhetstid för folkmusik på 1960-talet. Det är en vispoet med egensinniga, intensiva visor som speglar äkthet och djup mognad. Hans senaste skiva, Tårar, har genomgående fått lovord från kritikerna och han förutspås att snart få ett bredare genombrott hos allmänheten. Hans skiva Tårar var finalist i årets Manifestgala.

 

 

Bernt Törnblom

Bernt Törnblom är en veteran bland vissångarna som fått utmärkelser genom åren för sina tolkningar av både Bellmans, Taubes och Nils Ferlins visor. Som vispoet har han utnyttjat sin djupa kunskap om visans rötter till att skapa nya klassiker inte minst inom den franskinspirerade visan. En kraftfull röst med en underbar diktion gör hans visframföranden till en njutning. Hans senaste skiva, Jag blir glad, är kanske hans starkaste någonsin och var finalist i årets Manifestgala.

 

 

Billey Shamrock

Billey Shamrock är stockholmare i själen, men en ödmjuk sådan. Uppvuxen i Solberga söder om Stockholm har han skildrat denna miljö på ett fängslande sätt i många av sina visor. Sedan är väl få visartister så mångsidig som Billey Shamrock. Han har en bakgrund inom rock och punk, har haft roller i musikalerna Jesus Christ Superstar och Hair, men har sedan trängt djupt in i den traditionella visan och fick Ulf Peder Olrogpriset 2016. Billey är både en showman och glad gamäng likaväl som en eftertänksam och djupsinnig artist. En artist i vars sällskap man aldrig har tråkigt.

 

Publicerad

Kinnekulle visfestival 29 juni 2019

Kinnekulle visfestival
Lördag 29 juni 2019 kl. 13:00–17:00
Artister: Evert Ljusberg, Sofia Ekberg, Simon Swahnström, Eva Ekhagen, Eva Nyqvist & Mats Göthersköld, Polarn Per Svensson.
FRI ENTRÉ
Med stöd av Götene kommun och Sparbanken Skaraborg

Eva EKHAGEN: År 2005 lämnade Eva Ekhagen den kungliga huvudstaden och slog sig ner i Hällekis. Eva arbetar bl.a. på den Kommunala musikskolan i Lidköping som rytmikpedagog.
Spelar ute, oftast med sim man Roy, men kommer här att uppträda själv med egna sånger. Med inspiration från vardagens mödor och förnöjsamhet är hennes texter både roliga, sorgliga, vackra och dråpliga.

Sofia EKBERG: Singer/songwriter från Göteborg, med rötter i Småland, sjunger berättelser ur vardagen om tillvarons stora frågor och små detaljer. Finstämd, rytmisk folk/pop/country med texter som stillsamt kryper under skinnet och berör.
Sedan debut EP’n ” All the Small Details” släpptes 2013 har musiken fört Sofia till platser som Danmark, Irland, USA och Grönland. Som medlem i trion
My Quiet Companion (med Patrick Rydman och Henrik Cederblom) har hon turnerat flitigt senaste åren med ”Hungriga Hjärtan- Springsteen på vårt sätt” och är just nu aktuell med föreställningen ”80-talsbarn” av och med samma trio. Kan även ses i sommar i projektet: Gå vidare: en vandringsturné med visartisterna Anna Döbling, Lolita Ray och Anna Wirsén.
När Sofia inte spelar själv undervisar hon på singer/songwriterlinjen:  Löftadalens folkhögskola i Åsa, Halland.

Mats GÖTHERSKJÖLD: Gitarrist, trubadur, låtskrivare, musikproducent och filmmakare från Majorna i Göteborg. Är just nu aktuell med filmen ”Majorna The True Story”. Två egna skivor är även under inspelning, en Bellmanskiva samt en instrumentalskiva med egna kompositioner.

Ewert LJUSBERG: Det har snart gått 50 år sedan Ewert Ljusberg lämnade hemmet i Hede i Härjedalen och flyttade till Stockholm. Men ränderna går aldrig ur – han har behållit den ädla härjedalsdialekten och han är stark jämte. På sin resa genom livet och landet hamnade han sommaren 2001 i Skaraborg – här trivs han och blir nog kvar livet ut. Hällekis är en centralpunkt för en turnerande artist: – Jag har tio minuters promenad till tåget!
Ända sedan artistlivet startade för 40 år sedan har han haft fullt upp med folkparker, visfestivaler, stadsfester och inte minst bygdegårdar.

Eva NYKVIST: Vissångerska med rötter i den värmländska myllan som nu bor i Göteborg. Sjunger egna och andras visor.
Gick vislinjen på Nordiska Folkhögskolan 2003-04. Den senaste CD hon gav ut var ”Harmoni i diss” 2015.

Simon SWAHNSTRÖM: Några omdömen: ”Trots att han är en fullfjädrad sångare med en mäktig röst som står i kontrast till den nätta gestalten och ett fullt utvecklat gitarrspel talar han hellre om ”berättelser” än om ”sånger”. Här finns såväl intima sårbara sånger som för en tillbaka till ens oavslutade kärlekar som episka historiska skildringar.” skrev Jan Hammarlund.
”Ömsom finstämt, ömsom brutalt men alltid närvarande.” skrev Visans Vänner i Göteborg.”

Publicerad

Visans Vänner-medlemmen Kristin Svensson avslutade tillsammans med Mikael Odén sista brunchmusiken för våren 2019

Vårens sista Brunchmusik på Rådhuscafeet i Skövde arrangerades lördagen 11 maj. Vädret inbjöd, om än med viss tvekan, till spelning utomhus. I det soliga men något kyliga vädret hade många samlats på uteserveringen så där skedde även dagens spelning. Först ut på scenen var Mikael Odén, hemmahörande i Stockholm, en av de fantastiska unga vissångare som så väl skolats i visskolan i Kungälv. Mikael sjöng ett antal egna sånger vilka uppvisade en stor variation. Det kan alltid vara en utmaning att spela utomhus och trots att Mikael blev lite avbruten av ett glatt gäng som hade svensexa, någon byggmaskin som plötsligt startade och en akut skivförsäljning under pågående konsert så hanterades det utmärkt bra och applåderna var rungande.

Rungande applåder blev det även för dagens andra artist: Kristin ”Fornfela” Svensson. Kristin sjöng, och inte minst underhöll publiken, med ett antal folksånger och spelande på sin fiddla. Det var mycket uppskattat av alla. Sammantaget var det minst ett hundratal som hörde hela eller delar av lördagens konsert.

Med det tar brunchmusiken sommaruppehåll men återkommer under hösten. Vi kör igång redan i augusti och som vanligt andra lördagen varje månad.

Foto & text: Gunnar Törngren

Publicerad

Visans Vänner Skaraborgs visstipendiat 1999 gästade föreningens medlemsträff

Tisdagen den 9 april gästades Visans Vänners medlemsmöte av vissångaren Christer Ågren, som förärades föreningens visstipendium för bra precis 20 år sedan. Nu återkom han efter en lång karriär som vissångare, framför allt i Göteborgstrakten, med ett program som han gett rubriken ”Vilsna visor och blå ballader”. Här varvades egna och andras visor/låtar med dikter och egna reflexioner över tillvaron. Christer accompanjerade sig fint på resonatorgitarr, gitarr, munspel och ukulele. Efter Christers inledande och mycket uppskattade konsert vidtog öppen scen där föreningens egna duktiga förmågor intog scenen.

Publicerad

Prova på medlemsmöte med Gästartistkonsert 9 april kl.18.30

Har du funderat på att gå med i Visans Vänner för att njuta av visan i goda vänners sällskap? Du kan sjunga, spela eller bara lyssna till andra medlemmars framföranden.

Den 9. april blir det extra festligt för då gästas vi av en av våra tidigare stipendiater som nu är en rutinerad artist med visor och gamla schlager som hamnat litet vid sidan av de musikaliska allfartsvägarna som specialitet. Christer Ågren kommer från Göteborg, är medlem av Yrkestrubadurernas förening sedan många år och har gett ut åtskilliga skivor både på egen hand och i samarbete med andra artister som t.ex. vissångaren Örjan Hjort.

Christer Åberg inleder vårt medlemsmöte med en entimmas konsert under temat Vilsna Visor och blå ballader med visor varvat med funderingar, någon dikt och kanske någon prosatext, allt framfört med genuin musikalitet och ett gott humör.

Efter konserten blir det öppen scen där de som önskar kan framföra sina favoritvisor.

Det kostar ingenting att delta och vi bjuder på kaffe i pausen efter konserten. Mötet hålls i ABF:s lokaler vid Gamla Torget i Mariestad (Västerlånggatan 1) och startar kl.18.30. Vi frågor kontakta Håkan Hultin Tel: 076-7928569 E-post: hakahult@hotmail.se

Publicerad

Visfest för Evert Taube nu också i Skövde!

Visans Vänner instiftades av Evert Taube för att främja visintresset i Sverige. Personligen instiftade han föreningarna i Stockholm och Uddevalla och sedan spriddes idén över landet. Visans Vänner Skaraborg firade sitt 30-års jubileum 2015.

Det är väl då helt naturligt att Visans Vänner Skaraborg också firar Evert Taube, vår store vispoet med allt vad de fina talangerna i föreningen kan erbjuda.Tidigare har vi firat enbart i Mariestad, men från och med i år vill vi också erbjuda denna visfest i Skövde.

Du kommer att få höra personliga tolkningar av kända och mindre kända Taubevisor som kommer att få dig i vårhumör.

Upplev mångsidigheten hos medlemmarna i Visans Vänner Skaraborg:

Eva & Roy är en välkänd duo från Hällekis med en bred och medryckande repertoar.

Susanne Lind är en välkänd folkmusiker från Lerdala som tar väl vara på de lyriska kvaliteterna i Taubes visor.

Lennart Svensson är en gitarrlärare från Mariestad som skapar nya intryck av Taubes visor både när det gäller text och musik.

Anders Ramberg från Torsö, ordförande i Visans Vänner Skaraborg, sjunger Taube så medryckande att lusten väcks till allsång!

Och ingen tolkar Sjuttonde balladen med sådan inlevelse som Harald Nyman från Mariestad.

Skövdebon Gunnar Törngren är en nutida inkarnation av Evert Taube när han skapar nya Taubevisor utifrån Taubes egna noveller.

Bered dig på en upplivande viskväll i Evert Taubes tecken i Frejasalen i Skövdes Kulturhus (ingång från Kulturhusets baksida mot resecentrum) den 19. mars kl.19.00!

Biljetterna kostar bara 150:- och kan köpas på vår hemsidas webshop  www.visansvannerskaraborg,se , pr. telefon 076-7928569 (Håkan Hultin) eller i Frejasalens entré från kl. 18.00 speldagen.

Publicerad

En tidigare publiksuccé blir nu dubbelt så bra!

När Tina Ahlin gästade Visans Vänner Skaraborgs Taubekväll på Mariestads teater för fem år sedan 2014 blev teatern fullsatt och många fick tyvärr vända i dörren. Publiken jublade under Tina Ahlins framträdande och många bad om att Tina Ahlin skulle komma tillbaka för en ny konsert.

På Evert Taubes födelsedag den 12. mars i år är det därför dags igen, men denna gång uppträder Tina Ahlin tillsammans med Orsa Spelmän i en kombination som gjort succé på konserter landet runt. Samarbetet initierades av Benny Andersson och har nu varat i hela sex år som ett gott musikaliskt exempel på den välkända synergieffekten när 1+1 blir långt mer än 2.

Pianisten, kompositören och sångerskan Tina Ahlin är väl välkänd för de flesta bl.a. som lagledare i Så skall det låta. Hon har också haft sin egen musikhörna i SVT:s Gokväll och Tinas Trädgård.

Orsa Spelmän bestående av bröderna Per-Erik (fiol,klarinett,saxofon,spilåpipa och div. flöjter) och Olle(fiol) Moraeus, Pether Olsson (dragspel) och Leif Göras(Fiol) är närapå en institution i svenskt musikliv och har vitaliserat både folkmusik och visor.

På repertoaren har Tina Ahlin och Orsa spelmän folkmusik och visor av t.ex. Benny Andersson, Cornelis Vreeswijk,Nils Ferlin,Alla Edwall och naturligtvis Evert Taube.Visorna blandas med nyskrivna musikarrangemang och egna visor och låtar.

På Mariestads teater den 12. mars ligger naturligtvis fokus på Evert Taubes visor och konserten inleds som vanligt med framträdanden från några medlemmar av Visans Vänner Skaraborg så här får publiken mer än full valuta!

Passa på att köpa din biljett så snart som möjligt om du vill vara säker på att få plats för vi räknar med utsålt hus efter tidigare erfarenhet. Biljetter kan du köpa i vår webshop på denna hemsida, på vår upplysningstelefon 076-7928569 (Håkan Hultin) eller hos Karströms Bokhandel i Mariestad med telefonnummer: 0501-100 63. Skulle det bli några överblivna biljetter säljs de i teaterns biljettkassa från kl. 1800 speldagen.

Publicerad

Brunchmusik i Skövde våren 2019

Visans Vänner Skaraborgs satsning på brunchmusik i Rådhuscaféet i samarbete med NBV och Rådhuscaféet fortsätter under 2019. Under första halvåret ser det intressanta utbudet ut så här:

12/1 kl. 13.00: Boel Nihman & Ewert Ljusberg
9/2 kl. 13.00:  Elmer Eriksson & Johannes Antreski
9/3 kl. 13.00:  Hanna Sundblad, Björn Milton & Julia Essen
13/4 kl. 13.00: Kenneth Lindholm & Beatrice Lindholm
11/5 kl. 13.00: Mikael Odén & Kristin ”Fornfela” Svensson

FRI ENTRÉ. Samtliga arrangemang på Rådhuscaféet i Skövde.

 

Publicerad

Brunchmusiken i Skövde tog julledigt med julvisor till bouzouki

Brunchmusiken i Skövde den 8 december inleddes av  Mattias Ristholm som sjöng riktigt gamla folk- och julvisor med anor sedan medeltiden. Men inte bara de riktigt gamla sångerna utan även bland annat en helt fantastisk version av Adams julsång (O helga natt). Han kompade sig själv på ett lite udda instrument i dessa sammanhang; sin irländska bouzouki, en kombination av hans fantastiskt fina sångröst och detta instrument blev till en mycket stämningsfull stund.

Andra halvlek sköttes av Barbro Andersson som sjöng sina egna, mycket välskrivna, sånger. Här blandades skämt och allvar och de märktes tydligt på publiken att uppmärksamheten var på topp. Även Barbro blev väldigt uppskattad. Även Gunnar Törngren var återigen med på ett hörn både för lite gitarrkomp men även som gästartist och sjöng en sång han och Barbro skrivit ihop.

Publiken utgjordes av ett 30-tal personer.