historik 2013

8 januari 2013: ”Falskhet och filurer”
Värd: Håkan Hultin.
Ett femtontal föreningsfilurer kom denna kväll, men ingen av oss sjöng falskt, men däremot fick vi höra många visor och några dikter på kvällens tema och det blev ju naturligtvis flera goda skratt. Till detta fick Håkans hembakta bröd med tillbehör.


10 mars 2013: STF-årsmöte i Lidköping
På söndagen stod tre medlemmar från Visans Vänner för underhållningen vid STF:s årsmöte i Lidköping. Gertrud Wennerberg, Margaretha Jensen-Andersson och Anders Ramberg bjöd på ett finstämt program med flera inslag av Taube, bl.a den vackra Kärleken och vinden, som Gertrud och Anders framförde på ett finstämt sätt. Gertrud bidrog till många leenden när hon framförde visan Stackars Olsson, en visa från 1907! Margaretha sjöng några annorlunda sjömansvisor och Anders framförde bl a Det går an, en visa som en medlem, tidigare Lidköpingsbo, har skrivit. Programmet blev mycket uppskattat.

12 februari 2013: ”Povel Ramel”
Värd: Margaretha Jensen-Andersson
Det var fullt kring bordet när vi skulle ta oss an temat Povel Ramel, en gigant inom svenskt nöjesliv. Kvällens värd, Margaretha J-A inledde med att berätta lite om honom. Därefter började vi sjunga hans inte helt lätta texter och melodier. Det blev ett väldigt tungvrickande och vi kom snart fram till att en visa av Ramel river man inte bara av utan vissa ansträngningar. Själv var han en mästare på detta.

5 mars 2013: ”Mina favoriter”
Värd: Asta Timén
Kvällen inleddes med årsmöte med sedvanliga beslut, därefter så blev vi bjudna på nybakat bröd med diverse tilltugg, av föreningens egne glade bagare Håkan Hultin, som hade till kvällens ära, textat/spritsat  brödet med Visans Vänner samt en G-klav. Efter detta var det dags för kvällens värd Asta att starta kvällens sång och diktläsning. Vi var ett 20-tal medlemmar som fick ihop närmare trettio visor och dikter på kvällens tema. Ett stort tack till Håkan och Asta för en mycket lyckad kväll.

12 mars Taubeafton  på Mariestads  teater  kl:  19.00.

Iskallt ute, men inne på teatern värme och förväntan i luften. Publiken och ”vännerna” känner varandra nu och det märktes från allra första numret. När Anders Ramberg, Gunnar Törngren, Margaretha Jensen-Andersson och Per Svensson stämde upp med Möte i monsunen dröjde det inte länge förrän publiken var med på noterna. Kvällens konferencier, Håkan Hultin, hälsade därefter alla välkomna till en resa i Taubes farvatten.
För att nämna några visor utöver de vanliga och mera sällan hörda var: Per Svenssons Polarn och Carita, en mycket rolig travesti på Fritiof och Carmencita, Gertrud Wennerbergs och Anders Rambergs finstämda tolkning av Kärleken och vinden, som fick kvällens längsta applåd och Balladen om Eugen Kork, Povel Ramels pastisch på en sjömansvisa. Efter Margarethas tolkning av Bibbi och Anders version av Brudvals där båda förutom eget gitarrkomp fick utmärkt bistånd av Gunnar på mandolin/banjo och Per med härlig kontrabas var det dags för vår specielle gäst, Jonny Andersson att resa vidare i Taubes värld, där vi hamnade i både Australien och England. Jonny bjöd även på en fin tolkning av Balladen om Briggen Blue Bird av Hull.

Håkan inledde efter paus med att läsa Diktaren och Tiden, Taubes testamente till eftervärlden. Så var det dags att presentera årets stipendiater, Anna Liljefors och Ida Hellsten, oskiljaktiga enligt deras lärare på Visskolan på Gamleby folkhögskola i Västervik.
De gav tre fina prov på lite annorlunda tolkningar av Taubes visor. Ida Englund, Jens Roth och Markus Lindström, också de från Visskolan, bidrog också med nya varianter av Taubes visor. Hela gruppen framförde tillsammans Den sjuttonde balladen och därmed var vi framme vid kvällens final där alla förenades i Fritiof och Carmencita. Extranummer blev Calle Schewens vals som vi, värmda ända in i själen hade ringande i våra huvuden när vi gick ut i marskylan.

9 april ”Länge leve proggen”
Värd: Gunnar Törngren.
Vid tisdagens månadsmöte uppnåddes ett av våra syften med Visans Vänner, nämligen att odla visan i alla dess former. Proggen var tydligen något som inte var allom bekant. Gunnar inledde med att berätta lite om proggens historia. Innan kvällen var slut hade de medlemmar som inte trodde sig kunna några visor på temat sjungit sig igenom ett tjugotal! Afzelius och Wiehe var väl representerade. Vi kunde glatt konstatera att de visor som framfördes håller måttet än idag.

3 maj 2013: ”Replokalen” i Radio Skaraborg
Gunnar, Sofia, Per och Anders framförde under en halvtimme några visor i P4 Radio Skaraborgs program ”Replokalen”.


14 maj 2013: ”Grönt och skönt”
Värd: Alice Wingquist
Temat  och vädret  för kvällen stämde överns och vi var ett tiotal medlemmar som sjöng och läste gröna och sköna alster.

6 juni 2013
På nationaldagen öppnades en ny vandringsled på Billingen i Skövde. Visans Vänners Anders Ramberg och Gunnar Törngren underhöll med ett stort antal visor vid ett av ledens vindskydd medan de tappra motionärerna fick en chans att stanna till och lyssna. Intresset var stort och föreningens visitkort gick åt som smör i det solsken det var. En lätt improviserad spelning ute i naturen med en vidunderlig utsikt över Skövde stad. Även så kan visor framföras.

11 juni 2013: ”Ö-visor”
Värd: Anders Ramberg.
Tisdagen den 11 juni hade föreningen våravslutning på Hamnkrogen Laxhall på det sommarfagra Torsö. Vi var ett 30-tal medlemmar som slöt upp till kvällen, som inleddes med lite mingel och middag, därefter släppte vi loss med sång och musik resten av kvällen. Det blev en underbar och lyckad afton.

9 juli 2013: Viskväll på Café Holmen, Mariestads folkets park.
Värd: Margaretha Jensen-Andersson
Det blev både en finstämd och välstämd kväll på ett näst intill fullsatt Café Holmen. Kvällens värd hade komponerat ett mycket bra och varierat program med kända och okända visor och dikter, allt från Taube och Tage Danielsson till föreningens egna duktiga vis och dikt kompositörer, Iréne Skoog och Gunnar Törngren. De som var med scenen under kvällen var; Margaretha Jensen-Andersson, Asta Timén, Margareta Thorstrand, Irené Skoog, Gertrud Wennerberg, Anders Ramberg och Gunnar Törngren. (bilder)

6 augusti 2013: Viskväll på Café Holmen, Mariestads folkets park.
Värd: Anders Ramberg
Kvällens deltagare från föreningen var Asta Timén, Per Svensson, Gertrud Wennerberg, Harald Nyman och Anders Ramberg och de bjöd på några finstämda visor och dikter, men också en hel del burleska inslag. Kvällen till ära hade föreningen bjudit in en gästartist; Totte Rajamäki och han spelade ett par egna visor samt lite Cornelis.

10 september 2013: Medlemsmöte i Bertha Petterssons hus vid Gamla torget Mariestad.
Tema: Kampvisor
Det blev en härligt trevlig kväll i vår ”nya” möteslokal, det kändes som alla hade fått en musikalisk nytändning under sommararen och bjöd på sig själva som aldrig förr. Det bjöds på både finstämda till burleska visor och dikter, alla med en stänk av kamp.

4 oktober2013: Konsert ”Närproducerat”på Mariestads teater.

Kvällen var magisk och blev något att minnas lång tid framåt. Kvällens tre unga gästartister Johanna Samuelsson, Simon Swanström och Gustaf Svensson trollband publiken på teatern. Simon och Johanna bjöd på egna kompositioner till eget komp på gitarr. Gustaf sjöng ryska visor på svenska med eget fiolkomp och bjöd även på en fantastisk dans (en halling). Föreningens tre egna medlemmar Gertrud Wennerberg, Margaretha Jensen-Andersson och Gunnar Törngren framförde också ett antal visor med den äran. Det är sällan vi upplevt en sådan härligt underbar stämning på en konsert tidigare, som föreningen arrangerat.

 

 

8 oktober 2013: Medlemsmöte med tema: Höst och tröst
Värd: Asta Timén
Kvällens deltagare bjöd på många varma och sköna höstvisor och dikter    medans kvällsmörket föll utanför. Stämningen höjdes av Asta’s vackert dekorerade bord med hösten färger.

12 november 2013: Medlemsmöte med tema: Änglar och demoner
Kvällens värd och vår ”goa jazzgumma” Inger Persson hälsade kvällens deltagare välkomna. Vi kunde konstatera efter ett tag att vi sjöng mest om änglar, men det blev en och annan visa med lite demonkänsla innan vi nöjda vandrade hemåt i höstnatten.

22 november 2013: Till minne av Cornelis.

Kvällen inleddes av medlemmar från Sällskapet Visans Vänner, som varje år, i november, anordnar en visafton, ”Till minne av Cornelis”. Detta har man gjort sedan 2007. Anders Ramberg hälsade välkommen och tillsammans med Gunnar Törngren och Per Svensson, båda duktiga visskrivare, bjöd man på finstämda, tänkvärda och roliga visor, bland annat en tonsatt dagsedel av Stig Dagerman.

Efter paus med lite mingel var det dags för kvällens höjdpunkt, Jack Vreeswijk och Love Tholin.
Det var sex år sedan sist, men Jack Vreeswijk med sin gitarrist, Love Tholin, en av Sveriges bästa gitarrister, gjorde det igen, succé!
Jack varvade visorna med anekdoter om sin ”äldre släktings” liv.
Allt framfördes med en stor portion humor och charm. Här bjöds på allt från blues till vaggvisa samt egna tonsättningar till ett magnifikt gitarrkomp från de två på scenen, rena gitarrduellen stundtals.
Så klart krävde en hänförd publik extranummer och det fick den, som allsång ”Jag hade en gång en båt” och ”Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”. Till stående ovationer tackade Jack och Love för en fantastisk kväll. De kommer gärna tillbaka vilket vi tackar för.

10 december: Medlemsmöte med tema: Ljusa visor
Värd: Margaretha Thorstrand.
Årets sista medlemsmöte blev välbesökt. Kvällens värd hälsade oss välkomna med glögg och pepparkaka. Vi satte oss till bords och lyssnade till kvällens inbjudna gäst, en tidigare medlem/vistolkare som numer också är författare, nämligen Göran Olsson Trampe. Han presenterade och läste ur sin nyligen utgivna roman ”Sonen”, den osannolika historien om en självupptagen filmnördig 40-årig ungkarl, som trasslar in sig i en kärlekshistoria. Kan rekommendera att ni läser den.

Därefter blev det tomtegröt med skinksmörgås, senare på kvällen fick vi kaffe/kaka. Det blev en del allsång, men det bjöds på mycket solosång och diktläsning på kvällens tema. Ett stort tack till värden och övriga medlemmar för en härlig kväll (titta på gärna bilderna från kvällen).