Historik 2015

13 januari; medlemsmöte med temat: Herrar och Damer.
Årets första medlemsmöte i ABF’s nya lokal blev mycket välbesökt och det var ingen som hade haft några större problem med att hitta visor/dikter som stämde in på kvällens tema. Stämningen på gitarrer och medlemmar var på topp, men vi saknade lite av den fina akustiken som var i ABF’s gamla lokaler.

10 februari; medlemsmöte med temat: Visor av kvinnor.
Vi var 20 medlemmar som kom på årets andra medlemsmöte och alla hade hittat visor och dikter av kvinnor. Extra kul för kvällen var att vår medlem Jonny Andersson som är bosatt på Tjörn kom och förgyllde kvällen med sina tolkningar av bl.a: Karin Boye och Christina Kjellsson. Totalt fick vi ihop ett 30-tal visor och dikter under kvällen.

10 mars; års/medlemsmöte, tema: Importerade visor.
Det blev ett välbesökt års/medlemsmöte med sedvanliga årsmöteshandlingar och en del nyval. Efter avslutat årsmöte avtackades med en blomsterbukett  Alice Wingquist som efter 6år som kassör lämnade över kassörsysslan till Håkan Hultin: Sedan avtackades vice ordf Margaretha Jensen-Andersson med en blomsterbukett samt en tavla för långt och troget jobb i styrelsen, totalt 27 år har Margaretha suttit med i styrelsen. Stort tack till er båda.
Efter detta blev vi bjudna på en mycket välsmakande grönsakssoppa som Håkan Hultin tillagat, vi fick även bröd till soppan som Håkan också bakat.
Mätta och nöjda satte vi sedan igång och sjöng, spelade och läste dikter på kvällens tema.
Här finns det några bilder från kvällen..

12 mars; Taube-afton på Mariestads teater. Gästartister; Torsö vokalensemble.
Äntligen vår! Taube 125år och Visans Vänner med gästande Torsö vokalensemble, allt som behövs för en fantastisk torsdagskväll i Mariestad. I en fullsatt teater inledde ordföranden Anders Ramberg med att hälsa publiken välkommen och ge en kort sammanfattning av Evert Taubes liv.
Så var det dags för Martin Fernström att bjuda på några av Taubes mer kända visor, bl a Möte i Monsunen i ett fartfyllt tempo.
Eva Ekhagen och Roy Sällström visade därefter prov på stor musikalitet i såväl sitt ackompanjemang, gitarr och banjo, som i sin stämsång i bl a en mycket personlig tolkning av Havsörnsvals.

Trubaduren Gunnar Törngren hade dagen till ära skrivit tre mycket vackra visor med teman hämtade ur Taubes noveller. Med på scenen var debuterande färska vismedlemmen Ingela Alfredsson från Töreboda, som gjorde ett gott intryck när hon stämde in i Gunnars visor.
Ordföranden bjöd på kvällens första allsång Oxdragarsång och efter det presenterade Anders Ramberg, den i hans tycke, vackraste visan Kärleken och vinden. Där, i mitten av visan, träder så en gammal kvinna in och på scenen gör hon det i Gertrud Wennerbergs skepnad. Gertrud som lyckats behålla både klarhet och styrka i sin röst upp i åren är även en av Visans Vänners grundare i Mariestad.

Efter lite mingel i pausen var det så dags för kvällens inbjudna gäster, Torsö vokalensemble under ledning av Anders Rosén. Presentatör och diktläsare var Hampus Johansson. Dansgruppen Fiducia förgyllde det hela med några dansinslag som var väl koreograferade till de visor det dansades till. Anders Roséns mästerlighet lyste igenom i varje flerstämmigt arrangemang för den välljudande kören. Några av visorna som bjöds på var Nocturne, Maj på Malö i ett roligt arrangemang och Mary Strand som var tänkt som sista numret. Publiken ville dock ha mer, så när Vals på Mysingen klingade ut var en härlig visföreställning till ända.
Vid avtackningen hälsades konstnären Kjell Fristedt upp scenen och förärades en blomsterbukett som tack för det bildspelet som visades på storbildskärm bakom kören under hela föreställningen. Motiven var hämtade från Taubes visor och förhöjde stämningen ytterligare.
När alla artister avtackats avslutades kvällen med att alla på scenen och publiken gemensamt sjöng Calle Schewens vals. Tack Visans Vänner för en minnesvärd kväll.
Här finns det några bilder från kvällen...

14 april; medlemsmöte med tema: Lova och svära. Vi var ett 15-tals medlemmar som kom till kvällens medlemsmöte där kvällens värd Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med att sjunga en visa acapella. Och kvällens deltagare var inte sena med att hänga på att sjunga, spela och läsa dikter, det blev också en och annan allsång innan vi nöjda gick hemåt.

12 maj; medlemsmöte med tema: Sköna Maj och andra skönheter. Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde kvällen med en välkomstvisa. Det blev många visor på kvällens tema, där bl.a Gertrud Wennerberg sjöng ”När Lillan kom till jorden” iklädd passande utstyrsel (se foto). Våra visvänner Martin & Liselott från Skara bjöd på ett par duetter, liksom Ingela & Gunnar.

19 maj; Föreningens medlemmar höll i en visafton på Töreboda kommunbiliotek.
Det blev en lyckad visafton på biblioteket i Töreboda, där Gunnar Törngren, Ingela Alfredsson, Martin Fernström och Anders Ramberg från föreningen spelade och sjöng visor. Publiken som helt fyllde lokalen bjöds på en blandad kompott av diverse visor, Gunnar och Martin framförde sina egna roliga och tänkvärda alster om lokförare och onyktra till äpplen ocj tvivlare. Ingela med sin fina känsla och varma röst framförde: ”Plocka vill jag skogsviol, Hon (Han) kom över mon och Vem tar hand om hösten” till eget komp på gitarren. Publiken tackade med många värmande applåder och goa skratt under kvällens konsert.

9 juni; hade föreningen våravslutning på restaurang Brygghuset vid Torsö-bron.  Vi var ett 30-tal medlemmar som slöt upp till kvällen, som inleddes med lite mingel och middag, därefter släppte vi loss med sång och musik resten av kvällen. Det blev en ”het” afton eftersom vädrets makter var med oss och solen värmde upp lokalen och i takt med alla ”goa” visor och dikter samt god mat så steg värmen ytterligare. Klicka gärna in er på bilder och titta på foto från kvällen.

1 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad. Visvärd och konferencier: Håkan Hultin. Kvällens tema/program: Sjungna berättelser.
I år hade vi fokuserat på visor med en handling och försökte demonstrera hur visorna berättar om det mesta av livets skeenden. Vi var också så lyckligt lottade att alla de som framträdde kunde bidra med egna visor i tillägg de tolkningar av Lars Demian, Evert Taube, Stefan Demert, Mikael Wiehe och medeltida ballader som framfördes, faktiskt var det flest visor som var komponerade av våra medlemmar. Vi har väl heller aldrig haft en sådan bredd i instrumenteringen som förutom ett antal olika gitarrer också omfattade trumpet, saxofon, irländsk bouzoki, banjo, mandolin, ukulele tamburin och sked. Hela konserten avslutades med en musikalisk ringdans runt publiken som klappade i takt med den något ovanliga vismusiken. Vi som kunde glädja oss åt ett härligt sommarväder och en lika härlig publik på ca. 45 personer var förutom Håkan våra eminenta vissångare: Harald Nyman, Liselotte Eriksson och Martin Fernström, Gunnar Törngren samt Roy Sällström och Eva Ekhagen.

20 juli, Visor till kaffet på Kopparbolet för Lugnås hembygdsförening. Det var många som hade letet sig ut till Lugnås sommarfagra hembygdsgård, där Visans Vänners medlemmar Liselotte Eriksson, Martin Fernström, Asta Timén, Gunnar Törngren, Seppo Stävenborg och Anders Ramberg stod för det musikaliska och bjöd på ett knippe visor och dikter. Hembygdsförening stod för kaffe och tårta.

29 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad. Visvärd och konferencier: Anders Ramberg. Kvällens tema/program: ”Gott o Blandat”. Ett 20-tal personer trotsade regnet och letade sig ner till Stallet Vadsbo museum för att lyssna på Gertrud Wennerberg, Iréne Skoog, Per Svensson och Anders Ramberg. Kvällens visstund hölls inomhus i den intilliggande köksflygeln och det blev en trevlig och mysig tillställning, där Per bjöd på några nyskrivna alster om sin uppväxt i Gössäter på Kinnekulle, samt den alltid lika humoristiska och lite satiriska visa ”Frånvarolappen”. Iréne läste egna dikter, bland annat sin ”Månskenstur på Vänern, en dikt som är tonsatt av Roy Svensson och som kören Torsö vokalensemble skall framföra på riksdagens högtidliga öppnande i höst. Anders bjöd på ett finstämda visor och avslutningsvis sjöng föreningens ständige tonåring Gertrud med sin klara och vackra stämma ”Blå visa” och ”Man borde inte sova”. Det blev en kväll med gott och blandat där föreningens medlemmar; Jan Årebrink, Asta Timén och Siewerth Stegdahl fixade med kaffe och hembakat.

8 september; medlemsmöte med tema: Konstnärliga friheter.
Ett femtontal medlemmar kom ”höstens” första medlemsmöte, där de släppte loss sina konstnärliga talanger och krafter och bjöd upp till en härlig kväll
 
26 september; 30års Jubileums(vis)festival med middag
Vilken fantastisk visfestival vi fick uppleva på föreningens jubileumsdag. I en nästan 6 timmars lång konsert fick vi uppleva en resa i viskonsten genrer där traditionella visor, folkvisor och poesi lockade till många skratt, eftertanke, värme och ett fyrverkeri i afrikanska toner och takter. Det var en underbar, härlig blandning som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.Visfestivalens artister var: Jan-Olof AnderssonSimon Swahnström, Elin-Louise Ahlberg&Gustav BäcklinTobias ErehedFornfela trio (Kristin&Lennart Svensson&Johan Ludvig Rask) Per Svensson, Gunnar Törngren, Linda Elsie Savane&Papis Bodian&Erik Myr samt Jonny Andersson.
Efter visfestivalen blev det jubileumsmiddag på restaurang Holländaren i Mariestad, med föreningens medlemmar och våra artister från dagens festival. Efter middagen som bestod av en Italiensk buffé, blev det sån och spel till strax efter midnatt. Foto finns från festivalen och middagen finns under fliken ”Bilder

11 oktober; ”Nu går vi till fabriken”Industrihistorisk afton på Mariestads teater
Söndagen 11. oktober var det dags för en ny satsning för att framhäva visans roll i de flesta av livets sammanhang samtidigt som vi försökte vända oss till en delvis ny publik. Det sista lyckades vi inte särskilt bra med, men för den publik som kom var detta en ny konstnärlig framgång och entusiasmen var stor.
Efter att konferencieren Håkan Hultin, för dagen förvandlad till förman på bruket, hade hälsat publiken välkommen, inledde Elisabeth Göthberg med ett föredrag om Mariestads industrihistoria, där hon med sina stora kunskaper lyckades förmedla mycken ny kunskap också till gamla garvade Mariestadsbor. Efter det mycket uppskattade föredraget kunde publiken läska sig med alkoholfri Mariestadsöl, som donerats av Spendrups som ville uppmuntra oss i denna för deras verksamhet relevanta aktivitet.
Efter pausen blev det en rivstart med den mycket omtalade och hyllade vismusikalen ”Nu går vi till fabriken” med Maria Pihl och K.G. Malm i huvudrollerna med fint ackompanjemang av cellisten Leonor Palazzo och Gitarristen och violinisten Bosse Stenholm. Vismusikalen utspelar sig i Jonsered och är skriven av Claes Pihl, bördig från Jonsered och tonsatt av Maria Pihl. Det blev en fin blandning av skämt och allvar till vackra melodier medan vi vandrade tillsammans med människorna i Jonsered genom historien. Vi fick ta del av livet i både i slott och koja och dessutom presenterades vi för en visa om Harry Martinssons korta tid på bruket.Applåder och skratt var det gott om under föreställningen och som avslutning fick aktörerna förbättrat sin scenrekvisita med varsin UNICA-box som minne av Mariestad. Vi fick mycket positiv feed-back av publiken efter föreställningen.

13 oktober; medlemsmöte tema: Björn till Mikael, värd: Seppo Stävenborg.
Vi var ett tiotal medlemmar som hade mött upp och bjöd på visor, allt från Björn Afzelius, Björn Skifs, visor om björnar, till Mikael Wiehe. Till fikat bjöd Seppo på en härlig god blåbärskaka.

Cornelisaftonen den 7 november; 
Återigen arrangerade Visans Vänner i Mariestad en minneskonsert till Cornelis ära.

Årets inbjudna gästartist var Jenny Almsenius och Martin Abrahamsson.
Lamporna släcktes i salongen och in på scenen kom en av föreningens medlemmar, nämligen Gunnar Törngren och han framförde ett par av sina tonsättningar av Stig Dagermans dikter, en författare som Cornelis var klart inspirerad av. Därefter kom Ingela Alfredsson och Anders Ramberg in och denna trio framförde ett antal visor såväl av Cornelis som i Cornelis anda. Här märktes bland annat visorna; Balladen om flykten, Fredrik Åkare och den söta Cecilia Lind, m.fl.

Därefter var det dags för den numera välkända blues/vissångerskan Jenny Almsenius som tillsammans med bluesgitarristen Martin Abrahamsson bjöd på en härlig blandning av sina egna Cornelistolkningar samt några egenhändigt komponerade alster och mellan visorna berättade hon på ett humoristiskt men ändock allvarligt sätt, om musikaliska och vardagliga händelser i livet, där hon bl.a suttit och sjungit svordomsvisor ihop med lågstadieelever till mindre roliga musikaliska träffar med herrar i rosa skjortor.
Jennys härliga och starka scennärvaro tillsammans med Martins fantastiska gitarrspel, blev väldigt uppskattat och publiken ville inte ge sig förrän de spelat flera extranummer – speciellt vid framförandet av Veronika avbröts sången av spontana applåder.

Runt 120 personer hade sökt sig till kvällens evenemang och det var ingen som gick därifrån besviken.Se på några bilder från kvällen 

10 november; medlemsmöte med tema: Värsta visor, värd: Gunnar Törngren.
Vi var ett femtontal medlemmar som slöt upp till kvällens medlemsmöte. Det var ingen brist på medlemmarnas fantasi, när det handlade om att leta upp visor på kvällens tema. Det kanske inte var några riktiga kärleksvisor som framfördes, tvärtom blev det flera på ond bråd död och en och annan riktig ekivok visa. Men kvällen blev trivsam med många goda skratt.

17 november; genomförde föreningens medlemmar Håkan Hultin, Gunnar Törngren, Emma Johansson (en tidigare elev på Västerhöjd) och Anders Ramberg en Vis-Workshop tillsammans med elever på musikgymnasiet Västerhöjd i Skövde.Syftet med denna dag var dels att förmedla till eleverna/ungdomarna, bredden på vad som kan kallas visa och att få dom lite nyfikna på att spela och framföra visor/låtar samt att vi skulle få en inblick på dagens ungdomssyn på viskulturen.

Eleverna delades upp i tre grupper med drygt 25 elever i varje grupp. Grupperna var blandade med alla tre årskurserna.
Håkan inledde med en dikt av Carl Sandburg, Stil, för att skapa litet stämning av frihet och mångsidighet som visans själ. Därefter frågade han eleverna om vad de ansåg att en visa var och vad de tänkte på när de hörde ordet visa.
Det blev en hel del svar och man hade ganska många uppfattningar om vad en visa var och alla bar på ett visst mått av sanning eftersom visan är så mångsidig.
Många av eleverna var också engagerade under visorna som framfördes av oss (Gunnar, Emma, Anders) och man märkte en extra kontakt när Emma sjöng och bl.a. berättade att den första läxa hon fått av en av de lärarna som bevistade workshopen var en Cornelisvisa, Telegram för fullmånen, som hon sedan framförde.
Flera av eleverna var uppe på scenen och framförde låtar under stort jubel, de flesta låtar på engelska, men vi fick också höra Olle Adolphsons ”Fröken Frensen” i en klassisk stil.
Vi vill från föreningen framföra ett stort tack till alla engagerade elever och lärare som deltog denna dag. Hoppas att vi kan göra om det. Se på några bilder från Vis-Workshopen.

8 december; medlemsmöte med tema: Julljud, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. Sedan drog vi igång med visor på kvällens tema och efter första visrundan runt bordet blev det tomtegröt och skinksmörgås. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.