Historik 2020

 

11 januari 2020: Brunchmusik i Rådhuscaféet i Skövde kl. 13.00
Det är alltid trevligt när vi kan bjuda på ett varierat utbud av Brunchmusik. Så blev det även i lördags. Först ut var TORBJÖRN MÖLLER & JENNY LANDER på gitarr och fiol. Här fick vi instrumentala smakprov från flera århundraden varvat med modernare stycken och även en gånglåt. Sällan har man hört gitarr och fiol komplettera varandra så väl.
Därefter var det PIERRE FAHLSTRÖMs tur att med sin gitarr på ett skickligt sätt framföra flera av våra mest älskade visor.
Lördagens spelning tycktes mycket uppskattat av hela publiken i den fullsatta lokalen.
Text & foto: Gunnar Törngren

14 januari 2020: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Det var en välbesökt träff (19 st) och det bjöds på många fina visor under kvällen, flertalet relaterade till temat ”Arbete och slit”.
Vi fick höra på flera norska visor med Per, även Maggan sjöng några norska.
Andra som bjöd på visor, egna och tolkningar var Roy & Eva, Harald, Gunnar & Hinte, Anders & Monica F.
Vi fick också några dikter av Monika Hedberg och Irene Skoog.
Kvällen inleddes med en kortare minnesstund över en av vår förenings grundare och medlem, Jonny Andersson som gick bort 11 december 2019.
Jag berättade lite kort om Jonnys betydelse för föreningen och hans intresse för visor, vilka olika konstellationer han varit med i, där gruppen Fria tyglar har varit den grupp som hängt med längst i hans musikaliska resa.
Därefter hölls en tyst minut och sedan inledde jag kvällens musikaliska med att sjunga Ferlins tonsatta dikt; ”Det finns så många gårdar”, en av de visor som förknippas mycket med Jonny och som hans son Karl sjöng i kyrkan på Jonnys begravning den 27 december.
Vi sjöng också flera visor gemensamt, bl.a ”Fattig bonddräng”, ”Keops pyramid” samt en visa med svensk översättning av Tom Paxtons ”The last thing of my mind”.
Kvällen avslutades gemensamt med visan; ”Nu går sista visan”.
Text & foto: Anders Ramberg

8 februari 2020: Brunchmusik på Rådhuscaféet i Skövde, kl. 13.00.
Medv.: Sofia Edlund & Emanuel Blume samt Axel Sondén.
Inför en nästan helt fullsatt lokal på Café Rådhuset hälsade Gunnar Törngren dagens gästartister välkomna Brunchmusiken.
Först ut var Sofia Edlund och Emanuel Blume från Vänersborg.
De inledde det musikaliska med en äldre shanty, därefter bjöds det på visor som bl.a Emanuel skrivit.
De båda är mycket duktiga artister som når ut till publiken. De avslutade a capella med visa av Povel Ramel.
Näst ut på scenen var Axel Sondén från Göteborg som charmade publiken med sina finurliga och kluriga visor med att härligt mellansnack.
Vi fick höra bl.a en visa om kroppsdelen mjältens funktion och värde, en visa från hans resa till Botswana, en visa om mobiltelefonens betydelse i vårt liv, publiken bjöds även in till att sjunga med i några av visorna.
Lördagens artister gjorde ett starkt intryck på publiken och belönades med långa och varma applåder.

11 februari 2020: Medlemsträff/öppen scen i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Kvällens träff med Visans Vänner Skaraborg inleddes med en minikonsert med Kristin Svensson, frilansande folkmusiker, sångare, medlem i Visans Vänner och mycket därtill. Kristin gav en kort exposé över sin musikaliska resa från lite motvillig fiolelev i musikskolan till folkmusiker (med Sven-Ingvar Heij som mentor), visartist, berättare, workshopledare m m. Roligt att hon framförde några visor till eget gitarrackompanjemang, vid sidan av fiddlan och fiolen.
I Anders Rambergs frånvaro fungerade Gunnar Törngren som sång-/ordfördelare. Det var roligt att stifta bekantskap med Staffan Berlin och Roudi Rashid som framförde kurdisk och irländsk musik (gaeliska) till eget ackompanjemang på gitarr och kurdisk sitar, en musikaliskt tilltalande kombination. I övrigt framträdde förtjänstfullt Curt Ehn med en visa på tyska språket. Margareta Jensen Andersson grävde som vanligt i den norska vistraditionen och mindes Ola Magnell med en av hans sånger. Monica Hedberg och Irene Skoog underhöll oss med underfundigt versmakeri. Pierre Fahlström sjöng Taube med påminnelse om kommande Taubeaftnar 12/3 respektive 18/3. Hinte framförde eget material med hjälp av Gunnar Törngrens ackompanjemang. Gunnar sjöng eget material som alltid. Gott kaffe med muffins serverades i pausen.

10 mars 2020: Medlemsträff/årsmöte i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad kl. 18.30.Visans Vänner Skaraborg har haft årsmöte och medlemsträff 10 mars, två dagar efter Internationella kvinnodagen. Med den dagen i åtanke var kvällens vistema ”Till kvinnan”. Hur styrelsen ser ut efter årsmötet och vilken verksamhet som planeras framöver kan du se på denna webbplats som undermeny under HEM.
Efter genomförda årsmötesförhandlingar och kaffe med semmeltårta inleddes det sedvanliga utbytet av visor/sånger/dikter. Gunnar Törngren framförde sin egen ”Betydelsefulla ögonblick”, ”Det går an” och tillsammans med Hinte ”Trana med bruten vinge”, även den en av Gunnars egna visor. Madde och Anders Ramberg sjöng tillsammans ”Den lyckliga”, en tonsatt dikt av Selma Lagerlöf. Anders återkom senare med sången ”Om” av Kjell Höglund. Monica Hedman läste med egenrimmad inledning Finn Zetterholms dikt ”Tre kvinnor”. Margaretha Jensen-Andersson sjöng en egen skriven visa till Irene Skoog och senare en norsk revyvisa ”Hver er min kone” (Beer barrel polka). Pierre Fahlström framförde Taubes ”Fragancia” och Joe Hills ”Rebellflickan”. Irene Skoog läste sin dikt som ur mannens perspektiv tillägnades kvinnan i hans liv. Tillsammans sjöng alla ett par visor ur skivan ”Sånger om kvinnor” som kom för snart femtio år sedan.

12 mars 2020: Taubekonsert. Mariestads teater. Medv.: Visans Vänners medlemmar
Så här upplevde vår medlem Margaretha Jensen-Andersson årets Taubekonsert i Mariestad: ”Tacksam att ha fått uppleva en annorlunda Taube-afton: Staffan Berlin och Eva Straumann som sjöng shanty på iriska och Så länge skutan kan gå i en vacker tvåstämmig version, Roland och Maria Tiger med mindre kända visor som lyftes fram på ett mjukt och samspelt sätt, Stefan Olsson och Gunnar Benjaminsson, från Orsa, med fina tvåstämmiga och ett par uppdaterade, snarare uppoppade versioner på kända visor, Anders Ramberg, kvällens konferencier och tillika kavaljer till vår Grand old lady Gertrud Wennerberg som fick avsluta en mycket annorlunda men härlig visafton gjorde att man gick hemåt med varmt hjärta i en kylig vårkväll.”
Foto: Roland Tiger, Anders Ramberg

14 mars 2020: Brunchmusik i Rådhuscaféet i Skövde kl. 13.00
Dagens brunchmusik gästades av långväga artister. Först ut på scen var Christer Lindén som tagit sig hit från Karlstad. Christer spelade såväl gitarr som munspel och bjöd på ett antal egna sånger samt visor av Dan Andersson. Här märktes exempelvis ”Gunnar Vägman” men även en av Christers egna tonsättningar av nämnda poet.
Från Orsa kom Gunnar Benjaminsson och Stefan Olsson som knöt an till Dan Andersson med en visa OM denne Andersson. Därefter blev det såväl visor av Nils Parling som axplock ur såväl den skotska som irländska traditionen.Att visor lockar folk blev nog bevisat idag när så många valde att komma och lyssna trots alla virushot.

18 mars 2020: Taubekonsert i Skövde. Medv.: Visans Vänners medlemmar
INSTÄLLT p g a corona

14 april 2020: Medlemsträff i ABF:s lokal Gamla torget i Mariestad kl. 18.30.
Tema: ”Synd och skam”
INSTÄLLT p g a corona

9 maj 2020: Brunchmusik i Rådhuscaféet i Skövde kl. 13.00.
Medv.: K G Malm, Hinte och Vismakaren
INSTÄLLT p g a corona

12 maj 2020: Cornelis och Öppen scen i Skövde.

9 juni 2020: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad kl. 18.30.
INSTÄLLT p g a corona

17 juni – 19 augusti: KAC Rosa huset – Kultur på innergården, Skövde (10 ggr)
Visans Vänner Skaraborg stod för pausspelningar under sommarens arrangemang.

11-12 juli 2020: Kinnekulle Visfestival (Visans Vänner i Skaraborg medarrangör)
INSTÄLLT p g a corona

22 augusti 2020: Taubekonsert Rosa Huset i Skövde kl. 15.00.
Medverkande: Susanne Lind, Pierre Fahlströn, Monica Fäger och Gunnar Törngren. Fri entré gällde men förbokning krävdes och publikantalet var begränsat till 45 personer. Taubearrangemanget ersatte det arrangemang som ställdes in 18 mars 2020

8 september 2020: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Visans Vänners medlemsträffar startade försiktigt igen 8 september i ABF:s lokaler vid gamla torget i Mariestad. Några hade uttryckt tveksamhet att komma p g a coronatider. De som ändå mött upp höll ordentligt avstånd till varandra i visgemenskapen. Kvällens tema var Thore Skogman. Han räknas väl inte till visdiktarnas innersta krets precis. Men har man 1 302 kompositioner i STIMs katalog har även herr Skogman prövat på den genren en och annan gång. Men å andra sidan är vi tämligen vidsynta när det gäller begreppet visa.
Monica Hedberg berättade om kompositören och visade en del av sin Skogmansamling. Hon sjöng också egna omdiktningar av Thore Skogmans låtar och läste ur hans skriftliga produktion. I övrigt framträdde under kvällen Anders Ramberg, Monica Fäger, Margareta Jensen-Andersson, Gunnar Törngren och Roland Tiger.

3 oktober 2020: Skaraborgs Musikfestival
Efter kvällens högklassiga musikfestival på Mariestads Teater är det bara att hålla med Margareta Jensen Anderssons omdöme om visartisterna Sanna Carlstedt, Cajsa Färlin, Ellinor Brolin, Ingegerd Wessel, Sofia Nilsson och Boel Nihlman:
”Fantastiska flickor förtjuste folket fenomenalt finstämt! Vilka röster och instrumentalister!Den ende hannen var mannen till Sanna (Göran Böving), som sjöng med ljuvlig 5-årings stämma (och kompade sin fru på gitarr och bidrog med fin stämsång för övrigt).
En visfestival (Skaraborgs Musikfestival) vi inte ska glömma i första taget.”

10 oktober 2020: Visans Vänner Skaraborg firade 35-årsjubileum
Kl 5 över 5 den 10/10 2020 hälsade Anders Välkommen. På grund av Folkhälsomyndighetens maxantal bjöds inga andra föreningar denna gång. Därför var det roligt att alla som anmält sig var närvarande.
Anders berättade kort om föreningens bakgrund. Månadsmöte och Taubedagen har funnits med sen starten, liksom två av kvällens närvarande medlemmar. Vid föreningens 30-års-jubileum var det 43 medlemmar och nu är den siffran 81.
Mikrofonen överlämnades till Margareta Jensen-Andersson som berättade att dagens datum också var den första ordföranden Johnny Anderssons födelsedatum. Ett mycket märkligt sammanträffande, eftersom han avled tidigare i år. Margaretha läste några ord av och om Johnny.
När Anders fick tillbaka mikrofonen uppmärksammades Gertrud Wennerberg och Margaretha Jensen-Andersson för att båda funnits med som medlemmar sedan starten. De fick ta emot varsin present i form av närproducerad honung samt en varm applåd från övriga festdeltagare.
Underhållningen började med ett par låtar om olika fåglar. Men gruppen med det fågelinspirerade namnet; Herr och Fru hackspett, Beppe och Marita Viström, sjöng istället Jejja Sundström och Stefan Demerts fyndiga ormlåt; Anna Annakonda. Samtidigt kunde vi i skymningen se några enstaka fåglar flyga förbi utanför fönstret.
Det blev många byte på scenen. De flesta spelade gitarr till sina sånger, men Moa Andersson bjöd på pianomusik. Våra mest långväga gäster var Stefan Olsson och Gunnar Benjaminsson från Orsa. En av deras låtar var ”Mäster Taube I Mariestad”, som Stefan skrev vid deras förra besök hos oss.
Kassören, Monica Hedberg, höll ett hyllningstal där hon förutom föreningens 35 år, passade på att inkludera Anders för sina 10 år på ordförandeposten.
Gertrud Wennerberg framförde ett par låtar och Monica Fäger sjöng: Vi ska gå hand i hand, vilken lockade de flesta till att sjunga med i refrängen.
Vi hann också med att sjunga ett par allsånger och det gavs möjlighet att titta på tidningsurklipp samt gamla fotografier. Med dagens teknik behöver vi inte vänta på framkallning, för när ni läser dessa rader får ni direkt bildbevis på att Visans Vänners 35-års-jubileum på Laxhalls hamnkrog blev lyckat.

13 oktober 2020: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30
Bara tre dar efter 35-årsjubileet på Laxhall var det dags för medlemsträff i Visans Vänner Skaraborg i ABF:s lokaler vid gamla torget i Mariestad. Gertrud Wennerberg och Margareta Jensen Anders, två av de allra första medlemmarna i föreningen för 35 år sedan fanns på plats tillsammans med ca 10 andra medlemmar, ordföranden Anders Ramberg och ständige sekreteraren/föreningens ljudtekniker Gunnar Törngren inräknade. Efter återblick och positiv reflektion över musikfestivalen 3/10 och jubileumsarrangemanget 10/10 vidtog sjungandet. Dagens tema var Gränslöst. Anders Ramberg inledde med Paradiset och återkom med en Afzelius och en sentida bondkomikervisa om en mopedknutte med tung last. Gunnar Törngren sjöng egna visor som vanligt, en om att skriva i snö, en halvfärdig, lovande visa om Höjentorp m fl. Monica Hedberg framförde kluriga egna verser på dagens tema. Roland Tiger återkom som så ofta till Olle A och avslutade med en visa av Svante Lindqvist. Gertrud Wennergren sjöng a cappella en bondkomikervisa om en särskild loppa. Monica Fäger tyckte att vi behövde Ljus och värme. Margareta Jensen Andersson ville tacka livet. Hon framförde också sin version av Stickan Anderssons Fröken Fransson. Staffan Berlin sjöng a cappella, gjorde en Allan E och ett par gaeliska sånger. Monica Moa Andersson framförde två egna visor, en om Carl von Linné och en reflektion över tidens gång och att det kanske blir bättre längre fram, vilket utgjorde ett trösterikt sätt att avsluta kvällen på.

10 november 2020: Öppen scen på Rådhuscaféet i Skövde
Det var ingen större publik (troligen p g a av Corona-läget) som hälsades välkommen till Rådhuscaféet i Skövde.
Moa Andersson inledde kvällen en halvtimme, där hon bjöd på sina egna visor till eget komp på piano med ett mycket bra mellanprat. Hon berättade lite om sin livsresa och hur hon kom in på musikens bana. Hon har en mjuk och fin stämma och mycket bra närvaro i sitt framträdande.
Efter henne så fick vi ett besök av Birgitta Forsgård som bjöd på några visor med lokal karaktär från Hjo och Västergötland, en härlig visartist med en innerlig glädje i sitt framträdande. Hon fick också med den fåtaliga publiken/besökarna på allsång.
Gunnar Törngren spelade några av sina egna alster, bland annat en nyskriven visa om en historisk vandring i Billingebygden.
Anders Ramberg slutligen framförde några visor av Ola Magnell och Möra-Per.

14 november 2020: ”Den humoristiska Andersson”. Frejasalen Skövde
kl 18.30
Konsert med KG Malm och Mika Olavi. En annan sida av Dan Andersson.
INSTÄLLT p g a corona.

8 december 2020: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
INSTÄLLT p g a corona