Historik 2021

12 januari 2021: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. – Tema: Cornelis Vreeswijk. INSTÄLLT

9 februari 2021: Öppen scen i Mariestad. Tema: Valfritt. INSTÄLLT

9 mars 2021: Månadsträff/årsmöte i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. – Tema: Det man minns. INSTÄLLT OCH FLYTAT TILL 11 MAJ

12 och 13 mars 2021: Taubekväll i Mariestad respektive Skövde.  INSTÄLLT. FLYTTAS TILL SOMMAREN

13 april 2021: Månadssträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. – Tema: Astrid Lindgren. INSTÄLLT

11 maj 2021: Årsmöte och månadsträff  i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. Månadsträffen INSTÄLLT. Årsmöte via e-post.

8 juni 2021: Säsongsavslutning. Tema: Ljusa nätter. INSTÄLLD

3-4 juli 2021: Kinnekulle Visfestival i Hällekis.
Lördagen efter midsommar år 2019, anordnade Eva Ekhagen och
Roy Sällström, i samarbete med Visans Vänner Skaraborg,
Kinnekulle Visfestival, i Falkängen.
En solig och varm eftermiddag kunde vi slå oss ner, luta oss tillbaka och lyssna på 6 olika visartister. Tanken var att detta skulle bli ett årligt evenemang. Vi var i startgroparna med planering och kontakt med artister redan i januari/februari 2020. Vi hade bestämt att utöka till två dagar eftersom vi fick så bra respons.
Men ni vet ju vad som hände …
Nu hoppas vi kunna genomföra festivalen i år.
Den 2-3 juli ), kl. 14.00 och framåt (alternativt 14-15 augusti beroende av rådande restriktioner.

Vi har i nuläget 9 artister som ser fram emot att komma till vår festival:
Jan Hammarlund (tilldelades Svenska Vispriset år 2020)
K-G Malm
Boel Nihlman
Erik Christensen och Nils Hassling Offrell
Anna Inghammar Vendelholt och Andreas Vendelholt
Alexander Diaz
Thomas Munck
Frida Braxell
Visans Vänner Skaraborgs medlemmar

Boka in dessa datum så återkommer vi med mer information! Festivalen görs även i år i samverkan med Visans Vänner Skaraborg.

 

14 juli 2021: Taubekonsert i Sjötorp
Så här skrev Margareta Jensen om Taubekonserten 14/7 i Sjötorp: ”Vi hade t.om. tur med vädret! Åskan mullrade över innanhavet och inloppet till Göta kanal, Sjötorp, där Visans Vänner Skaraborg stod för en Taube-afton.
På scenen ikväll gitarrpedagogen Lennart Svensson med sin fagra och duktiga dotter Kristin Svensson , som utöver sång bjöd på fiolspel. Inledde gjorde Gunnar Törngren med visor om Taube, skrivna av trubaduren själv.
En härlig sommarkväll där publiken fick vara med på noterna!”
15/7 kl. 18.00 framträder Lennart och Kristin på Rosa huset i Skövde.

15 juli 2021: Taubekonsert i Skövde (Rosa Huset)
Kvällens konferencier Anders Ramberg hälsade artister och publiken (ca: 50) välkomna, till en varm och solig kväll på innergården i Rosa Huset (KAC) i Skövde. Först ut var två av föreningens spelmän från Orsa, Stefan Ohlson och Gunnar Benjaminsson, som bjöd på flera av Taubes mindre spelade visor samt med en härlig och bra presentation av visorna.
Sen var det dags för Lennart och Kristin Svensson med sitt Taubeprogram och med deras spelglädje och energi, bjöd dom på kända och mindre kända visor av Taube och även här fick publiken vara med och sjunga.
Publiken lyssnade och sjöng med och belönade kvällens artister på scen med varma och långa applåder.
Det var en fin, varm kväll som var ett samarrangemang med Föreningen KAC Rosa Huset, Öppna Kanalen Skövde och Hotell Majoren.

17, 31 juli & 21 augusti: Öppen scen Falkängen, Hällekis. Från kl. 14.00
17/7, var det premiär för Öppen scen i Falkängen, Hällekis.
Följande framträdde detta första tillfälle, vilket gav mersmak att återkomma 31/7 och 21/8: Gunnar Benjaminsson & Stefan Olsson – långväga musikanter från Orsa, Staffan Berlin som spelar både svensk och irländsk folkmusik och lite Beatles till eget komp på mandola och gitarr, Irene Skoog läste egna underfundiga dikter, Robert Gös sjöng till gitarr egna humoristiska visor och slutligen Herr och Fru Hackspett från Hjo med en bred repertoar från visa till schlager.

Stort tack till Eva och Roy som arrangerar Öppen scen med små medel och med stor kärlek till musiken.

12 augusti 2021: En ljuvlig kväll i vandrarhemmets trädgård med Visans Vänner Skaraborg.
Efter att Madelene Ramberg hälsat Välkommen gick ”ord och ton” till Per Svensson.
Han både sjöng och berättade om sina humoristiska visor. När sambon skadade foten var det slut med gemensamma matinköp på ICA. I en sång beskrev Per sina ensamma shoppingturer som nu gick till LIDL. Där finns mycket mer än mat, vilket ledde till en massa impulsköp. Pers belöning för sin kreativitet blev skratt och applåder. Sen följde en visa om Kinnekulle, där han växt upp. Efterhand utökades gränserna till både Lugnås och Mariestad, och när han kom så långt bort som till Borås, jämförde han det med Amerikas New York. Med låten ”Karaokekväll på Hjorten” fick publiken chans att sjunga med i refrängen.

Därefter lämnades mikrofonen till Irene Skoog. Hon har skrivit i hela sitt liv och varit lärare i hela sitt yrkesliv.Kombinationen av författande och undervisning borgar för ett bra framförande, när vi får lyssna på hennes tänkvärda tankar. Samtidigt som Irene underhåller oss, förmedlar hon betydelsen av en bra kontakt mellan natur och människor. Att naturen denna kväll bjöd på en långsamt dalande sol på klarblå himmel, gav extra tyngd till dikterna. Irene läste också en text som blivit tonsatt och avslutade med en dikt om ”Drömmar” .

Sen var det dags för Madelene igen. Till Anders Rambergs gitarr-komp sjöng Madelene låtar av Håkan Hellström, Magnus Uggla, Credence och Sonja Ahldén. När kylan sakta kom krypande blev det passande allsång för att klappa händerna, så man slapp frysa. Värmen inombords var dock inte att ta fel på. Kvällens artister bjöd in till härlig gemenskap, så jag hoppas och tror att ingen innanför staketet kände sig utanför. Detta sagt med anknytning till en av de två sångerna som Anders framförde. Den handlade just om känslan att känna sig utanför.

Det är ofta en väldigt jobbig känsla, men det är inte alls säkert att de som stod utanför staketet ikväll kände sig utanför och det skulle kunna vara så att någon ibland kan känna sig utanför fast man är med innanför? Mina avslutningsord blir därför:
Att KÄNNA sig utanför är tragedi
Att STÄLLA sig utanför en komedi

Text: Monica Hedberg. Foto: Roland Tiger

14 september 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30. Tema: Cornelis Vreeswijk.

2 oktober 2021: Skaraborgs Musikfestival, Mariestads Teater kl. 18.00.
2 oktober kunde Skaraborgs Musikfestival äntligen genomföras på Mariestads anrika gamla teater. Restriktionerna under pandemin har alldeles nyss upphävts så teatersalongen hade inte riktigt hunnit fyllas med musik- och visintresserade – men näst intill. Årets program presenterade sex artister med någon sots koppling till Skaraborg som gemensam nämnare förutom att vara fantastiska musiker och sångare.

GUNNAR TÖRNGREN och SUSANNE LIND inledde tillsammans, han med en rad av sina underfundiga visor. Hon förankrad i den skaraborgska vokala folkmusiken med bl a Sven-Ingvar Heij. De kompletterade varandra fint, hon på fiol och sång och han på gitarr och sång och med fint mellansnack.

MOA ANDERSSON har börjat synas på scenerna efter många år som musiker inom Kultur i vården. Hon skriver egna visor med en positiv syn på livet men som även går på djupet. Hon trakterar sina instrument keyboard och gitarr på ett för visgenren utvecklat sätt och skapar fin kontakt med publiken.

Efter paus inledde KARL FIMMERSTAD, Göteborgare med rötterna i Moholm. Till stöd på scenen hade han sin kusin, slagverkaren Johan Ludvig Rask som med små medel vad gäller utrustning skapade en effektiv bakgrund till Karls visor. Johan Ludvig sekunderade sedan både Simon Swanström och Jenny Almsenius på några låtar. Karl framförde egna visor/sånger till ett utvecklat gitarrspel, visor som speglar relationers fram- och baksidor.

SIMON SWANSTRÖM är en berättare och gestaltare av sånger som ingen kan vara oberörd inför. Simon har en trogen publik i Mariestad vilket märks på gensvaret från publiken.

JENNY ALMSENIUS inledde med sin fina sång Är det något du saknar? en visa om frihet och tvång med ett bildspråk hämtat från psykiatrisk vård. Jenny har en ljus och vacker röst som bär hennes gestaltning av de egna visorna och som vid detta tillfälle även några av Evert Taubes sånger. Mycket fina tolkningar av ”Och skulle det så vara” och ”Kärleken och vinden”.

Monica Hedberg var conferensier och skötte artistpresentationer med den äran och Visans Vänners ordförande Anders Ramberg inledde och avtackade artisterna samt puffade för föreningens nästa arrangemang ”Humoristen Dan Andersson” i Frejasalen i Skövde 13 november kl. 18.00. Medverkande: K G Malm och Mika Olavi.

12 oktober 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30. Roy Sällström inleder. Därefter Öppen scen.
Visans Vänner genomförde i tisdags (12/10) sin andra månadsträff efter lättnaderna i coronarestriktionerna. Ett tjugotal medlemmar och andra intresserade samlades i ABFs lokaler i Mariestad för att antingen lyssna till andra eller själv dela med sig av visor, dikter och annat av intresse. Kvällen inleddes av Roy Sällström som ombetts att presentera sig musikaliskt med en halvtimmes program. Det blev en tilltalande blandning av musikaliska minnen från uppväxtåren till exempel från en omfattande repertoar med koppling till otaliga spelningar i äldreboenden och vårdinrättningar. Därefter var scenen öppen för alla andra. Pierre Fahlström återkom efter 19 månaders bortavaro från Visans Vänner (pandemin ni vet). Margareta Jensen Andersson deltar troget, denna kväll med bl a Alf Hambes Oktobervisa. Mackie Winter, en ny bekantskap, sjöng Gamble Välu, en traditionell Gotländsk folkvisa. Irene Skoog läste några av sina många fina dikter. Undertecknad fanns även med på ett hörn. Anders Ramberg inledde och avslutade i egenskap av föreningens ordförande och bidrog dessemellan med visor.

Text: Roland Tiger. Foto: Roland Tiger och Anders Ramberg

9 november 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30.
Andra tisdagen i månaden arrangerar Visans Vänner Skaraborg månadsträff för medlemmar och visintresserade. Tisdagen 9/11 var temat Astrid Lindgren. Det finns förvånansvärt många visor där Astrid står för text och andra för tonsättning, ofta Georg Riedel men även andra som Gösta Linderholm, Jan Johansson och Björn Isfält. Monica Hedberg berättade mer för oss om Astrid Lindgren och alla visdomsord som författaren delat med sig av genom åren. Pierre Fahlström kommer att agera inledning till lördagens program K G MALM & MIKA OLAVI : HUMORISTEN DAN ANDERSSON. FREJASALEN, SKÖVDE 13/11 KL 18.30. Han sjöng därför några visor av Dan Andersson.
Anders Ramberg sjöng ”Luffarevisan” som tonsatts av Gösta Linderholm. Anders kompade sen Monika Fäger som sjöng ”Lille katt”. Margareta L. Andersson, en ny bekantskap lät höra sin blockflöjt. Mackie Winter sjöng ”Horgalåten” om danssugna ungdomar i Horga, Hälsingland som fick en dansspelman med bockfot, vilket slutade illa. Roy Sällström sjöng ”Havsörnsvalsen” i fyrafjärdedelstakt, vilket mycket väl lät sig göras. Irene Skoog läste egna dikter och berättade att hon en gång förärat Astrid Lindgren en dikt vid någon av hennes jämna födelsedagar. Roland Tiger sjöng ”Bakvända visan/Opp och ner, ner och opp” samt ”Vargvisan”. En runda till hanns med innan var och en åkte hem till sitt. Höstsäsongen avslutas med en månadsträff 14/12.

 

13 november 2021: ”Humoristen Dan Andersson” med K G Malm och Mika Olavi. Skövde, Frejasalen kl. 18.30.
Ordf. Anders Ramberg hälsade välkommen till publiken och kvällens första artist. Vår medlem, Pierre Fahlström, inledde med några visor och överraskade med att även läsa en dikt,. När Anders tackade och framförde allas uppskattning fick Pierre en burk med honung, framställd i Lugnås.
Ett år försent kunde nu Anders äntligen få välkomna K-G Malm och Mika Olavi. De började med en rolig presentation av varandra. Båda spelar och sjunger, men K-G berättade att Mika har en karriär som radiopratare, bl.a. i det populära programmet ”Karlavagnen”. Och Mika i sin tur berättade att K-G kan tituleras som skådespelare. Detta tonades dock ner av K-G när han berättade att han spelat ”lik” i en Beck-film. Det framgick inte om detta var hans enda filmroll?
Deras samspel på scenen var fantastiskt och visade tydligt hur ”olikheter” blir bra tillsammans. Mika, den yngre av dessa två, var livlig i både tal och gester. K-G lite lugnare och jag vill gärna få tillägga ”mysigt sävlig”. Det här med
olikheter återkom när dom både allvarligt och humoristiskt berättade om Dan Andersson. Som diktare framställs han ofta som en ”dysterkvist”. Som privatperson beskrivs han som rolig och underhållande, och de båda orden passar också bra som beskrivning på kvällens föreställning. Det var musik, visor, allsång, anekdoter och många oväntade inslag, som gör det helt omöjligt att återge: Det måste upplevas!!
Applåderna som avslutade kvällen värmde både invärtes och utvärtes, och blandades med varma skratt. Speciellt när K-G med följande ord bad publiken att applådera sig själva:
”Ni är nog den bästa publik vi någonsin har haft! Ni borde börja turnera!”
Ja, det vore kul, om det vore som publik till er, tänkte jag och skrattade för mig själv.
Anders delade ut de två återstående honungsburkarna och publiken vandrade ut, tillsynes mycket nöjda för att dom kommit hit.

Text: Monica Hedberg, foto: Anders Ramberg.

14 december 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30.
14/12 avslutade Visans Vänner Skaraborg säsongen med sista månadsmötet för året. Ett tjugotal mötte upp och sjöng visor eller läste dikter eller lyssnade till det som framfördes. Föreningen bjöd inledningsvis på glögg och pepparkakor och i pausen kaffe och lussebulle. Temat för kvällen, för dem som ville hålla sig till detta, var ”mörka nätter”. Ordförande Anders Ramberg hälsade alla välkomna till kvällens övning och till månadsträffarna våren 2022. Roy Sällström skötte ljudet förtjänstfullt under kvällen. Andes Ramberg inledde med en julvisa av L. Berghagen och återkom sen med ”Samma stjärna” av Markus Berglund. Madde Ramberg framförde en visa om Kalle Anka kl. 15.00 på julafton, sedan en irländsk julvisa och avslutade kvällen tillsammans med Anders Ramberg med ett jul-medley. Mackie Winter inledde med en dryckesvisa ”Långt ner i Småland” och återkom tillsammans med Agneta Eriksson med ”Midnatt råder…” Versmakaren Monica Hedberg framförde fint hopsnickrade verser på kvällens jultema. Andra som förnöjde närvarande med juldikter var Irene Skoog (egna fina och tänkvärda dikter) och Siewerth Stegdahl som läste andras juldikter. Roy Sällström sjöng Bernt Staafs sång ”Vintervisa”, FJK:s ”Tala är silver” samt ”Man får vara glad att man inte är död” av Lars Demian. Roland Tiger sjöng en tonsättning av Rydbergs ”Tomten” gjord av Filippa Engellau, ”När ljusen ska tändas därhemma” och ledde allsången i Dan Anderssons ”Julvisa i Finnmarken”. Gertrud Wennerberg sjöng ”Man borde inte sova” som hennes svärfar var upphovsman till tillsammans med Jeremias i Tröstlösa.

Anders Ramberg önskade God Jul och Gott Nytt År avslutningsvis och påminde om vårens månadsträffar.