Historik 2021

12 januari 2021: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. – Tema: Cornelis Vreeswijk. INSTÄLLT

9 februari 2021: Öppen scen i Mariestad. Tema: Valfritt. INSTÄLLT

9 mars 2021: Månadsträff/årsmöte i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. – Tema: Det man minns. INSTÄLLT OCH FLYTAT TILL 11 MAJ

12 och 13 mars 2021: Taubekväll i Mariestad respektive Skövde.  INSTÄLLT. FLYTTAS TILL SOMMAREN

13 april 2021: Månadssträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. – Tema: Astrid Lindgren. INSTÄLLT

11 maj 2021: Årsmöte och månadsträff  i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. Månadsträffen INSTÄLLT. Årsmöte via e-post.

8 juni 2021: Säsongsavslutning. Tema: Ljusa nätter. INSTÄLLD

3-4 juli 2021: Kinnekulle Visfestival i Hällekis.
Lördagen efter midsommar år 2019, anordnade Eva Ekhagen och
Roy Sällström, i samarbete med Visans Vänner Skaraborg,
Kinnekulle Visfestival, i Falkängen.
9 artister deltog vid festivalen:
Jan Hammarlund (tilldelades Svenska Vispriset år 2020)
K-G Malm
Boel Nihlman
Erik Christensen och Nils Hassling Offrell
Anna Inghammar Vendelholt och Andreas Vendelholt
Alexander Diaz
Thomas Munck
Frida Braxell
Visans Vänner Skaraborgs medlemmar

14 juli 2021: Taubekonsert i Sjötorp
På scenen gitarrpedagogen Lennart Svensson med dottern Kristin Svensson , som utöver sång bjöd på fiolspel. Inledde gjorde Gunnar Törngren med visor om Taube, skrivna av trubaduren själv.

15 juli 2021: Taubekonsert i Skövde (Rosa Huset)
Kvällens konferencier Anders Ramberg hälsade artister och publiken (ca: 50) välkomna,
till en varm och solig kväll på innergården i Rosa Huset (KAC) i Skövde. Först ut var två av föreningens spelmän från Orsa, Stefan Ohlson och Gunnar Benjaminsson, som bjöd på flera av Taubes mindre spelade visor samt med en härlig och bra presentation av visorna.

Sen var det dags för Lennart och Kristin Svensson med sitt Taubeprogram. Med deras spelglädje och energi, bjöd dom på kända och mindre kända visor av Taube och även här fick publiken vara med och sjunga.
Det var en fin, varm kväll som var ett samarrangemang med Föreningen KAC Rosa Huset, Öppna Kanalen Skövde och Hotell Majoren.

17, 31 juli & 21 augusti: Öppen scen Falkängen, Hällekis. Från kl. 14.00
17/7, var det premiär för Öppen scen i Falkängen, Hällekis.
Följande framträdde detta första tillfälle, vilket gav mersmak att återkomma 31/7 och 21/8: Gunnar Benjaminsson & Stefan Olsson – långväga musikanter från Orsa, Staffan Berlin som spelar både svensk och irländsk folkmusik och lite Beatles till eget komp på mandola och gitarr, Irene Skoog läste egna underfundiga dikter, Robert Gös sjöng till gitarr egna humoristiska visor och slutligen Herr och Fru Hackspett från Hjo med en bred repertoar från visa till schlager.

12 augusti 2021: En ljuvlig kväll i vandrarhemmets trädgård med Visans Vänner Skaraborg.

Efter att Madelene Ramberg hälsat Välkommen gick ”ord och ton” till Per Svensson.

Därefter lämnades mikrofonen till Irene Skoog. Hon har skrivit i hela sitt liv och varit lärare i hela sitt yrkesliv.

Sen var det dags för Madelene igen. Till Anders Rambergs gitarr-komp sjöng Madelene låtar av Håkan Hellström, Magnus Uggla, Credence och Sonja Aldén.

14 september 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30. Tema: Cornelis Vreeswijk.

2 oktober 2021: Skaraborgs Musikfestival, Mariestads Teater kl. 18.00.
2 oktober kunde Skaraborgs Musikfestival äntligen genomföras på Mariestads anrika gamla teater. Restriktionerna under pandemin har alldeles nyss upphävts så teatersalongen hade inte riktigt hunnit fyllas med musik- och visintresserade – men näst intill. Årets program presenterade sex artister med någon sots koppling till Skaraborg som gemensam nämnare förutom att vara fantastiska musiker och sångare.

GUNNAR TÖRNGREN och SUSANNE LIND inledde tillsammans, han med en rad av sina underfundiga visor. Hon förankrad i den skaraborgska vokala folkmusiken med bl a Sven-Ingvar Heij. De kompletterade varandra fint, hon på fiol och sång och han på gitarr och sång och med fint mellansnack.

MOA ANDERSSON har börjat synas på scenerna efter många år som musiker inom Kultur i vården. Hon skriver egna visor med en positiv syn på livet men som även går på djupet. Hon trakterar sina instrument keyboard och gitarr på ett för visgenren utvecklat sätt och skapar fin kontakt med publiken.

Efter paus inledde KARL FIMMERSTAD, Göteborgare med rötterna i Moholm. Till stöd på scenen hade han sin kusin, slagverkaren Johan Ludvig Rask som med små medel vad gäller utrustning skapade en effektiv bakgrund till Karls visor. Johan Ludvig sekunderade sedan både Simon Swanström och Jenny Almsenius på några låtar. Karl framförde egna visor/sånger till ett utvecklat gitarrspel, visor som speglar relationers fram- och baksidor.

SIMON SWANSTRÖM är en berättare och gestaltare av sånger som ingen kan vara oberörd inför. Simon har en trogen publik i Mariestad vilket märks på gensvaret från publiken.

JENNY ALMSENIUS inledde med sin fina sång Är det något du saknar? en visa om frihet och tvång med ett bildspråk hämtat från psykiatrisk vård. Jenny har en ljus och vacker röst som bär hennes gestaltning av de egna visorna och som vid detta tillfälle även några av Evert Taubes sånger. Mycket fina tolkningar av ”Och skulle det så vara” och ”Kärleken och vinden”.

Monica Hedberg var conferencier och skötte artistpresentationer med den äran och Visans Vänners ordförande Anders Ramberg inledde och avtackade artisterna samt puffade för föreningens nästa arrangemang ”Humoristen Dan Andersson” i Frejasalen i Skövde 13 november kl. 18.00. Medverkande: K G Malm och Mika Olavi.

12 oktober 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30. Roy Sällström inledde. Därefter Öppen scen.

9 november 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30. Temat var Astrid Lindgren. Det finns förvånansvärt många visor där Astrid står för text och andra för tonsättning, ofta Georg Riedel men även andra som Gösta Linderholm, Jan Johansson och Björn Isfält.

13 november 2021: ”Humoristen Dan Andersson” med K G Malm och Mika Olavi. Skövde, Frejasalen kl. 18.30.
Ordf. Anders Ramberg hälsade välkommen,  Pierre Fahlström, inledde med några visor och överraskade med att även läsa en dikt.

14 december 2021: Månadsträff på ABF, Gamla torget i Mariestad kl. 18.30.
14/12 avslutade Visans Vänner Skaraborg säsongen med sista månadsmötet för året. Ett tjugotal mötte upp och sjöng visor eller läste dikter eller lyssnade till det som framfördes. Föreningen bjöd inledningsvis på glögg och pepparkakor och i pausen kaffe och lussebulle. Temat för kvällen, för dem som ville hålla sig till detta, var ”mörka nätter”.