Historik 2016

12 januari; Då har vi haft årets första medlemsmöte, kvällens tema var ”Fritt fram” och värd för kvällen var Gunnar Törngren. Det bjöds på många härliga visor, dikter och en hel del personliga berättelser om  upplevda händelser i musikens tecken. Det var ett varmt och härligt medlemsmöte.

9 februari;   
Det blev ett stämningsfullt medlemsmöte, där visor och dikter av poeten/författaren Dan Anderssons framfördes. Kvällens värd Håkan Hultin inledde med att berätta om Dan Anderssons liv och diktning, därefter framförde övriga medlemmar sina tolkningar av Dan Anderssons kända och mindre kända dikter/visor.

8 mars; Vårt års/medlemsmöte blev lite av ett historiskt möte. Vi var ca ett 20-tal medlemmar på plats denna kväll, som inleddes av årsmötesförhandlingar. Först gick sedvanliga handlingar igenom, sedan kom vi fram till en proposition om att göra ett namnbyte på föreningen från Visans Vänner i Mariestad till Visans Vänner Skaraborg. Efter diskussion om för och nackdelar att byta namn så röstade ett enigt årsmöte igenom ett namnbyte, så från och med 8 mars så heter föreningen Visans Vänner Skaraborg. Efter årsmötet så intog vi en mycket god pastasallad med tillbehör som vår medlem Ingela Alfredsson fixat till. Sedan inledde kvällens värd Margaretha Jensen-Andersson kvällens musikaliska spis, där temat var ”Jämställdhet”. Under fliken ”Bilder” kan ni se några foto från kvällen.

12 mars; Taube-afton. 
1986 arrangerade vi den första Taubeaftonen på Mariestads Teater och den kvällens gästartist var Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme. Sedan dess har vi firat Taubes födelsedag varje år och har haft glädjen att välkomna många intressanta gäster och artister till denna fina tradition, bl.a Gösta Taube, Bertil Perrolf, Jan-Olof Andersson, Pär Sörman, Tina Ahlin, Ö-barna, m.fl.
Till årets 30-årsjubileum var det föreningens medlemmar som stod för programmet och inför en i det närmaste fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till årets jubileumskväll.
Först ut var Eva Ekhagen & Roy Sällström som bjöd på fina tolkningar av bl a; Kom i min famn, Fragancia, Inbjudan till Bohuslän. Iréne Skoog läste om”Snurrebussen” ett barndomsminne som Evert Taube har tecknat ner. Första avdelning avslutades av Lennart Svennson som till eget gitarrackompanjemang bjöd på tre härliga tolkningar på; Fritiofs paradmarsch, Tamborito i Panama och Tango i Nizza.

Efter en kortare paus med lite mingel och förfriskningar, var det dags för andra avdelning. Inledningsvis läste Asta Timén dikten; Furan, därefter så sjöng Margeretha Jensen-Andersson till eget gitarr ackompanjemang samma dikt, Margaretha bjöd även på en fantastiks tolkning av Fragancia på spanska.
Föreningens ordförande Anders Ramberg framförde bl a; Sjösalavår, Balladen om Ernst Georg Johansson. Sedan var det dags för Gunnar Törngren, som kvällen till ära hade skivsläpp av sina mer eller mindre fritt tolkade tonsättningar/sånger, baserade av och på Evert Taubes noveller. Gunnar bjöd på tre av dessa alster från skivan ”Violer & Vind”.
Efter detta intog föreningens Grand Old Lady, Gertrud Wennerberg scenen, där hon med sin klara och fina röst framförde till publikens värmande glädje, Brevet från Lillan samt Kärleken och vinden.
Kvällen sista visa blev tillsammans med publiken; Calle Schewens vals.
Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för alla värmande applåder vi fick av er.

12 april; medlemsmöte, tema: Jämmer, elände, gnäll o klagomål, värd: Seppo Stävenborg.
Det blev ett härligt möte som inleddes av kvällens värd på äkta finskt melankoliskt vis och därefter fylldes det på gnäll och klagan. Det blev trots kvällens tema ett möte med många goda skratt och med ett nytt rekord med antal visor och dikter som vi hann med. Ett extra tack till Simon Swahmström som besökte kvällens möte.

10 maj; Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde med en visa på kvällens tema som var ”Vårvisor”, efter fyllde övriga medlemmar på med kända och okända visor med vårtema.

14 juni; 
Vi var ett 30-tal medlemmar som kom denna varma och sköna försommarkväll till vårens sista medlemsmöte på restaurang Brygghuset vid Torsöbron. Det var en härlig blandning av visor som framfördes på kvällens tema som var ”sjövisor” och stämningen var hög och varm under hela kvällen. Titta gärna på foto från kvällen under fliken Bilder 

17 juni, i denna sköna sommarkväll och på bryggan underhöll Gunnar Törngren och Anders Ramberg från föreningen, gästerna på restaurang Hamnkrogen Laxhall på Torsö i samband med träbåtsfestivalen. Det framfördes ett flertal shanties samt lite Evert Taube och andra sjömansvisor där även gästerna/publiken gladeligen sjöng med. Det var ett mycket uppskattat program som Gunnnar och Anders bjöd på.

6 juli; Visafton vid Stallet Vadsbo museum. I denna ljusa och ljumma sommarkväll hälsade Håkan Hultin publiken varmt välkomna till en visstund där han utlovade en blandning av finstämda, underfundiga, tänkvärda, kända och okända visor. Och det blev en härlig kväll där trubadurerna Martin Fernström, Gunnar Törngren, Eva Ekhagen, Roy Sällström och Harald Nyman, spelade sjöng några mer kända visor av Taube, Adolphsson, Demert med den äran, men framförallt framfördes många egna visor som handlade om ovälkomna gäster, betydelsefulla ögonblick, en sång om hela livet, vinterelände, m,m. Kvällen avslutades gemensamt med ”Good Night Irene” med Håkans nyskrivna svenska text. Titta gärna här på fler bilder från kvällen

13 juli; Fullsatt på Restaurang Brygghuset!
Restaurang Brygghuset vid Torsöbron satsade på en viskväll med Visans Vänner  och det bör de vara nöjda med då Brygghuset var näst intill fullt med ca 70 personer visintresserade restauranggäster.
Visans Vänner ställde upp med ett starkt lag vispoeter med engagerande texter bestående av Per Svensson, Eva Ekhagen, Gunnar Törngren och Anders Ramberg som höll i taktpinnen.
Det blev en omväxlande kväll med mycket egenkomponerade visor blandat med mer och mindre känt av externa visdiktare och publiken var verkligen med på noterna, så mycket att en i publiken, Johanna från Mariestad, gjorde ett spontanframförande av Olle Adolphsons Trubbel till publikens jubel.
Efter att Anders inledde med Ronny Erikssons Min brorsa blev det mycket egenkomponerat. Vi fick kärleksvisor med och utan å, ä och ö genom Gunnars Karleken och Evas På den steniga trappen. Den tvesynta synen på arbetslivet stod Per för med Frånvarolappen och Hög tid. Eva sjöng om behovet av att värja sig mot omgivningens krav i Man måste man bör och Vår berså.
Anders förde in Nils Ferlin med I livets villervalla och allas framförande av Calle Schewens vals inspirerade Gunnar att framträda i sin egen Taubeinkarnation med Violer och vind. Mot slutet införde Per litet mollstämning med sina visor Lilla vägen hem och Packad före fem, något som Anders följde upp med Bengt Johanssons Där stannar tiden.
Finalen, som utgjordes av Det här är mitt land av Woody Guthrie/Mikael Wiehe, blev dock en övergång till en durstämning, så stark att publiken både klappade i takt och sjöng med.
Publiken ville sedan inte släppa taget om våra artister så man blev litet tagna på sängen, då man saknade repeterade extranummer. Man klarade dock att improvisera hela tre stycken, Leaving of Liverpool, samt en fräck visa om en hembrännargumma, medan vi väntade på att Gunnar skulle få fram texten till sin egen En blondin, som då avslutade en mycket lyckad kväll!  Här finns bilder från kvällen

27 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad.
Inför drygt 50personer som sökt sig ner till Stallet denna lite mulna, fast ljumma sommarkväll, hälsade kvällens värd Anders Ramberg alla hjärtligt välkomna till föreningens andra visafton under juli. Först ut av föreningens medlemmar var Asta Timén som läste Kärlekens lov, en dikt av Atle Burman, därefter framförde Lennart Svensson en fin tolkning av Kajsas udde samt en visa med egen text till sin dotter, där han bjöd in till allsång och publiken var inte sena att hänga på.
Ingela Alfredsson bjöd på en egenkomponerad visa/låt samt en härlig tolkning av Värmlandsvisan, efter detta blev det norska tongångar framförda av Mange Osnes Haugen, bl.a. en den finstämda visan Tir n’a noir. Sist ut i första avdelning var en av föreningens grundare, den ständigt unga Gertrud Wennerberg som drog igång kvällens andra allsång.
I pausen fanns det kaffe med hembakat tilltugg som bakats och serverades av Jan Årebrink, Asta Timén och Siwerth Stegdahl.
Efter pausen var det dags för kvällens inbjudna gäst Evelina Jansson, en ung sing&song writer från Mariestad. Enligt henne själv så var det första gången hon framträdde inför publik, vilket är svårt att tro, för med sin gitarr intog han scenen och bjöd på 3st egenkomponerade visor/låtar med en underbar känsla och värme, som berörde alla i publiken. Asta avslutade kvällens program med att läsa dikten Namnet Människa, en aktuell dikt fast den är skriven 1945 av Stig Dagerman.
Ett stort tack till alla ni i publiken som hade letat sig ner denna sköna kväll till Residenten vid Tidan och ett lika stort tack till Er som var med på scen och framförde visor/låtar/dikter.
Här finns bilder från kvällen
och här en film på Evelina Jansson
https://www.facebook.com/ingela.alfredsson.5/videos/10206375850617603/

13 september höstens första medlemsmöte med tema: Moral och omoral. Kvällens värdar Asta Timén och Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med en en dikt samt en sång. Sen drog kvällens samtliga moralväktare igång och sjöng och spelade en mängd visor på temat. Det blev många skratt och tänkavärda kommenater till visorna. Se bilder från kvällen.

8 oktober; Visfestival på Mariestads teater. 
Lördagen den 8 oktober arrangerade Visans Vänner Skaraborg för andra året i rad, ännu en visfestival. Platsen var även denna gång teatern i Mariestad. Det blev en lika lyckad festival som förra året, med härlig blandning av unga och lite äldre visartister, där den moderna visan blandades med den traditionella visan

Visfestivalen inleddes av fyra mycket duktiga ungdomar, Malva Kvarnrud, Thea Pehrson, Alisa Shala och Evelina Jansson som har det gemensamt att de går eller gått på Mariestads kommunala musikskola, två av ungdomarna ackompanjerades av Lennart Svensson på gitarr. De framförde såväl egna som andras alster.
Efter denna starka öppning av festivalen intog Claes-Göran Bygdén Näslund scenen och bjöd på en bukett traditionella vackra visor samt en egen visa också. Sen var det dags för Anders Ramberg och riksspelemannen Jan-Erik Wadén. De framförde folkvisor med och utan text, till Jan-Eriks fantastiska, mjuka följsamma spel på munspel och durspel med Anders på sång och gitarr.

Andra avdelning inleddes av Martin Fernström som spelade och sjöng flera av sina egna berättande visor som är både tänkvärda och finurliga. Visduon Henrik & Alexandra det äkta paret från Falkenberg bjöd på såväl humoristiska berättelser samt finstämda traditionella visor, deras ”Scen ur ett äktenskap” är en riktig pärla. Sen var det dags för Elona Planman (som gjorde ett stopp i Mariestad på sin Evighetsturné) att äntra scenen. Med sin nya gröna gitarr bjöd hon på visor med en poesi som gick rakt i hjärtat, Audun Reithaug kompade på kontrabas.

Tredje avdelning startades av Eva Ekhagen och Roy Sällström, de framförde egna visor i ett välkomponerat och varierat program till eget komp på allehanda instrument. Sen var det dags för (JAB) Jens Andersson band, till kvällens konsert bestående av Jens Andersson sång och gitarr, Helga Hommedal cello och Audun Reithaug på kontrabas. Det var ett gäng det svängde om, härlig spelglädje, bra texter.
Sist ut var den värmländska vis/sångpoeten Göran Samuelsson, som låter sin livsåskådning få ett stort utrymme i texter och i sitt prat mellan visorna. Det blev mycket tänkvärt med många goda skratt under hans framträdande.

Sammanfattningsvis så var det en underbar, härlig blandning av artister som bjöd på visor/poesi som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.

11 oktober medlemsmöte med tema: Kärlek och passion.
Vi var 15st medlemmar som slöt upp till denna kväll och sjöng och spelade passionerat visor till kvällens tema. En av kvällens höjdpunkter var när Marijke Vos framförde på fiol egenkomponerad musik till en av Irenés Skoogs fina dikter.

8 november medlemsmöte med tema: Värmländska vispoeter.
Vet inte om det var temat eller det kylslagna vädret som gjorde att vi bara var några få medlemmar som slöt upp till kvällens möte. Men vi som var där läste eller sjöng tonsatta dikter av främst Ferlin, Fröding och Selma Lagerlöf.

12 november; ”Till minne av Dan Andersson” på Mariestads teater
Vår konferencier Håkan Hultin hälsade alla varmt välkomna till kvällens Dan Andersson konsert, där han berättade lite kort om Dan Andersson. Därefter var det dags för föreningens medlemmar Gunnar Törngren och Anders Ramberg att inleda det musikaliska. De båda bjöd med den äran på ett varierat program av några kända men ett flertal okända tonsatta dikter av Dan Andersson.
Kvällens hitresta gästartist, Pär Sörman, intar sedan scenen och med sin underbara berättarkonst och varma röst trollband Pär publiken under dryga timmen.  Vi fick följa med i Dan Anderssons fotspår där Pär blandade intressanta berättelser med sång till eget komp på gitarr, concertina, autoharpa och till och med på ett par skedar till publikens stora jubel. Publiken visade sin uppskattning med långa varma applåder och som tack, bjöd Pär på en visa av Mikael Wiehe som extra nummer.
Ett stort varmt Tack till Pär Sörman och publiken för denna fina och minnesvärda kväll.

6 december; medlemsmöte med tema: Gränslös jul, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. och efter lite information och mingel blev det tomtegröt och skinksmörgås. Sedan drog vi igång med våra medhavda visor och dikter på kvällens tema. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.

12 januari; Då har vi haft årets första medlemsmöte, kvällens tema var ”Fritt fram” och värd för kvällen var Gunnar Törngren. Det bjöds på många härliga visor, dikter och en hel del personliga berättelser om  upplevda händelser i musikens tecken. Det var ett varmt och härligt medlemsmöte.

9 februari;   
Det blev ett stämningsfullt medlemsmöte, där visor och dikter av poeten/författaren Dan Anderssons framfördes. Kvällens värd Håkan Hultin inledde med att berätta om Dan Anderssons liv och diktning, därefter framförde övriga medlemmar sina tolkningar av Dan Anderssons kända och mindre kända dikter/visor.

8 mars; Vårt års/medlemsmöte blev lite av ett historiskt möte. Vi var ca ett 20-tal medlemmar på plats denna kväll, som inleddes av årsmötesförhandlingar. Först gick sedvanliga handlingar igenom, sedan kom vi fram till en proposition om att göra ett namnbyte på föreningen från Visans Vänner i Mariestad till Visans Vänner Skaraborg. Efter diskussion om för och nackdelar att byta namn så röstade ett enigt årsmöte igenom ett namnbyte, så från och med 8 mars så heter föreningen Visans Vänner Skaraborg. Efter årsmötet så intog vi en mycket god pastasallad med tillbehör som vår medlem Ingela Alfredsson fixat till. Sedan inledde kvällens värd Margaretha Jensen-Andersson kvällens musikaliska spis, där temat var ”Jämställdhet”. Under fliken ”Bilder” kan ni se några foto från kvällen.

12 mars; Taube-afton. 
1986 arrangerade vi den första Taubeaftonen på Mariestads Teater och den kvällens gästartist var Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme. Sedan dess har vi firat Taubes födelsedag varje år och har haft glädjen att välkomna många intressanta gäster och artister till denna fina tradition, bl.a Gösta Taube, Bertil Perrolf, Jan-Olof Andersson, Pär Sörman, Tina Ahlin, Ö-barna, m.fl.
Till årets 30-årsjubileum var det föreningens medlemmar som stod för programmet och inför en i det närmaste fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till årets jubileumskväll.
Först ut var Eva Ekhagen & Roy Sällström som bjöd på fina tolkningar av bl a; Kom i min famn, Fragancia, Inbjudan till Bohuslän. Iréne Skoog läste om”Snurrebussen” ett barndomsminne som Evert Taube har tecknat ner. Första avdelning avslutades av Lennart Svennson som till eget gitarrackompanjemang bjöd på tre härliga tolkningar på; Fritiofs paradmarsch, Tamborito i Panama och Tango i Nizza.

Efter en kortare paus med lite mingel och förfriskningar, var det dags för andra avdelning. Inledningsvis läste Asta Timén dikten; Furan, därefter så sjöng Margeretha Jensen-Andersson till eget gitarr ackompanjemang samma dikt, Margaretha bjöd även på en fantastiks tolkning av Fragancia på spanska.
Föreningens ordförande Anders Ramberg framförde bl a; Sjösalavår, Balladen om Ernst Georg Johansson. Sedan var det dags för Gunnar Törngren, som kvällen till ära hade skivsläpp av sina mer eller mindre fritt tolkade tonsättningar/sånger, baserade av och på Evert Taubes noveller. Gunnar bjöd på tre av dessa alster från skivan ”Violer & Vind”.
Efter detta intog föreningens Grand Old Lady, Gertrud Wennerberg scenen, där hon med sin klara och fina röst framförde till publikens värmande glädje, Brevet från Lillan samt Kärleken och vinden.
Kvällen sista visa blev tillsammans med publiken; Calle Schewens vals.
Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för alla värmande applåder vi fick av er.

12 april; medlemsmöte, tema: Jämmer, elände, gnäll o klagomål, värd: Seppo Stävenborg.
Det blev ett härligt möte som inleddes av kvällens värd på äkta finskt melankoliskt vis och därefter fylldes det på gnäll och klagan. Det blev trots kvällens tema ett möte med många goda skratt och med ett nytt rekord med antal visor och dikter som vi hann med. Ett extra tack till Simon Swahmström som besökte kvällens möte.

10 maj; Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde med en visa på kvällens tema som var ”Vårvisor”, efter fyllde övriga medlemmar på med kända och okända visor med vårtema.

14 juni; 
Vi var ett 30-tal medlemmar som kom denna varma och sköna försommarkväll till vårens sista medlemsmöte på restaurang Brygghuset vid Torsöbron. Det var en härlig blandning av visor som framfördes på kvällens tema som var ”sjövisor” och stämningen var hög och varm under hela kvällen. Titta gärna på foto från kvällen under fliken Bilder 

17 juni, i denna sköna sommarkväll och på bryggan underhöll Gunnar Törngren och Anders Ramberg från föreningen, gästerna på restaurang Hamnkrogen Laxhall på Torsö i samband med träbåtsfestivalen. Det framfördes ett flertal shanties samt lite Evert Taube och andra sjömansvisor där även gästerna/publiken gladeligen sjöng med. Det var ett mycket uppskattat program som Gunnnar och Anders bjöd på.

6 juli; Visafton vid Stallet Vadsbo museum. I denna ljusa och ljumma sommarkväll hälsade Håkan Hultin publiken varmt välkomna till en visstund där han utlovade en blandning av finstämda, underfundiga, tänkvärda, kända och okända visor. Och det blev en härlig kväll där trubadurerna Martin Fernström, Gunnar Törngren, Eva Ekhagen, Roy Sällström och Harald Nyman, spelade sjöng några mer kända visor av Taube, Adolphsson, Demert med den äran, men framförallt framfördes många egna visor som handlade om ovälkomna gäster, betydelsefulla ögonblick, en sång om hela livet, vinterelände, m,m. Kvällen avslutades gemensamt med ”Good Night Irene” med Håkans nyskrivna svenska text. Titta gärna här på fler bilder från kvällen

13 juli; Fullsatt på Restaurang Brygghuset!
Restaurang Brygghuset vid Torsöbron satsade på en viskväll med Visans Vänner  och det bör de vara nöjda med då Brygghuset var näst intill fullt med ca 70 personer visintresserade restauranggäster.
Visans Vänner ställde upp med ett starkt lag vispoeter med engagerande texter bestående av Per Svensson, Eva Ekhagen, Gunnar Törngren och Anders Ramberg som höll i taktpinnen.
Det blev en omväxlande kväll med mycket egenkomponerade visor blandat med mer och mindre känt av externa visdiktare och publiken var verkligen med på noterna, så mycket att en i publiken, Johanna från Mariestad, gjorde ett spontanframförande av Olle Adolphsons Trubbel till publikens jubel.
Efter att Anders inledde med Ronny Erikssons Min brorsa blev det mycket egenkomponerat. Vi fick kärleksvisor med och utan å, ä och ö genom Gunnars Karleken och Evas På den steniga trappen. Den tvesynta synen på arbetslivet stod Per för med Frånvarolappen och Hög tid. Eva sjöng om behovet av att värja sig mot omgivningens krav i Man måste man bör och Vår berså.
Anders förde in Nils Ferlin med I livets villervalla och allas framförande av Calle Schewens vals inspirerade Gunnar att framträda i sin egen Taubeinkarnation med Violer och vind. Mot slutet införde Per litet mollstämning med sina visor Lilla vägen hem och Packad före fem, något som Anders följde upp med Bengt Johanssons Där stannar tiden.
Finalen, som utgjordes av Det här är mitt land av Woody Guthrie/Mikael Wiehe, blev dock en övergång till en durstämning, så stark att publiken både klappade i takt och sjöng med.
Publiken ville sedan inte släppa taget om våra artister så man blev litet tagna på sängen, då man saknade repeterade extranummer. Man klarade dock att improvisera hela tre stycken, Leaving of Liverpool, samt en fräck visa om en hembrännargumma, medan vi väntade på att Gunnar skulle få fram texten till sin egen En blondin, som då avslutade en mycket lyckad kväll!  Här finns bilder från kvällen

27 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad.
Inför drygt 50personer som sökt sig ner till Stallet denna lite mulna, fast ljumma sommarkväll, hälsade kvällens värd Anders Ramberg alla hjärtligt välkomna till föreningens andra visafton under juli. Först ut av föreningens medlemmar var Asta Timén som läste Kärlekens lov, en dikt av Atle Burman, därefter framförde Lennart Svensson en fin tolkning av Kajsas udde samt en visa med egen text till sin dotter, där han bjöd in till allsång och publiken var inte sena att hänga på.
Ingela Alfredsson bjöd på en egenkomponerad visa/låt samt en härlig tolkning av Värmlandsvisan, efter detta blev det norska tongångar framförda av Mange Osnes Haugen, bl.a. en den finstämda visan Tir n’a noir. Sist ut i första avdelning var en av föreningens grundare, den ständigt unga Gertrud Wennerberg som drog igång kvällens andra allsång.
I pausen fanns det kaffe med hembakat tilltugg som bakats och serverades av Jan Årebrink, Asta Timén och Siwerth Stegdahl.
Efter pausen var det dags för kvällens inbjudna gäst Evelina Jansson, en ung sing&song writer från Mariestad. Enligt henne själv så var det första gången hon framträdde inför publik, vilket är svårt att tro, för med sin gitarr intog han scenen och bjöd på 3st egenkomponerade visor/låtar med en underbar känsla och värme, som berörde alla i publiken. Asta avslutade kvällens program med att läsa dikten Namnet Människa, en aktuell dikt fast den är skriven 1945 av Stig Dagerman.
Ett stort tack till alla ni i publiken som hade letat sig ner denna sköna kväll till Residenten vid Tidan och ett lika stort tack till Er som var med på scen och framförde visor/låtar/dikter.
Här finns bilder från kvällen
och här en film på Evelina Jansson
https://www.facebook.com/ingela.alfredsson.5/videos/10206375850617603/

13 september höstens första medlemsmöte med tema: Moral och omoral. Kvällens värdar Asta Timén och Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med en en dikt samt en sång. Sen drog kvällens samtliga moralväktare igång och sjöng och spelade en mängd visor på temat. Det blev många skratt och tänkavärda kommenater till visorna. Se bilder från kvällen.

8 oktober; Visfestival på Mariestads teater. 
Lördagen den 8 oktober arrangerade Visans Vänner Skaraborg för andra året i rad, ännu en visfestival. Platsen var även denna gång teatern i Mariestad. Det blev en lika lyckad festival som förra året, med härlig blandning av unga och lite äldre visartister, där den moderna visan blandades med den traditionella visan

Visfestivalen inleddes av fyra mycket duktiga ungdomar, Malva Kvarnrud, Thea Pehrson, Alisa Shala och Evelina Jansson som har det gemensamt att de går eller gått på Mariestads kommunala musikskola, två av ungdomarna ackompanjerades av Lennart Svensson på gitarr. De framförde såväl egna som andras alster.
Efter denna starka öppning av festivalen intog Claes-Göran Bygdén Näslund scenen och bjöd på en bukett traditionella vackra visor samt en egen visa också. Sen var det dags för Anders Ramberg och riksspelemannen Jan-Erik Wadén. De framförde folkvisor med och utan text, till Jan-Eriks fantastiska, mjuka följsamma spel på munspel och durspel med Anders på sång och gitarr.

Andra avdelning inleddes av Martin Fernström som spelade och sjöng flera av sina egna berättande visor som är både tänkvärda och finurliga. Visduon Henrik & Alexandra det äkta paret från Falkenberg bjöd på såväl humoristiska berättelser samt finstämda traditionella visor, deras ”Scen ur ett äktenskap” är en riktig pärla. Sen var det dags för Elona Planman (som gjorde ett stopp i Mariestad på sin Evighetsturné) att äntra scenen. Med sin nya gröna gitarr bjöd hon på visor med en poesi som gick rakt i hjärtat, Audun Reithaug kompade på kontrabas.

Tredje avdelning startades av Eva Ekhagen och Roy Sällström, de framförde egna visor i ett välkomponerat och varierat program till eget komp på allehanda instrument. Sen var det dags för (JAB) Jens Andersson band, till kvällens konsert bestående av Jens Andersson sång och gitarr, Helga Hommedal cello och Audun Reithaug på kontrabas. Det var ett gäng det svängde om, härlig spelglädje, bra texter.
Sist ut var den värmländska vis/sångpoeten Göran Samuelsson, som låter sin livsåskådning få ett stort utrymme i texter och i sitt prat mellan visorna. Det blev mycket tänkvärt med många goda skratt under hans framträdande.

Sammanfattningsvis så var det en underbar, härlig blandning av artister som bjöd på visor/poesi som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.

11 oktober medlemsmöte med tema: Kärlek och passion.
Vi var 15st medlemmar som slöt upp till denna kväll och sjöng och spelade passionerat visor till kvällens tema. En av kvällens höjdpunkter var när Marijke Vos framförde på fiol egenkomponerad musik till en av Irenés Skoogs fina dikter.

8 november medlemsmöte med tema: Värmländska vispoeter.
Vet inte om det var temat eller det kylslagna vädret som gjorde att vi bara var några få medlemmar som slöt upp till kvällens möte. Men vi som var där läste eller sjöng tonsatta dikter av främst Ferlin, Fröding och Selma Lagerlöf.

12 november; ”Till minne av Dan Andersson” på Mariestads teater
Vår konferencier Håkan Hultin hälsade alla varmt välkomna till kvällens Dan Andersson konsert, där han berättade lite kort om Dan Andersson. Därefter var det dags för föreningens medlemmar Gunnar Törngren och Anders Ramberg att inleda det musikaliska. De båda bjöd med den äran på ett varierat program av några kända men ett flertal okända tonsatta dikter av Dan Andersson.
Kvällens hitresta gästartist, Pär Sörman, intar sedan scenen och med sin underbara berättarkonst och varma röst trollband Pär publiken under dryga timmen.  Vi fick följa med i Dan Anderssons fotspår där Pär blandade intressanta berättelser med sång till eget komp på gitarr, concertina, autoharpa och till och med på ett par skedar till publikens stora jubel. Publiken visade sin uppskattning med långa varma applåder och som tack, bjöd Pär på en visa av Mikael Wiehe som extra nummer.
Ett stort varmt Tack till Pär Sörman och publiken för denna fina och minnesvärda kväll.

6 december; medlemsmöte med tema: Gränslös jul, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. och efter lite information och mingel blev det tomtegröt och skinksmörgås. Sedan drog vi igång med våra medhavda visor och dikter på kvällens tema. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.

12 januari; Då har vi haft årets första medlemsmöte, kvällens tema var ”Fritt fram” och värd för kvällen var Gunnar Törngren. Det bjöds på många härliga visor, dikter och en hel del personliga berättelser om  upplevda händelser i musikens tecken. Det var ett varmt och härligt medlemsmöte.

9 februari;   
Det blev ett stämningsfullt medlemsmöte, där visor och dikter av poeten/författaren Dan Anderssons framfördes. Kvällens värd Håkan Hultin inledde med att berätta om Dan Anderssons liv och diktning, därefter framförde övriga medlemmar sina tolkningar av Dan Anderssons kända och mindre kända dikter/visor.

8 mars; Vårt års/medlemsmöte blev lite av ett historiskt möte. Vi var ca ett 20-tal medlemmar på plats denna kväll, som inleddes av årsmötesförhandlingar. Först gick sedvanliga handlingar igenom, sedan kom vi fram till en proposition om att göra ett namnbyte på föreningen från Visans Vänner i Mariestad till Visans Vänner Skaraborg. Efter diskussion om för och nackdelar att byta namn så röstade ett enigt årsmöte igenom ett namnbyte, så från och med 8 mars så heter föreningen Visans Vänner Skaraborg. Efter årsmötet så intog vi en mycket god pastasallad med tillbehör som vår medlem Ingela Alfredsson fixat till. Sedan inledde kvällens värd Margaretha Jensen-Andersson kvällens musikaliska spis, där temat var ”Jämställdhet”. Under fliken ”Bilder” kan ni se några foto från kvällen.

12 mars; Taube-afton. 
1986 arrangerade vi den första Taubeaftonen på Mariestads Teater och den kvällens gästartist var Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme. Sedan dess har vi firat Taubes födelsedag varje år och har haft glädjen att välkomna många intressanta gäster och artister till denna fina tradition, bl.a Gösta Taube, Bertil Perrolf, Jan-Olof Andersson, Pär Sörman, Tina Ahlin, Ö-barna, m.fl.
Till årets 30-årsjubileum var det föreningens medlemmar som stod för programmet och inför en i det närmaste fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till årets jubileumskväll.
Först ut var Eva Ekhagen & Roy Sällström som bjöd på fina tolkningar av bl a; Kom i min famn, Fragancia, Inbjudan till Bohuslän. Iréne Skoog läste om”Snurrebussen” ett barndomsminne som Evert Taube har tecknat ner. Första avdelning avslutades av Lennart Svennson som till eget gitarrackompanjemang bjöd på tre härliga tolkningar på; Fritiofs paradmarsch, Tamborito i Panama och Tango i Nizza.

Efter en kortare paus med lite mingel och förfriskningar, var det dags för andra avdelning. Inledningsvis läste Asta Timén dikten; Furan, därefter så sjöng Margeretha Jensen-Andersson till eget gitarr ackompanjemang samma dikt, Margaretha bjöd även på en fantastiks tolkning av Fragancia på spanska.
Föreningens ordförande Anders Ramberg framförde bl a; Sjösalavår, Balladen om Ernst Georg Johansson. Sedan var det dags för Gunnar Törngren, som kvällen till ära hade skivsläpp av sina mer eller mindre fritt tolkade tonsättningar/sånger, baserade av och på Evert Taubes noveller. Gunnar bjöd på tre av dessa alster från skivan ”Violer & Vind”.
Efter detta intog föreningens Grand Old Lady, Gertrud Wennerberg scenen, där hon med sin klara och fina röst framförde till publikens värmande glädje, Brevet från Lillan samt Kärleken och vinden.
Kvällen sista visa blev tillsammans med publiken; Calle Schewens vals.
Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för alla värmande applåder vi fick av er.

12 april; medlemsmöte, tema: Jämmer, elände, gnäll o klagomål, värd: Seppo Stävenborg.
Det blev ett härligt möte som inleddes av kvällens värd på äkta finskt melankoliskt vis och därefter fylldes det på gnäll och klagan. Det blev trots kvällens tema ett möte med många goda skratt och med ett nytt rekord med antal visor och dikter som vi hann med. Ett extra tack till Simon Swahmström som besökte kvällens möte.

10 maj; Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde med en visa på kvällens tema som var ”Vårvisor”, efter fyllde övriga medlemmar på med kända och okända visor med vårtema.

14 juni; 
Vi var ett 30-tal medlemmar som kom denna varma och sköna försommarkväll till vårens sista medlemsmöte på restaurang Brygghuset vid Torsöbron. Det var en härlig blandning av visor som framfördes på kvällens tema som var ”sjövisor” och stämningen var hög och varm under hela kvällen. Titta gärna på foto från kvällen under fliken Bilder 

17 juni, i denna sköna sommarkväll och på bryggan underhöll Gunnar Törngren och Anders Ramberg från föreningen, gästerna på restaurang Hamnkrogen Laxhall på Torsö i samband med träbåtsfestivalen. Det framfördes ett flertal shanties samt lite Evert Taube och andra sjömansvisor där även gästerna/publiken gladeligen sjöng med. Det var ett mycket uppskattat program som Gunnnar och Anders bjöd på.

6 juli; Visafton vid Stallet Vadsbo museum. I denna ljusa och ljumma sommarkväll hälsade Håkan Hultin publiken varmt välkomna till en visstund där han utlovade en blandning av finstämda, underfundiga, tänkvärda, kända och okända visor. Och det blev en härlig kväll där trubadurerna Martin Fernström, Gunnar Törngren, Eva Ekhagen, Roy Sällström och Harald Nyman, spelade sjöng några mer kända visor av Taube, Adolphsson, Demert med den äran, men framförallt framfördes många egna visor som handlade om ovälkomna gäster, betydelsefulla ögonblick, en sång om hela livet, vinterelände, m,m. Kvällen avslutades gemensamt med ”Good Night Irene” med Håkans nyskrivna svenska text. Titta gärna här på fler bilder från kvällen

13 juli; Fullsatt på Restaurang Brygghuset!
Restaurang Brygghuset vid Torsöbron satsade på en viskväll med Visans Vänner  och det bör de vara nöjda med då Brygghuset var näst intill fullt med ca 70 personer visintresserade restauranggäster.
Visans Vänner ställde upp med ett starkt lag vispoeter med engagerande texter bestående av Per Svensson, Eva Ekhagen, Gunnar Törngren och Anders Ramberg som höll i taktpinnen.
Det blev en omväxlande kväll med mycket egenkomponerade visor blandat med mer och mindre känt av externa visdiktare och publiken var verkligen med på noterna, så mycket att en i publiken, Johanna från Mariestad, gjorde ett spontanframförande av Olle Adolphsons Trubbel till publikens jubel.
Efter att Anders inledde med Ronny Erikssons Min brorsa blev det mycket egenkomponerat. Vi fick kärleksvisor med och utan å, ä och ö genom Gunnars Karleken och Evas På den steniga trappen. Den tvesynta synen på arbetslivet stod Per för med Frånvarolappen och Hög tid. Eva sjöng om behovet av att värja sig mot omgivningens krav i Man måste man bör och Vår berså.
Anders förde in Nils Ferlin med I livets villervalla och allas framförande av Calle Schewens vals inspirerade Gunnar att framträda i sin egen Taubeinkarnation med Violer och vind. Mot slutet införde Per litet mollstämning med sina visor Lilla vägen hem och Packad före fem, något som Anders följde upp med Bengt Johanssons Där stannar tiden.
Finalen, som utgjordes av Det här är mitt land av Woody Guthrie/Mikael Wiehe, blev dock en övergång till en durstämning, så stark att publiken både klappade i takt och sjöng med.
Publiken ville sedan inte släppa taget om våra artister så man blev litet tagna på sängen, då man saknade repeterade extranummer. Man klarade dock att improvisera hela tre stycken, Leaving of Liverpool, samt en fräck visa om en hembrännargumma, medan vi väntade på att Gunnar skulle få fram texten till sin egen En blondin, som då avslutade en mycket lyckad kväll!  Här finns bilder från kvällen

27 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad.
Inför drygt 50personer som sökt sig ner till Stallet denna lite mulna, fast ljumma sommarkväll, hälsade kvällens värd Anders Ramberg alla hjärtligt välkomna till föreningens andra visafton under juli. Först ut av föreningens medlemmar var Asta Timén som läste Kärlekens lov, en dikt av Atle Burman, därefter framförde Lennart Svensson en fin tolkning av Kajsas udde samt en visa med egen text till sin dotter, där han bjöd in till allsång och publiken var inte sena att hänga på.
Ingela Alfredsson bjöd på en egenkomponerad visa/låt samt en härlig tolkning av Värmlandsvisan, efter detta blev det norska tongångar framförda av Mange Osnes Haugen, bl.a. en den finstämda visan Tir n’a noir. Sist ut i första avdelning var en av föreningens grundare, den ständigt unga Gertrud Wennerberg som drog igång kvällens andra allsång.
I pausen fanns det kaffe med hembakat tilltugg som bakats och serverades av Jan Årebrink, Asta Timén och Siwerth Stegdahl.
Efter pausen var det dags för kvällens inbjudna gäst Evelina Jansson, en ung sing&song writer från Mariestad. Enligt henne själv så var det första gången hon framträdde inför publik, vilket är svårt att tro, för med sin gitarr intog han scenen och bjöd på 3st egenkomponerade visor/låtar med en underbar känsla och värme, som berörde alla i publiken. Asta avslutade kvällens program med att läsa dikten Namnet Människa, en aktuell dikt fast den är skriven 1945 av Stig Dagerman.
Ett stort tack till alla ni i publiken som hade letat sig ner denna sköna kväll till Residenten vid Tidan och ett lika stort tack till Er som var med på scen och framförde visor/låtar/dikter.
Här finns bilder från kvällen
och här en film på Evelina Jansson
https://www.facebook.com/ingela.alfredsson.5/videos/10206375850617603/

13 september höstens första medlemsmöte med tema: Moral och omoral. Kvällens värdar Asta Timén och Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med en en dikt samt en sång. Sen drog kvällens samtliga moralväktare igång och sjöng och spelade en mängd visor på temat. Det blev många skratt och tänkavärda kommenater till visorna. Se bilder från kvällen.

8 oktober; Visfestival på Mariestads teater. 
Lördagen den 8 oktober arrangerade Visans Vänner Skaraborg för andra året i rad, ännu en visfestival. Platsen var även denna gång teatern i Mariestad. Det blev en lika lyckad festival som förra året, med härlig blandning av unga och lite äldre visartister, där den moderna visan blandades med den traditionella visan

Visfestivalen inleddes av fyra mycket duktiga ungdomar, Malva Kvarnrud, Thea Pehrson, Alisa Shala och Evelina Jansson som har det gemensamt att de går eller gått på Mariestads kommunala musikskola, två av ungdomarna ackompanjerades av Lennart Svensson på gitarr. De framförde såväl egna som andras alster.
Efter denna starka öppning av festivalen intog Claes-Göran Bygdén Näslund scenen och bjöd på en bukett traditionella vackra visor samt en egen visa också. Sen var det dags för Anders Ramberg och riksspelemannen Jan-Erik Wadén. De framförde folkvisor med och utan text, till Jan-Eriks fantastiska, mjuka följsamma spel på munspel och durspel med Anders på sång och gitarr.

Andra avdelning inleddes av Martin Fernström som spelade och sjöng flera av sina egna berättande visor som är både tänkvärda och finurliga. Visduon Henrik & Alexandra det äkta paret från Falkenberg bjöd på såväl humoristiska berättelser samt finstämda traditionella visor, deras ”Scen ur ett äktenskap” är en riktig pärla. Sen var det dags för Elona Planman (som gjorde ett stopp i Mariestad på sin Evighetsturné) att äntra scenen. Med sin nya gröna gitarr bjöd hon på visor med en poesi som gick rakt i hjärtat, Audun Reithaug kompade på kontrabas.

Tredje avdelning startades av Eva Ekhagen och Roy Sällström, de framförde egna visor i ett välkomponerat och varierat program till eget komp på allehanda instrument. Sen var det dags för (JAB) Jens Andersson band, till kvällens konsert bestående av Jens Andersson sång och gitarr, Helga Hommedal cello och Audun Reithaug på kontrabas. Det var ett gäng det svängde om, härlig spelglädje, bra texter.
Sist ut var den värmländska vis/sångpoeten Göran Samuelsson, som låter sin livsåskådning få ett stort utrymme i texter och i sitt prat mellan visorna. Det blev mycket tänkvärt med många goda skratt under hans framträdande.

Sammanfattningsvis så var det en underbar, härlig blandning av artister som bjöd på visor/poesi som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.

11 oktober medlemsmöte med tema: Kärlek och passion.
Vi var 15st medlemmar som slöt upp till denna kväll och sjöng och spelade passionerat visor till kvällens tema. En av kvällens höjdpunkter var när Marijke Vos framförde på fiol egenkomponerad musik till en av Irenés Skoogs fina dikter.

8 november medlemsmöte med tema: Värmländska vispoeter.
Vet inte om det var temat eller det kylslagna vädret som gjorde att vi bara var några få medlemmar som slöt upp till kvällens möte. Men vi som var där läste eller sjöng tonsatta dikter av främst Ferlin, Fröding och Selma Lagerlöf.

12 november; ”Till minne av Dan Andersson” på Mariestads teater
Vår konferencier Håkan Hultin hälsade alla varmt välkomna till kvällens Dan Andersson konsert, där han berättade lite kort om Dan Andersson. Därefter var det dags för föreningens medlemmar Gunnar Törngren och Anders Ramberg att inleda det musikaliska. De båda bjöd med den äran på ett varierat program av några kända men ett flertal okända tonsatta dikter av Dan Andersson.
Kvällens hitresta gästartist, Pär Sörman, intar sedan scenen och med sin underbara berättarkonst och varma röst trollband Pär publiken under dryga timmen.  Vi fick följa med i Dan Anderssons fotspår där Pär blandade intressanta berättelser med sång till eget komp på gitarr, concertina, autoharpa och till och med på ett par skedar till publikens stora jubel. Publiken visade sin uppskattning med långa varma applåder och som tack, bjöd Pär på en visa av Mikael Wiehe som extra nummer.
Ett stort varmt Tack till Pär Sörman och publiken för denna fina och minnesvärda kväll.

6 december; medlemsmöte med tema: Gränslös jul, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. och efter lite information och mingel blev det tomtegröt och skinksmörgås. Sedan drog vi igång med våra medhavda visor och dikter på kvällens tema. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.

12 januari; Då har vi haft årets första medlemsmöte, kvällens tema var ”Fritt fram” och värd för kvällen var Gunnar Törngren. Det bjöds på många härliga visor, dikter och en hel del personliga berättelser om  upplevda händelser i musikens tecken. Det var ett varmt och härligt medlemsmöte.

9 februari;   
Det blev ett stämningsfullt medlemsmöte, där visor och dikter av poeten/författaren Dan Anderssons framfördes. Kvällens värd Håkan Hultin inledde med att berätta om Dan Anderssons liv och diktning, därefter framförde övriga medlemmar sina tolkningar av Dan Anderssons kända och mindre kända dikter/visor.

8 mars; Vårt års/medlemsmöte blev lite av ett historiskt möte. Vi var ca ett 20-tal medlemmar på plats denna kväll, som inleddes av årsmötesförhandlingar. Först gick sedvanliga handlingar igenom, sedan kom vi fram till en proposition om att göra ett namnbyte på föreningen från Visans Vänner i Mariestad till Visans Vänner Skaraborg. Efter diskussion om för och nackdelar att byta namn så röstade ett enigt årsmöte igenom ett namnbyte, så från och med 8 mars så heter föreningen Visans Vänner Skaraborg. Efter årsmötet så intog vi en mycket god pastasallad med tillbehör som vår medlem Ingela Alfredsson fixat till. Sedan inledde kvällens värd Margaretha Jensen-Andersson kvällens musikaliska spis, där temat var ”Jämställdhet”. Under fliken ”Bilder” kan ni se några foto från kvällen.

12 mars; Taube-afton. 
1986 arrangerade vi den första Taubeaftonen på Mariestads Teater och den kvällens gästartist var Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme. Sedan dess har vi firat Taubes födelsedag varje år och har haft glädjen att välkomna många intressanta gäster och artister till denna fina tradition, bl.a Gösta Taube, Bertil Perrolf, Jan-Olof Andersson, Pär Sörman, Tina Ahlin, Ö-barna, m.fl.
Till årets 30-årsjubileum var det föreningens medlemmar som stod för programmet och inför en i det närmaste fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till årets jubileumskväll.
Först ut var Eva Ekhagen & Roy Sällström som bjöd på fina tolkningar av bl a; Kom i min famn, Fragancia, Inbjudan till Bohuslän. Iréne Skoog läste om”Snurrebussen” ett barndomsminne som Evert Taube har tecknat ner. Första avdelning avslutades av Lennart Svennson som till eget gitarrackompanjemang bjöd på tre härliga tolkningar på; Fritiofs paradmarsch, Tamborito i Panama och Tango i Nizza.

Efter en kortare paus med lite mingel och förfriskningar, var det dags för andra avdelning. Inledningsvis läste Asta Timén dikten; Furan, därefter så sjöng Margeretha Jensen-Andersson till eget gitarr ackompanjemang samma dikt, Margaretha bjöd även på en fantastiks tolkning av Fragancia på spanska.
Föreningens ordförande Anders Ramberg framförde bl a; Sjösalavår, Balladen om Ernst Georg Johansson. Sedan var det dags för Gunnar Törngren, som kvällen till ära hade skivsläpp av sina mer eller mindre fritt tolkade tonsättningar/sånger, baserade av och på Evert Taubes noveller. Gunnar bjöd på tre av dessa alster från skivan ”Violer & Vind”.
Efter detta intog föreningens Grand Old Lady, Gertrud Wennerberg scenen, där hon med sin klara och fina röst framförde till publikens värmande glädje, Brevet från Lillan samt Kärleken och vinden.
Kvällen sista visa blev tillsammans med publiken; Calle Schewens vals.
Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för alla värmande applåder vi fick av er.

12 april; medlemsmöte, tema: Jämmer, elände, gnäll o klagomål, värd: Seppo Stävenborg.
Det blev ett härligt möte som inleddes av kvällens värd på äkta finskt melankoliskt vis och därefter fylldes det på gnäll och klagan. Det blev trots kvällens tema ett möte med många goda skratt och med ett nytt rekord med antal visor och dikter som vi hann med. Ett extra tack till Simon Swahmström som besökte kvällens möte.

10 maj; Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde med en visa på kvällens tema som var ”Vårvisor”, efter fyllde övriga medlemmar på med kända och okända visor med vårtema.

14 juni; 
Vi var ett 30-tal medlemmar som kom denna varma och sköna försommarkväll till vårens sista medlemsmöte på restaurang Brygghuset vid Torsöbron. Det var en härlig blandning av visor som framfördes på kvällens tema som var ”sjövisor” och stämningen var hög och varm under hela kvällen. Titta gärna på foto från kvällen under fliken Bilder 

17 juni, i denna sköna sommarkväll och på bryggan underhöll Gunnar Törngren och Anders Ramberg från föreningen, gästerna på restaurang Hamnkrogen Laxhall på Torsö i samband med träbåtsfestivalen. Det framfördes ett flertal shanties samt lite Evert Taube och andra sjömansvisor där även gästerna/publiken gladeligen sjöng med. Det var ett mycket uppskattat program som Gunnnar och Anders bjöd på.

6 juli; Visafton vid Stallet Vadsbo museum. I denna ljusa och ljumma sommarkväll hälsade Håkan Hultin publiken varmt välkomna till en visstund där han utlovade en blandning av finstämda, underfundiga, tänkvärda, kända och okända visor. Och det blev en härlig kväll där trubadurerna Martin Fernström, Gunnar Törngren, Eva Ekhagen, Roy Sällström och Harald Nyman, spelade sjöng några mer kända visor av Taube, Adolphsson, Demert med den äran, men framförallt framfördes många egna visor som handlade om ovälkomna gäster, betydelsefulla ögonblick, en sång om hela livet, vinterelände, m,m. Kvällen avslutades gemensamt med ”Good Night Irene” med Håkans nyskrivna svenska text. Titta gärna här på fler bilder från kvällen

13 juli; Fullsatt på Restaurang Brygghuset!
Restaurang Brygghuset vid Torsöbron satsade på en viskväll med Visans Vänner  och det bör de vara nöjda med då Brygghuset var näst intill fullt med ca 70 personer visintresserade restauranggäster.
Visans Vänner ställde upp med ett starkt lag vispoeter med engagerande texter bestående av Per Svensson, Eva Ekhagen, Gunnar Törngren och Anders Ramberg som höll i taktpinnen.
Det blev en omväxlande kväll med mycket egenkomponerade visor blandat med mer och mindre känt av externa visdiktare och publiken var verkligen med på noterna, så mycket att en i publiken, Johanna från Mariestad, gjorde ett spontanframförande av Olle Adolphsons Trubbel till publikens jubel.
Efter att Anders inledde med Ronny Erikssons Min brorsa blev det mycket egenkomponerat. Vi fick kärleksvisor med och utan å, ä och ö genom Gunnars Karleken och Evas På den steniga trappen. Den tvesynta synen på arbetslivet stod Per för med Frånvarolappen och Hög tid. Eva sjöng om behovet av att värja sig mot omgivningens krav i Man måste man bör och Vår berså.
Anders förde in Nils Ferlin med I livets villervalla och allas framförande av Calle Schewens vals inspirerade Gunnar att framträda i sin egen Taubeinkarnation med Violer och vind. Mot slutet införde Per litet mollstämning med sina visor Lilla vägen hem och Packad före fem, något som Anders följde upp med Bengt Johanssons Där stannar tiden.
Finalen, som utgjordes av Det här är mitt land av Woody Guthrie/Mikael Wiehe, blev dock en övergång till en durstämning, så stark att publiken både klappade i takt och sjöng med.
Publiken ville sedan inte släppa taget om våra artister så man blev litet tagna på sängen, då man saknade repeterade extranummer. Man klarade dock att improvisera hela tre stycken, Leaving of Liverpool, samt en fräck visa om en hembrännargumma, medan vi väntade på att Gunnar skulle få fram texten till sin egen En blondin, som då avslutade en mycket lyckad kväll!  Här finns bilder från kvällen

27 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad.
Inför drygt 50personer som sökt sig ner till Stallet denna lite mulna, fast ljumma sommarkväll, hälsade kvällens värd Anders Ramberg alla hjärtligt välkomna till föreningens andra visafton under juli. Först ut av föreningens medlemmar var Asta Timén som läste Kärlekens lov, en dikt av Atle Burman, därefter framförde Lennart Svensson en fin tolkning av Kajsas udde samt en visa med egen text till sin dotter, där han bjöd in till allsång och publiken var inte sena att hänga på.
Ingela Alfredsson bjöd på en egenkomponerad visa/låt samt en härlig tolkning av Värmlandsvisan, efter detta blev det norska tongångar framförda av Mange Osnes Haugen, bl.a. en den finstämda visan Tir n’a noir. Sist ut i första avdelning var en av föreningens grundare, den ständigt unga Gertrud Wennerberg som drog igång kvällens andra allsång.
I pausen fanns det kaffe med hembakat tilltugg som bakats och serverades av Jan Årebrink, Asta Timén och Siwerth Stegdahl.
Efter pausen var det dags för kvällens inbjudna gäst Evelina Jansson, en ung sing&song writer från Mariestad. Enligt henne själv så var det första gången hon framträdde inför publik, vilket är svårt att tro, för med sin gitarr intog han scenen och bjöd på 3st egenkomponerade visor/låtar med en underbar känsla och värme, som berörde alla i publiken. Asta avslutade kvällens program med att läsa dikten Namnet Människa, en aktuell dikt fast den är skriven 1945 av Stig Dagerman.
Ett stort tack till alla ni i publiken som hade letat sig ner denna sköna kväll till Residenten vid Tidan och ett lika stort tack till Er som var med på scen och framförde visor/låtar/dikter.
Här finns bilder från kvällen
och här en film på Evelina Jansson
https://www.facebook.com/ingela.alfredsson.5/videos/10206375850617603/

13 september höstens första medlemsmöte med tema: Moral och omoral. Kvällens värdar Asta Timén och Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med en en dikt samt en sång. Sen drog kvällens samtliga moralväktare igång och sjöng och spelade en mängd visor på temat. Det blev många skratt och tänkavärda kommenater till visorna. Se bilder från kvällen.

8 oktober; Visfestival på Mariestads teater. 
Lördagen den 8 oktober arrangerade Visans Vänner Skaraborg för andra året i rad, ännu en visfestival. Platsen var även denna gång teatern i Mariestad. Det blev en lika lyckad festival som förra året, med härlig blandning av unga och lite äldre visartister, där den moderna visan blandades med den traditionella visan

Visfestivalen inleddes av fyra mycket duktiga ungdomar, Malva Kvarnrud, Thea Pehrson, Alisa Shala och Evelina Jansson som har det gemensamt att de går eller gått på Mariestads kommunala musikskola, två av ungdomarna ackompanjerades av Lennart Svensson på gitarr. De framförde såväl egna som andras alster.
Efter denna starka öppning av festivalen intog Claes-Göran Bygdén Näslund scenen och bjöd på en bukett traditionella vackra visor samt en egen visa också. Sen var det dags för Anders Ramberg och riksspelemannen Jan-Erik Wadén. De framförde folkvisor med och utan text, till Jan-Eriks fantastiska, mjuka följsamma spel på munspel och durspel med Anders på sång och gitarr.

Andra avdelning inleddes av Martin Fernström som spelade och sjöng flera av sina egna berättande visor som är både tänkvärda och finurliga. Visduon Henrik & Alexandra det äkta paret från Falkenberg bjöd på såväl humoristiska berättelser samt finstämda traditionella visor, deras ”Scen ur ett äktenskap” är en riktig pärla. Sen var det dags för Elona Planman (som gjorde ett stopp i Mariestad på sin Evighetsturné) att äntra scenen. Med sin nya gröna gitarr bjöd hon på visor med en poesi som gick rakt i hjärtat, Audun Reithaug kompade på kontrabas.

Tredje avdelning startades av Eva Ekhagen och Roy Sällström, de framförde egna visor i ett välkomponerat och varierat program till eget komp på allehanda instrument. Sen var det dags för (JAB) Jens Andersson band, till kvällens konsert bestående av Jens Andersson sång och gitarr, Helga Hommedal cello och Audun Reithaug på kontrabas. Det var ett gäng det svängde om, härlig spelglädje, bra texter.
Sist ut var den värmländska vis/sångpoeten Göran Samuelsson, som låter sin livsåskådning få ett stort utrymme i texter och i sitt prat mellan visorna. Det blev mycket tänkvärt med många goda skratt under hans framträdande.

Sammanfattningsvis så var det en underbar, härlig blandning av artister som bjöd på visor/poesi som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.

11 oktober medlemsmöte med tema: Kärlek och passion.
Vi var 15st medlemmar som slöt upp till denna kväll och sjöng och spelade passionerat visor till kvällens tema. En av kvällens höjdpunkter var när Marijke Vos framförde på fiol egenkomponerad musik till en av Irenés Skoogs fina dikter.

8 november medlemsmöte med tema: Värmländska vispoeter.
Vet inte om det var temat eller det kylslagna vädret som gjorde att vi bara var några få medlemmar som slöt upp till kvällens möte. Men vi som var där läste eller sjöng tonsatta dikter av främst Ferlin, Fröding och Selma Lagerlöf.

12 november; ”Till minne av Dan Andersson” på Mariestads teater
Vår konferencier Håkan Hultin hälsade alla varmt välkomna till kvällens Dan Andersson konsert, där han berättade lite kort om Dan Andersson. Därefter var det dags för föreningens medlemmar Gunnar Törngren och Anders Ramberg att inleda det musikaliska. De båda bjöd med den äran på ett varierat program av några kända men ett flertal okända tonsatta dikter av Dan Andersson.
Kvällens hitresta gästartist, Pär Sörman, intar sedan scenen och med sin underbara berättarkonst och varma röst trollband Pär publiken under dryga timmen.  Vi fick följa med i Dan Anderssons fotspår där Pär blandade intressanta berättelser med sång till eget komp på gitarr, concertina, autoharpa och till och med på ett par skedar till publikens stora jubel. Publiken visade sin uppskattning med långa varma applåder och som tack, bjöd Pär på en visa av Mikael Wiehe som extra nummer.
Ett stort varmt Tack till Pär Sörman och publiken för denna fina och minnesvärda kväll.

6 december; medlemsmöte med tema: Gränslös jul, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. och efter lite information och mingel blev det tomtegröt och skinksmörgås. Sedan drog vi igång med våra medhavda visor och dikter på kvällens tema. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.

12 januari; Då har vi haft årets första medlemsmöte, kvällens tema var ”Fritt fram” och värd för kvällen var Gunnar Törngren. Det bjöds på många härliga visor, dikter och en hel del personliga berättelser om  upplevda händelser i musikens tecken. Det var ett varmt och härligt medlemsmöte.

9 februari;   
Det blev ett stämningsfullt medlemsmöte, där visor och dikter av poeten/författaren Dan Anderssons framfördes. Kvällens värd Håkan Hultin inledde med att berätta om Dan Anderssons liv och diktning, därefter framförde övriga medlemmar sina tolkningar av Dan Anderssons kända och mindre kända dikter/visor.

8 mars; Vårt års/medlemsmöte blev lite av ett historiskt möte. Vi var ca ett 20-tal medlemmar på plats denna kväll, som inleddes av årsmötesförhandlingar. Först gick sedvanliga handlingar igenom, sedan kom vi fram till en proposition om att göra ett namnbyte på föreningen från Visans Vänner i Mariestad till Visans Vänner Skaraborg. Efter diskussion om för och nackdelar att byta namn så röstade ett enigt årsmöte igenom ett namnbyte, så från och med 8 mars så heter föreningen Visans Vänner Skaraborg. Efter årsmötet så intog vi en mycket god pastasallad med tillbehör som vår medlem Ingela Alfredsson fixat till. Sedan inledde kvällens värd Margaretha Jensen-Andersson kvällens musikaliska spis, där temat var ”Jämställdhet”. Under fliken ”Bilder” kan ni se några foto från kvällen.

12 mars; Taube-afton. 
1986 arrangerade vi den första Taubeaftonen på Mariestads Teater och den kvällens gästartist var Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme. Sedan dess har vi firat Taubes födelsedag varje år och har haft glädjen att välkomna många intressanta gäster och artister till denna fina tradition, bl.a Gösta Taube, Bertil Perrolf, Jan-Olof Andersson, Pär Sörman, Tina Ahlin, Ö-barna, m.fl.
Till årets 30-årsjubileum var det föreningens medlemmar som stod för programmet och inför en i det närmaste fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till årets jubileumskväll.
Först ut var Eva Ekhagen & Roy Sällström som bjöd på fina tolkningar av bl a; Kom i min famn, Fragancia, Inbjudan till Bohuslän. Iréne Skoog läste om”Snurrebussen” ett barndomsminne som Evert Taube har tecknat ner. Första avdelning avslutades av Lennart Svennson som till eget gitarrackompanjemang bjöd på tre härliga tolkningar på; Fritiofs paradmarsch, Tamborito i Panama och Tango i Nizza.

Efter en kortare paus med lite mingel och förfriskningar, var det dags för andra avdelning. Inledningsvis läste Asta Timén dikten; Furan, därefter så sjöng Margeretha Jensen-Andersson till eget gitarr ackompanjemang samma dikt, Margaretha bjöd även på en fantastiks tolkning av Fragancia på spanska.
Föreningens ordförande Anders Ramberg framförde bl a; Sjösalavår, Balladen om Ernst Georg Johansson. Sedan var det dags för Gunnar Törngren, som kvällen till ära hade skivsläpp av sina mer eller mindre fritt tolkade tonsättningar/sånger, baserade av och på Evert Taubes noveller. Gunnar bjöd på tre av dessa alster från skivan ”Violer & Vind”.
Efter detta intog föreningens Grand Old Lady, Gertrud Wennerberg scenen, där hon med sin klara och fina röst framförde till publikens värmande glädje, Brevet från Lillan samt Kärleken och vinden.
Kvällen sista visa blev tillsammans med publiken; Calle Schewens vals.
Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för alla värmande applåder vi fick av er.

12 april; medlemsmöte, tema: Jämmer, elände, gnäll o klagomål, värd: Seppo Stävenborg.
Det blev ett härligt möte som inleddes av kvällens värd på äkta finskt melankoliskt vis och därefter fylldes det på gnäll och klagan. Det blev trots kvällens tema ett möte med många goda skratt och med ett nytt rekord med antal visor och dikter som vi hann med. Ett extra tack till Simon Swahmström som besökte kvällens möte.

10 maj; Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde med en visa på kvällens tema som var ”Vårvisor”, efter fyllde övriga medlemmar på med kända och okända visor med vårtema.

14 juni; 
Vi var ett 30-tal medlemmar som kom denna varma och sköna försommarkväll till vårens sista medlemsmöte på restaurang Brygghuset vid Torsöbron. Det var en härlig blandning av visor som framfördes på kvällens tema som var ”sjövisor” och stämningen var hög och varm under hela kvällen. Titta gärna på foto från kvällen under fliken Bilder 

17 juni, i denna sköna sommarkväll och på bryggan underhöll Gunnar Törngren och Anders Ramberg från föreningen, gästerna på restaurang Hamnkrogen Laxhall på Torsö i samband med träbåtsfestivalen. Det framfördes ett flertal shanties samt lite Evert Taube och andra sjömansvisor där även gästerna/publiken gladeligen sjöng med. Det var ett mycket uppskattat program som Gunnnar och Anders bjöd på.

6 juli; Visafton vid Stallet Vadsbo museum. I denna ljusa och ljumma sommarkväll hälsade Håkan Hultin publiken varmt välkomna till en visstund där han utlovade en blandning av finstämda, underfundiga, tänkvärda, kända och okända visor. Och det blev en härlig kväll där trubadurerna Martin Fernström, Gunnar Törngren, Eva Ekhagen, Roy Sällström och Harald Nyman, spelade sjöng några mer kända visor av Taube, Adolphsson, Demert med den äran, men framförallt framfördes många egna visor som handlade om ovälkomna gäster, betydelsefulla ögonblick, en sång om hela livet, vinterelände, m,m. Kvällen avslutades gemensamt med ”Good Night Irene” med Håkans nyskrivna svenska text. Titta gärna här på fler bilder från kvällen

13 juli; Fullsatt på Restaurang Brygghuset!
Restaurang Brygghuset vid Torsöbron satsade på en viskväll med Visans Vänner  och det bör de vara nöjda med då Brygghuset var näst intill fullt med ca 70 personer visintresserade restauranggäster.
Visans Vänner ställde upp med ett starkt lag vispoeter med engagerande texter bestående av Per Svensson, Eva Ekhagen, Gunnar Törngren och Anders Ramberg som höll i taktpinnen.
Det blev en omväxlande kväll med mycket egenkomponerade visor blandat med mer och mindre känt av externa visdiktare och publiken var verkligen med på noterna, så mycket att en i publiken, Johanna från Mariestad, gjorde ett spontanframförande av Olle Adolphsons Trubbel till publikens jubel.
Efter att Anders inledde med Ronny Erikssons Min brorsa blev det mycket egenkomponerat. Vi fick kärleksvisor med och utan å, ä och ö genom Gunnars Karleken och Evas På den steniga trappen. Den tvesynta synen på arbetslivet stod Per för med Frånvarolappen och Hög tid. Eva sjöng om behovet av att värja sig mot omgivningens krav i Man måste man bör och Vår berså.
Anders förde in Nils Ferlin med I livets villervalla och allas framförande av Calle Schewens vals inspirerade Gunnar att framträda i sin egen Taubeinkarnation med Violer och vind. Mot slutet införde Per litet mollstämning med sina visor Lilla vägen hem och Packad före fem, något som Anders följde upp med Bengt Johanssons Där stannar tiden.
Finalen, som utgjordes av Det här är mitt land av Woody Guthrie/Mikael Wiehe, blev dock en övergång till en durstämning, så stark att publiken både klappade i takt och sjöng med.
Publiken ville sedan inte släppa taget om våra artister så man blev litet tagna på sängen, då man saknade repeterade extranummer. Man klarade dock att improvisera hela tre stycken, Leaving of Liverpool, samt en fräck visa om en hembrännargumma, medan vi väntade på att Gunnar skulle få fram texten till sin egen En blondin, som då avslutade en mycket lyckad kväll!  Här finns bilder från kvällen

27 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad.
Inför drygt 50personer som sökt sig ner till Stallet denna lite mulna, fast ljumma sommarkväll, hälsade kvällens värd Anders Ramberg alla hjärtligt välkomna till föreningens andra visafton under juli. Först ut av föreningens medlemmar var Asta Timén som läste Kärlekens lov, en dikt av Atle Burman, därefter framförde Lennart Svensson en fin tolkning av Kajsas udde samt en visa med egen text till sin dotter, där han bjöd in till allsång och publiken var inte sena att hänga på.
Ingela Alfredsson bjöd på en egenkomponerad visa/låt samt en härlig tolkning av Värmlandsvisan, efter detta blev det norska tongångar framförda av Mange Osnes Haugen, bl.a. en den finstämda visan Tir n’a noir. Sist ut i första avdelning var en av föreningens grundare, den ständigt unga Gertrud Wennerberg som drog igång kvällens andra allsång.
I pausen fanns det kaffe med hembakat tilltugg som bakats och serverades av Jan Årebrink, Asta Timén och Siwerth Stegdahl.
Efter pausen var det dags för kvällens inbjudna gäst Evelina Jansson, en ung sing&song writer från Mariestad. Enligt henne själv så var det första gången hon framträdde inför publik, vilket är svårt att tro, för med sin gitarr intog han scenen och bjöd på 3st egenkomponerade visor/låtar med en underbar känsla och värme, som berörde alla i publiken. Asta avslutade kvällens program med att läsa dikten Namnet Människa, en aktuell dikt fast den är skriven 1945 av Stig Dagerman.
Ett stort tack till alla ni i publiken som hade letat sig ner denna sköna kväll till Residenten vid Tidan och ett lika stort tack till Er som var med på scen och framförde visor/låtar/dikter.
Här finns bilder från kvällen
och här en film på Evelina Jansson
https://www.facebook.com/ingela.alfredsson.5/videos/10206375850617603/

13 september höstens första medlemsmöte med tema: Moral och omoral. Kvällens värdar Asta Timén och Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med en en dikt samt en sång. Sen drog kvällens samtliga moralväktare igång och sjöng och spelade en mängd visor på temat. Det blev många skratt och tänkavärda kommenater till visorna. Se bilder från kvällen.

8 oktober; Visfestival på Mariestads teater. 
Lördagen den 8 oktober arrangerade Visans Vänner Skaraborg för andra året i rad, ännu en visfestival. Platsen var även denna gång teatern i Mariestad. Det blev en lika lyckad festival som förra året, med härlig blandning av unga och lite äldre visartister, där den moderna visan blandades med den traditionella visan

Visfestivalen inleddes av fyra mycket duktiga ungdomar, Malva Kvarnrud, Thea Pehrson, Alisa Shala och Evelina Jansson som har det gemensamt att de går eller gått på Mariestads kommunala musikskola, två av ungdomarna ackompanjerades av Lennart Svensson på gitarr. De framförde såväl egna som andras alster.
Efter denna starka öppning av festivalen intog Claes-Göran Bygdén Näslund scenen och bjöd på en bukett traditionella vackra visor samt en egen visa också. Sen var det dags för Anders Ramberg och riksspelemannen Jan-Erik Wadén. De framförde folkvisor med och utan text, till Jan-Eriks fantastiska, mjuka följsamma spel på munspel och durspel med Anders på sång och gitarr.

Andra avdelning inleddes av Martin Fernström som spelade och sjöng flera av sina egna berättande visor som är både tänkvärda och finurliga. Visduon Henrik & Alexandra det äkta paret från Falkenberg bjöd på såväl humoristiska berättelser samt finstämda traditionella visor, deras ”Scen ur ett äktenskap” är en riktig pärla. Sen var det dags för Elona Planman (som gjorde ett stopp i Mariestad på sin Evighetsturné) att äntra scenen. Med sin nya gröna gitarr bjöd hon på visor med en poesi som gick rakt i hjärtat, Audun Reithaug kompade på kontrabas.

Tredje avdelning startades av Eva Ekhagen och Roy Sällström, de framförde egna visor i ett välkomponerat och varierat program till eget komp på allehanda instrument. Sen var det dags för (JAB) Jens Andersson band, till kvällens konsert bestående av Jens Andersson sång och gitarr, Helga Hommedal cello och Audun Reithaug på kontrabas. Det var ett gäng det svängde om, härlig spelglädje, bra texter.
Sist ut var den värmländska vis/sångpoeten Göran Samuelsson, som låter sin livsåskådning få ett stort utrymme i texter och i sitt prat mellan visorna. Det blev mycket tänkvärt med många goda skratt under hans framträdande.

Sammanfattningsvis så var det en underbar, härlig blandning av artister som bjöd på visor/poesi som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.

11 oktober medlemsmöte med tema: Kärlek och passion.
Vi var 15st medlemmar som slöt upp till denna kväll och sjöng och spelade passionerat visor till kvällens tema. En av kvällens höjdpunkter var när Marijke Vos framförde på fiol egenkomponerad musik till en av Irenés Skoogs fina dikter.

8 november medlemsmöte med tema: Värmländska vispoeter.
Vet inte om det var temat eller det kylslagna vädret som gjorde att vi bara var några få medlemmar som slöt upp till kvällens möte. Men vi som var där läste eller sjöng tonsatta dikter av främst Ferlin, Fröding och Selma Lagerlöf.

12 november; ”Till minne av Dan Andersson” på Mariestads teater
Vår konferencier Håkan Hultin hälsade alla varmt välkomna till kvällens Dan Andersson konsert, där han berättade lite kort om Dan Andersson. Därefter var det dags för föreningens medlemmar Gunnar Törngren och Anders Ramberg att inleda det musikaliska. De båda bjöd med den äran på ett varierat program av några kända men ett flertal okända tonsatta dikter av Dan Andersson.
Kvällens hitresta gästartist, Pär Sörman, intar sedan scenen och med sin underbara berättarkonst och varma röst trollband Pär publiken under dryga timmen.  Vi fick följa med i Dan Anderssons fotspår där Pär blandade intressanta berättelser med sång till eget komp på gitarr, concertina, autoharpa och till och med på ett par skedar till publikens stora jubel. Publiken visade sin uppskattning med långa varma applåder och som tack, bjöd Pär på en visa av Mikael Wiehe som extra nummer.
Ett stort varmt Tack till Pär Sörman och publiken för denna fina och minnesvärda kväll.

6 december; medlemsmöte med tema: Gränslös jul, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. och efter lite information och mingel blev det tomtegröt och skinksmörgås. Sedan drog vi igång med våra medhavda visor och dikter på kvällens tema. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.

12 januari; Då har vi haft årets första medlemsmöte, kvällens tema var ”Fritt fram” och värd för kvällen var Gunnar Törngren. Det bjöds på många härliga visor, dikter och en hel del personliga berättelser om  upplevda händelser i musikens tecken. Det var ett varmt och härligt medlemsmöte.

9 februari;   
Det blev ett stämningsfullt medlemsmöte, där visor och dikter av poeten/författaren Dan Anderssons framfördes. Kvällens värd Håkan Hultin inledde med att berätta om Dan Anderssons liv och diktning, därefter framförde övriga medlemmar sina tolkningar av Dan Anderssons kända och mindre kända dikter/visor.

8 mars; Vårt års/medlemsmöte blev lite av ett historiskt möte. Vi var ca ett 20-tal medlemmar på plats denna kväll, som inleddes av årsmötesförhandlingar. Först gick sedvanliga handlingar igenom, sedan kom vi fram till en proposition om att göra ett namnbyte på föreningen från Visans Vänner i Mariestad till Visans Vänner Skaraborg. Efter diskussion om för och nackdelar att byta namn så röstade ett enigt årsmöte igenom ett namnbyte, så från och med 8 mars så heter föreningen Visans Vänner Skaraborg. Efter årsmötet så intog vi en mycket god pastasallad med tillbehör som vår medlem Ingela Alfredsson fixat till. Sedan inledde kvällens värd Margaretha Jensen-Andersson kvällens musikaliska spis, där temat var ”Jämställdhet”. Under fliken ”Bilder” kan ni se några foto från kvällen.

12 mars; Taube-afton. 
1986 arrangerade vi den första Taubeaftonen på Mariestads Teater och den kvällens gästartist var Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme. Sedan dess har vi firat Taubes födelsedag varje år och har haft glädjen att välkomna många intressanta gäster och artister till denna fina tradition, bl.a Gösta Taube, Bertil Perrolf, Jan-Olof Andersson, Pär Sörman, Tina Ahlin, Ö-barna, m.fl.
Till årets 30-årsjubileum var det föreningens medlemmar som stod för programmet och inför en i det närmaste fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till årets jubileumskväll.
Först ut var Eva Ekhagen & Roy Sällström som bjöd på fina tolkningar av bl a; Kom i min famn, Fragancia, Inbjudan till Bohuslän. Iréne Skoog läste om”Snurrebussen” ett barndomsminne som Evert Taube har tecknat ner. Första avdelning avslutades av Lennart Svennson som till eget gitarrackompanjemang bjöd på tre härliga tolkningar på; Fritiofs paradmarsch, Tamborito i Panama och Tango i Nizza.

Efter en kortare paus med lite mingel och förfriskningar, var det dags för andra avdelning. Inledningsvis läste Asta Timén dikten; Furan, därefter så sjöng Margeretha Jensen-Andersson till eget gitarr ackompanjemang samma dikt, Margaretha bjöd även på en fantastiks tolkning av Fragancia på spanska.
Föreningens ordförande Anders Ramberg framförde bl a; Sjösalavår, Balladen om Ernst Georg Johansson. Sedan var det dags för Gunnar Törngren, som kvällen till ära hade skivsläpp av sina mer eller mindre fritt tolkade tonsättningar/sånger, baserade av och på Evert Taubes noveller. Gunnar bjöd på tre av dessa alster från skivan ”Violer & Vind”.
Efter detta intog föreningens Grand Old Lady, Gertrud Wennerberg scenen, där hon med sin klara och fina röst framförde till publikens värmande glädje, Brevet från Lillan samt Kärleken och vinden.
Kvällen sista visa blev tillsammans med publiken; Calle Schewens vals.
Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för alla värmande applåder vi fick av er.

12 april; medlemsmöte, tema: Jämmer, elände, gnäll o klagomål, värd: Seppo Stävenborg.
Det blev ett härligt möte som inleddes av kvällens värd på äkta finskt melankoliskt vis och därefter fylldes det på gnäll och klagan. Det blev trots kvällens tema ett möte med många goda skratt och med ett nytt rekord med antal visor och dikter som vi hann med. Ett extra tack till Simon Swahmström som besökte kvällens möte.

10 maj; Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde med en visa på kvällens tema som var ”Vårvisor”, efter fyllde övriga medlemmar på med kända och okända visor med vårtema.

14 juni; 
Vi var ett 30-tal medlemmar som kom denna varma och sköna försommarkväll till vårens sista medlemsmöte på restaurang Brygghuset vid Torsöbron. Det var en härlig blandning av visor som framfördes på kvällens tema som var ”sjövisor” och stämningen var hög och varm under hela kvällen. Titta gärna på foto från kvällen under fliken Bilder 

17 juni, i denna sköna sommarkväll och på bryggan underhöll Gunnar Törngren och Anders Ramberg från föreningen, gästerna på restaurang Hamnkrogen Laxhall på Torsö i samband med träbåtsfestivalen. Det framfördes ett flertal shanties samt lite Evert Taube och andra sjömansvisor där även gästerna/publiken gladeligen sjöng med. Det var ett mycket uppskattat program som Gunnnar och Anders bjöd på.

6 juli; Visafton vid Stallet Vadsbo museum. I denna ljusa och ljumma sommarkväll hälsade Håkan Hultin publiken varmt välkomna till en visstund där han utlovade en blandning av finstämda, underfundiga, tänkvärda, kända och okända visor. Och det blev en härlig kväll där trubadurerna Martin Fernström, Gunnar Törngren, Eva Ekhagen, Roy Sällström och Harald Nyman, spelade sjöng några mer kända visor av Taube, Adolphsson, Demert med den äran, men framförallt framfördes många egna visor som handlade om ovälkomna gäster, betydelsefulla ögonblick, en sång om hela livet, vinterelände, m,m. Kvällen avslutades gemensamt med ”Good Night Irene” med Håkans nyskrivna svenska text. Titta gärna här på fler bilder från kvällen

13 juli; Fullsatt på Restaurang Brygghuset!
Restaurang Brygghuset vid Torsöbron satsade på en viskväll med Visans Vänner  och det bör de vara nöjda med då Brygghuset var näst intill fullt med ca 70 personer visintresserade restauranggäster.
Visans Vänner ställde upp med ett starkt lag vispoeter med engagerande texter bestående av Per Svensson, Eva Ekhagen, Gunnar Törngren och Anders Ramberg som höll i taktpinnen.
Det blev en omväxlande kväll med mycket egenkomponerade visor blandat med mer och mindre känt av externa visdiktare och publiken var verkligen med på noterna, så mycket att en i publiken, Johanna från Mariestad, gjorde ett spontanframförande av Olle Adolphsons Trubbel till publikens jubel.
Efter att Anders inledde med Ronny Erikssons Min brorsa blev det mycket egenkomponerat. Vi fick kärleksvisor med och utan å, ä och ö genom Gunnars Karleken och Evas På den steniga trappen. Den tvesynta synen på arbetslivet stod Per för med Frånvarolappen och Hög tid. Eva sjöng om behovet av att värja sig mot omgivningens krav i Man måste man bör och Vår berså.
Anders förde in Nils Ferlin med I livets villervalla och allas framförande av Calle Schewens vals inspirerade Gunnar att framträda i sin egen Taubeinkarnation med Violer och vind. Mot slutet införde Per litet mollstämning med sina visor Lilla vägen hem och Packad före fem, något som Anders följde upp med Bengt Johanssons Där stannar tiden.
Finalen, som utgjordes av Det här är mitt land av Woody Guthrie/Mikael Wiehe, blev dock en övergång till en durstämning, så stark att publiken både klappade i takt och sjöng med.
Publiken ville sedan inte släppa taget om våra artister så man blev litet tagna på sängen, då man saknade repeterade extranummer. Man klarade dock att improvisera hela tre stycken, Leaving of Liverpool, samt en fräck visa om en hembrännargumma, medan vi väntade på att Gunnar skulle få fram texten till sin egen En blondin, som då avslutade en mycket lyckad kväll!  Här finns bilder från kvällen

27 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad.
Inför drygt 50personer som sökt sig ner till Stallet denna lite mulna, fast ljumma sommarkväll, hälsade kvällens värd Anders Ramberg alla hjärtligt välkomna till föreningens andra visafton under juli. Först ut av föreningens medlemmar var Asta Timén som läste Kärlekens lov, en dikt av Atle Burman, därefter framförde Lennart Svensson en fin tolkning av Kajsas udde samt en visa med egen text till sin dotter, där han bjöd in till allsång och publiken var inte sena att hänga på.
Ingela Alfredsson bjöd på en egenkomponerad visa/låt samt en härlig tolkning av Värmlandsvisan, efter detta blev det norska tongångar framförda av Mange Osnes Haugen, bl.a. en den finstämda visan Tir n’a noir. Sist ut i första avdelning var en av föreningens grundare, den ständigt unga Gertrud Wennerberg som drog igång kvällens andra allsång.
I pausen fanns det kaffe med hembakat tilltugg som bakats och serverades av Jan Årebrink, Asta Timén och Siwerth Stegdahl.
Efter pausen var det dags för kvällens inbjudna gäst Evelina Jansson, en ung sing&song writer från Mariestad. Enligt henne själv så var det första gången hon framträdde inför publik, vilket är svårt att tro, för med sin gitarr intog han scenen och bjöd på 3st egenkomponerade visor/låtar med en underbar känsla och värme, som berörde alla i publiken. Asta avslutade kvällens program med att läsa dikten Namnet Människa, en aktuell dikt fast den är skriven 1945 av Stig Dagerman.
Ett stort tack till alla ni i publiken som hade letat sig ner denna sköna kväll till Residenten vid Tidan och ett lika stort tack till Er som var med på scen och framförde visor/låtar/dikter.
Här finns bilder från kvällen
och här en film på Evelina Jansson
https://www.facebook.com/ingela.alfredsson.5/videos/10206375850617603/

13 september höstens första medlemsmöte med tema: Moral och omoral. Kvällens värdar Asta Timén och Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med en en dikt samt en sång. Sen drog kvällens samtliga moralväktare igång och sjöng och spelade en mängd visor på temat. Det blev många skratt och tänkavärda kommenater till visorna. Se bilder från kvällen.

8 oktober; Visfestival på Mariestads teater. 
Lördagen den 8 oktober arrangerade Visans Vänner Skaraborg för andra året i rad, ännu en visfestival. Platsen var även denna gång teatern i Mariestad. Det blev en lika lyckad festival som förra året, med härlig blandning av unga och lite äldre visartister, där den moderna visan blandades med den traditionella visan

Visfestivalen inleddes av fyra mycket duktiga ungdomar, Malva Kvarnrud, Thea Pehrson, Alisa Shala och Evelina Jansson som har det gemensamt att de går eller gått på Mariestads kommunala musikskola, två av ungdomarna ackompanjerades av Lennart Svensson på gitarr. De framförde såväl egna som andras alster.
Efter denna starka öppning av festivalen intog Claes-Göran Bygdén Näslund scenen och bjöd på en bukett traditionella vackra visor samt en egen visa också. Sen var det dags för Anders Ramberg och riksspelemannen Jan-Erik Wadén. De framförde folkvisor med och utan text, till Jan-Eriks fantastiska, mjuka följsamma spel på munspel och durspel med Anders på sång och gitarr.

Andra avdelning inleddes av Martin Fernström som spelade och sjöng flera av sina egna berättande visor som är både tänkvärda och finurliga. Visduon Henrik & Alexandra det äkta paret från Falkenberg bjöd på såväl humoristiska berättelser samt finstämda traditionella visor, deras ”Scen ur ett äktenskap” är en riktig pärla. Sen var det dags för Elona Planman (som gjorde ett stopp i Mariestad på sin Evighetsturné) att äntra scenen. Med sin nya gröna gitarr bjöd hon på visor med en poesi som gick rakt i hjärtat, Audun Reithaug kompade på kontrabas.

Tredje avdelning startades av Eva Ekhagen och Roy Sällström, de framförde egna visor i ett välkomponerat och varierat program till eget komp på allehanda instrument. Sen var det dags för (JAB) Jens Andersson band, till kvällens konsert bestående av Jens Andersson sång och gitarr, Helga Hommedal cello och Audun Reithaug på kontrabas. Det var ett gäng det svängde om, härlig spelglädje, bra texter.
Sist ut var den värmländska vis/sångpoeten Göran Samuelsson, som låter sin livsåskådning få ett stort utrymme i texter och i sitt prat mellan visorna. Det blev mycket tänkvärt med många goda skratt under hans framträdande.

Sammanfattningsvis så var det en underbar, härlig blandning av artister som bjöd på visor/poesi som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.

11 oktober medlemsmöte med tema: Kärlek och passion.
Vi var 15st medlemmar som slöt upp till denna kväll och sjöng och spelade passionerat visor till kvällens tema. En av kvällens höjdpunkter var när Marijke Vos framförde på fiol egenkomponerad musik till en av Irenés Skoogs fina dikter.

8 november medlemsmöte med tema: Värmländska vispoeter.
Vet inte om det var temat eller det kylslagna vädret som gjorde att vi bara var några få medlemmar som slöt upp till kvällens möte. Men vi som var där läste eller sjöng tonsatta dikter av främst Ferlin, Fröding och Selma Lagerlöf.

12 november; ”Till minne av Dan Andersson” på Mariestads teater
Vår konferencier Håkan Hultin hälsade alla varmt välkomna till kvällens Dan Andersson konsert, där han berättade lite kort om Dan Andersson. Därefter var det dags för föreningens medlemmar Gunnar Törngren och Anders Ramberg att inleda det musikaliska. De båda bjöd med den äran på ett varierat program av några kända men ett flertal okända tonsatta dikter av Dan Andersson.
Kvällens hitresta gästartist, Pär Sörman, intar sedan scenen och med sin underbara berättarkonst och varma röst trollband Pär publiken under dryga timmen.  Vi fick följa med i Dan Anderssons fotspår där Pär blandade intressanta berättelser med sång till eget komp på gitarr, concertina, autoharpa och till och med på ett par skedar till publikens stora jubel. Publiken visade sin uppskattning med långa varma applåder och som tack, bjöd Pär på en visa av Mikael Wiehe som extra nummer.
Ett stort varmt Tack till Pär Sörman och publiken för denna fina och minnesvärda kväll.

6 december; medlemsmöte med tema: Gränslös jul, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. och efter lite information och mingel blev det tomtegröt och skinksmörgås. Sedan drog vi igång med våra medhavda visor och dikter på kvällens tema. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.

12 januari; Då har vi haft årets första medlemsmöte, kvällens tema var ”Fritt fram” och värd för kvällen var Gunnar Törngren. Det bjöds på många härliga visor, dikter och en hel del personliga berättelser om  upplevda händelser i musikens tecken. Det var ett varmt och härligt medlemsmöte.

9 februari;   
Det blev ett stämningsfullt medlemsmöte, där visor och dikter av poeten/författaren Dan Anderssons framfördes. Kvällens värd Håkan Hultin inledde med att berätta om Dan Anderssons liv och diktning, därefter framförde övriga medlemmar sina tolkningar av Dan Anderssons kända och mindre kända dikter/visor.

8 mars; Vårt års/medlemsmöte blev lite av ett historiskt möte. Vi var ca ett 20-tal medlemmar på plats denna kväll, som inleddes av årsmötesförhandlingar. Först gick sedvanliga handlingar igenom, sedan kom vi fram till en proposition om att göra ett namnbyte på föreningen från Visans Vänner i Mariestad till Visans Vänner Skaraborg. Efter diskussion om för och nackdelar att byta namn så röstade ett enigt årsmöte igenom ett namnbyte, så från och med 8 mars så heter föreningen Visans Vänner Skaraborg. Efter årsmötet så intog vi en mycket god pastasallad med tillbehör som vår medlem Ingela Alfredsson fixat till. Sedan inledde kvällens värd Margaretha Jensen-Andersson kvällens musikaliska spis, där temat var ”Jämställdhet”. Under fliken ”Bilder” kan ni se några foto från kvällen.

12 mars; Taube-afton. 
1986 arrangerade vi den första Taubeaftonen på Mariestads Teater och den kvällens gästartist var Evert Taubes sekreterare Inga-Britt Fredholme. Sedan dess har vi firat Taubes födelsedag varje år och har haft glädjen att välkomna många intressanta gäster och artister till denna fina tradition, bl.a Gösta Taube, Bertil Perrolf, Jan-Olof Andersson, Pär Sörman, Tina Ahlin, Ö-barna, m.fl.
Till årets 30-årsjubileum var det föreningens medlemmar som stod för programmet och inför en i det närmaste fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till årets jubileumskväll.
Först ut var Eva Ekhagen & Roy Sällström som bjöd på fina tolkningar av bl a; Kom i min famn, Fragancia, Inbjudan till Bohuslän. Iréne Skoog läste om”Snurrebussen” ett barndomsminne som Evert Taube har tecknat ner. Första avdelning avslutades av Lennart Svennson som till eget gitarrackompanjemang bjöd på tre härliga tolkningar på; Fritiofs paradmarsch, Tamborito i Panama och Tango i Nizza.

Efter en kortare paus med lite mingel och förfriskningar, var det dags för andra avdelning. Inledningsvis läste Asta Timén dikten; Furan, därefter så sjöng Margeretha Jensen-Andersson till eget gitarr ackompanjemang samma dikt, Margaretha bjöd även på en fantastiks tolkning av Fragancia på spanska.
Föreningens ordförande Anders Ramberg framförde bl a; Sjösalavår, Balladen om Ernst Georg Johansson. Sedan var det dags för Gunnar Törngren, som kvällen till ära hade skivsläpp av sina mer eller mindre fritt tolkade tonsättningar/sånger, baserade av och på Evert Taubes noveller. Gunnar bjöd på tre av dessa alster från skivan ”Violer & Vind”.
Efter detta intog föreningens Grand Old Lady, Gertrud Wennerberg scenen, där hon med sin klara och fina röst framförde till publikens värmande glädje, Brevet från Lillan samt Kärleken och vinden.
Kvällen sista visa blev tillsammans med publiken; Calle Schewens vals.
Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för alla värmande applåder vi fick av er.

12 april; medlemsmöte, tema: Jämmer, elände, gnäll o klagomål, värd: Seppo Stävenborg.
Det blev ett härligt möte som inleddes av kvällens värd på äkta finskt melankoliskt vis och därefter fylldes det på gnäll och klagan. Det blev trots kvällens tema ett möte med många goda skratt och med ett nytt rekord med antal visor och dikter som vi hann med. Ett extra tack till Simon Swahmström som besökte kvällens möte.

10 maj; Kvällens värd Margaretha Thorstrand inledde med en visa på kvällens tema som var ”Vårvisor”, efter fyllde övriga medlemmar på med kända och okända visor med vårtema.

14 juni; 
Vi var ett 30-tal medlemmar som kom denna varma och sköna försommarkväll till vårens sista medlemsmöte på restaurang Brygghuset vid Torsöbron. Det var en härlig blandning av visor som framfördes på kvällens tema som var ”sjövisor” och stämningen var hög och varm under hela kvällen. Titta gärna på foto från kvällen under fliken Bilder 

17 juni, i denna sköna sommarkväll och på bryggan underhöll Gunnar Törngren och Anders Ramberg från föreningen, gästerna på restaurang Hamnkrogen Laxhall på Torsö i samband med träbåtsfestivalen. Det framfördes ett flertal shanties samt lite Evert Taube och andra sjömansvisor där även gästerna/publiken gladeligen sjöng med. Det var ett mycket uppskattat program som Gunnnar och Anders bjöd på.

6 juli; Visafton vid Stallet Vadsbo museum. I denna ljusa och ljumma sommarkväll hälsade Håkan Hultin publiken varmt välkomna till en visstund där han utlovade en blandning av finstämda, underfundiga, tänkvärda, kända och okända visor. Och det blev en härlig kväll där trubadurerna Martin Fernström, Gunnar Törngren, Eva Ekhagen, Roy Sällström och Harald Nyman, spelade sjöng några mer kända visor av Taube, Adolphsson, Demert med den äran, men framförallt framfördes många egna visor som handlade om ovälkomna gäster, betydelsefulla ögonblick, en sång om hela livet, vinterelände, m,m. Kvällen avslutades gemensamt med ”Good Night Irene” med Håkans nyskrivna svenska text. Titta gärna här på fler bilder från kvällen

13 juli; Fullsatt på Restaurang Brygghuset!
Restaurang Brygghuset vid Torsöbron satsade på en viskväll med Visans Vänner  och det bör de vara nöjda med då Brygghuset var näst intill fullt med ca 70 personer visintresserade restauranggäster.
Visans Vänner ställde upp med ett starkt lag vispoeter med engagerande texter bestående av Per Svensson, Eva Ekhagen, Gunnar Törngren och Anders Ramberg som höll i taktpinnen.
Det blev en omväxlande kväll med mycket egenkomponerade visor blandat med mer och mindre känt av externa visdiktare och publiken var verkligen med på noterna, så mycket att en i publiken, Johanna från Mariestad, gjorde ett spontanframförande av Olle Adolphsons Trubbel till publikens jubel.
Efter att Anders inledde med Ronny Erikssons Min brorsa blev det mycket egenkomponerat. Vi fick kärleksvisor med och utan å, ä och ö genom Gunnars Karleken och Evas På den steniga trappen. Den tvesynta synen på arbetslivet stod Per för med Frånvarolappen och Hög tid. Eva sjöng om behovet av att värja sig mot omgivningens krav i Man måste man bör och Vår berså.
Anders förde in Nils Ferlin med I livets villervalla och allas framförande av Calle Schewens vals inspirerade Gunnar att framträda i sin egen Taubeinkarnation med Violer och vind. Mot slutet införde Per litet mollstämning med sina visor Lilla vägen hem och Packad före fem, något som Anders följde upp med Bengt Johanssons Där stannar tiden.
Finalen, som utgjordes av Det här är mitt land av Woody Guthrie/Mikael Wiehe, blev dock en övergång till en durstämning, så stark att publiken både klappade i takt och sjöng med.
Publiken ville sedan inte släppa taget om våra artister så man blev litet tagna på sängen, då man saknade repeterade extranummer. Man klarade dock att improvisera hela tre stycken, Leaving of Liverpool, samt en fräck visa om en hembrännargumma, medan vi väntade på att Gunnar skulle få fram texten till sin egen En blondin, som då avslutade en mycket lyckad kväll!  Här finns bilder från kvällen

27 juli, visafton vid Stallet Vadsbo museum Mariestad.
Inför drygt 50personer som sökt sig ner till Stallet denna lite mulna, fast ljumma sommarkväll, hälsade kvällens värd Anders Ramberg alla hjärtligt välkomna till föreningens andra visafton under juli. Först ut av föreningens medlemmar var Asta Timén som läste Kärlekens lov, en dikt av Atle Burman, därefter framförde Lennart Svensson en fin tolkning av Kajsas udde samt en visa med egen text till sin dotter, där han bjöd in till allsång och publiken var inte sena att hänga på.
Ingela Alfredsson bjöd på en egenkomponerad visa/låt samt en härlig tolkning av Värmlandsvisan, efter detta blev det norska tongångar framförda av Mange Osnes Haugen, bl.a. en den finstämda visan Tir n’a noir. Sist ut i första avdelning var en av föreningens grundare, den ständigt unga Gertrud Wennerberg som drog igång kvällens andra allsång.
I pausen fanns det kaffe med hembakat tilltugg som bakats och serverades av Jan Årebrink, Asta Timén och Siwerth Stegdahl.
Efter pausen var det dags för kvällens inbjudna gäst Evelina Jansson, en ung sing&song writer från Mariestad. Enligt henne själv så var det första gången hon framträdde inför publik, vilket är svårt att tro, för med sin gitarr intog han scenen och bjöd på 3st egenkomponerade visor/låtar med en underbar känsla och värme, som berörde alla i publiken. Asta avslutade kvällens program med att läsa dikten Namnet Människa, en aktuell dikt fast den är skriven 1945 av Stig Dagerman.
Ett stort tack till alla ni i publiken som hade letat sig ner denna sköna kväll till Residenten vid Tidan och ett lika stort tack till Er som var med på scen och framförde visor/låtar/dikter.
Här finns bilder från kvällen
och här en film på Evelina Jansson
https://www.facebook.com/ingela.alfredsson.5/videos/10206375850617603/

13 september höstens första medlemsmöte med tema: Moral och omoral. Kvällens värdar Asta Timén och Gertrud Wennerberg hälsade alla välkomna med en en dikt samt en sång. Sen drog kvällens samtliga moralväktare igång och sjöng och spelade en mängd visor på temat. Det blev många skratt och tänkavärda kommenater till visorna. Se bilder från kvällen.

8 oktober; Visfestival på Mariestads teater. 
Lördagen den 8 oktober arrangerade Visans Vänner Skaraborg för andra året i rad, ännu en visfestival. Platsen var även denna gång teatern i Mariestad. Det blev en lika lyckad festival som förra året, med härlig blandning av unga och lite äldre visartister, där den moderna visan blandades med den traditionella visan

Visfestivalen inleddes av fyra mycket duktiga ungdomar, Malva Kvarnrud, Thea Pehrson, Alisa Shala och Evelina Jansson som har det gemensamt att de går eller gått på Mariestads kommunala musikskola, två av ungdomarna ackompanjerades av Lennart Svensson på gitarr. De framförde såväl egna som andras alster.
Efter denna starka öppning av festivalen intog Claes-Göran Bygdén Näslund scenen och bjöd på en bukett traditionella vackra visor samt en egen visa också. Sen var det dags för Anders Ramberg och riksspelemannen Jan-Erik Wadén. De framförde folkvisor med och utan text, till Jan-Eriks fantastiska, mjuka följsamma spel på munspel och durspel med Anders på sång och gitarr.

Andra avdelning inleddes av Martin Fernström som spelade och sjöng flera av sina egna berättande visor som är både tänkvärda och finurliga. Visduon Henrik & Alexandra det äkta paret från Falkenberg bjöd på såväl humoristiska berättelser samt finstämda traditionella visor, deras ”Scen ur ett äktenskap” är en riktig pärla. Sen var det dags för Elona Planman (som gjorde ett stopp i Mariestad på sin Evighetsturné) att äntra scenen. Med sin nya gröna gitarr bjöd hon på visor med en poesi som gick rakt i hjärtat, Audun Reithaug kompade på kontrabas.

Tredje avdelning startades av Eva Ekhagen och Roy Sällström, de framförde egna visor i ett välkomponerat och varierat program till eget komp på allehanda instrument. Sen var det dags för (JAB) Jens Andersson band, till kvällens konsert bestående av Jens Andersson sång och gitarr, Helga Hommedal cello och Audun Reithaug på kontrabas. Det var ett gäng det svängde om, härlig spelglädje, bra texter.
Sist ut var den värmländska vis/sångpoeten Göran Samuelsson, som låter sin livsåskådning få ett stort utrymme i texter och i sitt prat mellan visorna. Det blev mycket tänkvärt med många goda skratt under hans framträdande.

Sammanfattningsvis så var det en underbar, härlig blandning av artister som bjöd på visor/poesi som inte lämnade någon i publiken oberörd. Föreningen tackar alla våra artister samt publik som gjorde denna visfestival till den fest som det blev.

11 oktober medlemsmöte med tema: Kärlek och passion.
Vi var 15st medlemmar som slöt upp till denna kväll och sjöng och spelade passionerat visor till kvällens tema. En av kvällens höjdpunkter var när Marijke Vos framförde på fiol egenkomponerad musik till en av Irenés Skoogs fina dikter.

8 november medlemsmöte med tema: Värmländska vispoeter.
Vet inte om det var temat eller det kylslagna vädret som gjorde att vi bara var några få medlemmar som slöt upp till kvällens möte. Men vi som var där läste eller sjöng tonsatta dikter av främst Ferlin, Fröding och Selma Lagerlöf.

12 november; ”Till minne av Dan Andersson” på Mariestads teater
Vår konferencier Håkan Hultin hälsade alla varmt välkomna till kvällens Dan Andersson konsert, där han berättade lite kort om Dan Andersson. Därefter var det dags för föreningens medlemmar Gunnar Törngren och Anders Ramberg att inleda det musikaliska. De båda bjöd med den äran på ett varierat program av några kända men ett flertal okända tonsatta dikter av Dan Andersson.
Kvällens hitresta gästartist, Pär Sörman, intar sedan scenen och med sin underbara berättarkonst och varma röst trollband Pär publiken under dryga timmen.  Vi fick följa med i Dan Anderssons fotspår där Pär blandade intressanta berättelser med sång till eget komp på gitarr, concertina, autoharpa och till och med på ett par skedar till publikens stora jubel. Publiken visade sin uppskattning med långa varma applåder och som tack, bjöd Pär på en visa av Mikael Wiehe som extra nummer.
Ett stort varmt Tack till Pär Sörman och publiken för denna fina och minnesvärda kväll.

6 december; medlemsmöte med tema: Gränslös jul, värd: Margaretha Thorstrand.
Vi var ett tjugotal medlemmar som var med på årets sista medlemsmöte och traditionsenligt bjöd kvällens värd på en välkomstvisa i samband med glögg & pepparkaka. och efter lite information och mingel blev det tomtegröt och skinksmörgås. Sedan drog vi igång med våra medhavda visor och dikter på kvällens tema. Kvällen avslutades med dikten ”Tomten”. Se på några bilder från kvällen.