Historik 2017

Medlemsmöten 2017

17 januari 2017: Tema: Valfritt.
14 februari 2017: Tema: Hjärta och smärta.
14 mars 2017: Tema: Kvinnor.
11 april 2017: Tema: Barbro och Nils.

9/5                 Med utländsk härkomst.

7/6                 Vått och torrt .

12/9               I valstakt.

10/10             Bluff och båg.

7/11               Ruben och Alf.

5/12               Ljus och mörker.

 

Offentliga arrangemang:

Taube-aftonen 12mars

Inför en fullsatt teater äntrade kvällens konferencier Håkan Hultin scenen och hälsade alla varmt välkomna till föreningens årliga återkommande hyllning på Evert Taubes födelsedag, där traditionsenligt föreningens egna medlemmar hade hand om första akten. Lennart inledde med några högst personliga tolkningar av Fritiof och Carmencita och Tango i Nizza, därefter tog Martin Fernström, Anders Ramberg och Gunnar Törngren över scenen. Martin inledde på flöjt och sång med visan Karl-Alfred och Ellinor och lite senare in i programmet Pepita dansar, ackompanjerad av Anders Ramberg (gitarr) och Gunnar Törngren (banjo). Gunnar Törngren framförde några av sina egna tonsättningar och tolkningar av Evert Taubes noveller Nordväst en kvart nord, Violer och vind och Vintertid i Smögen.

 

Kvällens bokade och klara gästartist CajsaStina Åkerstöm blev tyvärr sjuk och med kort varsel kunde Anna-Lotta Larsson komma istället och första stund ägde hon scenen och trollband publiken.

 

 

Anna-Lotta gav en mycket väl vald blandning av låtar/visor, där hon bjöd på kända och okända Taubelåtar såsom Byssan lull, I dina drömmar, Minnet och tystnaden, Fragancia med flera, skickligt och underbart ackompanjerad av Hansa Berg på flygel. När föreställningen var slut visade publiken sin uppskattning genom att stående ge en applåd som inte slutade förrän hon och Hansa gav ett extranummer.

7 oktober; Visfestival på Mariestads teater.
Detta var det tredje gången gillt för Mariestads visfestival. En rad mycket fina vissångare och visdiktare passerade revy på teaterns scen under dagen/kvällen, presenterade av festivalens konferencier Håkan Hultin.

Först ut var föreningens medlem Jonathan Kampi Segerhierta som bjöd på fina tolkningar på bl. a Loke och Dan Viktor, kompad av Lennart Svensson och Anders Ramberg. Därefter framträdde Lennart på egen hand med spännande tolkningar av några kända visor ur den svenska visskatten. Han framförde också slutligen psalmen Dansa med änglarna, (ett inslag ur sommarens kyrkoturné) tillsammans med Johan Ludvig Rask. Sedan var det dags för Frida Braxell en ung singer/songwriter som bjöd på visor om kärleksrelationer och andra relationer, med en humoristisk twist ibland.

Efter första paus framträdde Kristian von Svensson, Mika Olavi och Jan Hammarlund i nämnd ordning. Samtliga kommenterar i sina visor samhällsutveckling, sociala och mellanmänskliga frågor.

Ny paus med pastasallad eller kaffe/te och kanelbulle, samt musikalisk spis utav föreningens båda trubadurer Martin Fernström och Gunnar Törngren som underhöll med egna visor i teaterns foajé.

Efter paus framträdde Maija Kauhanen, Ingrid och Sanna Hogman och slutligen Finn Zetterholm. Ett utropstecken var den finska enmansorkestern, kantelespelaren och sångerskan Maija Kauhanen. Det finska språket till trots nådde Maija ut med en intensitet och ett känslomässigt utspel som berörde de flesta i publiken. .
Festivalen har försiktigt men stadigt utvecklats innehållsmässigt och publikmässigt under de tre år den har arrangerats. Detta tredje år var en fin årgång och vi ser med glädje fram emot nästa års arrangemang.

 

4 november; Hyllningskonsert ”Till minne av Leonard Cohen” på Mariestads teater.
Kvällens konferencier Anders Ramberg hälsade publiken varmt välkomna, varefter medlemmarna från Visans Vänner Skaraborg, Gunnar Törngren, Maria och Roland Tiger tillsammans framförde egna översättningar/tolkningar av Cohens vis och låtskatt.

Efter paus med lite mingel var det dags för kvällens inbjudna gästartister, Mats Klingström och Hasse Larson. Med ett ödmjukt och ett stort musikaliskt kunnande tog de båda ett fast tag om publiken och med Mats fina översättningar och tolkningar av Leonard Cohens texter, berörde de oss alla och det spreds en härlig värme mellan de båda på scenen och publiken.

 

Övrigt

 

  • 14 januari Regionträff Mellansverige Visan i Sverige
    Föreningen var medarrangör när RVS lade ett regionsmöte i Mariestad, där representanter från olika vis-/musikföreningar i mittregionen samlades och diskuterade och delade sina erfarenheter om sina respektive föreningars verksamheter, medlemsrekrykteringar, aktiviteter för medlemmar och offentliga arrangemang, utbildningar, etc.. Det blev många och intressanta diskussioner. Kvällen avslutades med middag och musikalisk spis.

 

  • 23 juli, Visor till kaffet på Kopparbolet för Lugnås hembygdsförening.

Det var många som hade letat sig ut till Lugnås sommarfagra hembygdsgård, där föreningens medlemmar Roland Tiger, Iréne Skoog och Anders Ramberg stod för det musikaliska och bjöd på ett uppskattat program med ett knippe visor och dikter. Hembygdsförening stod för kaffe och tårta.

  • 6 augusti; Visor på hemvändardagen i Logården för Odensåkers Hembygdsförening.
    Det blev en lyckad visafton, där Per Svensson, Roy Sällström, Harald Nyman och Håkan Hultin från föreningen spelade och sjöng visor. Publiken bjöds på ett blandat program som handlade om kärleken till hembygden och övriga livet, både i den traditionella visformen samt i schlagervisform. Publiken tackade med många värmande applåder och goa skratt under kvällens konsert.

 

  • 15 oktober visstund på Vigrum konstform Lidköping.

En höstkväll i mitten av oktober spelade representanter från föreningen på Vigrum Konstform, strax utanför Lidköping. Ett 20-tal personer dök upp vilket betyder att den lilla men mysiga lokalen var näst intill fullsatt. Aftonen började med att en förträfflig buffé serverades alla gäster. När spisen var uppäten och alla var nöjda så inledde Martin Fernström och Asta Timén ett drygt halvtimmes program vari Martin sjöng en blandning av egna sånger och Taubetolkningar. Mellan varje sång läste Asta ett stycke av Gustaf Fröding vilket knöt ihop programmet på ett förträffligt sätt. Därefter var det paus i programmet med kaffedrickning. Kvällen avslutades med att Gunnar Törngren svarade för den efterkommande halvtimmen med egna sånger och som extranummer sjöng han sin översättning av en av Kris Kristofferssons sånger

 

  • 18-19 november; genomförde föreningen en viskurs/workshop i sång, dikt.

Kursledare var sångerskan, showartisten och sångcoachen; Helena Hvistendahl Philipson. Med ett stort och härligt engagemang tog Helena sig an utmaningen med oss deltagare och vi fick alla uppleva hur vi klarade med hjälp av nödbromsar, Hidden agenda, magstöd, diafragma och kroppspåk, att ta toner som vi aldrig klarat förut och framföra musik och poesi på nya sätt och vis. Alla tyckte det var en oerhört givande och lärorik helg som gav mersmak och som vi vill ha mer av.

 

  • 27 december, marknadsföringsmöte Mariestads Visfestival

Mötet hölls för att generera friska idéer för hur vi kunde öka publiken till Mariestads Visfestival för att uppfylla festivalens mål bättre, nämligen att exponera spännande och kompetenta utövare av den moderna visan för en ny publik och därmed förändra allmänhetens inställning till visan till att vara en mer positiv musikform i tiden.

De som deltog på mötet var; Roland Tiger, Håkan Hultin, Anders Ramberg(delvis),  Kristin Svensson, Johan Lundberg, Simon Swahnström och Regina Hultin.