Historik 2019

Brunchmusik i Rådhuscaféet Skövde  2019

12 januari 2019: Boel Nihlman och Ewert Ljusberg
Inför en helt fullsatt lokal på Café Rådhuset gästade dagens artister Brunchmusiken. Först ut var Boel Nihlman, en av Nordiska visskolans elever. Boel hör inte till kategorin som skriver eget utan har valt att i stället tolka andras sånger. Här hördes sånger av såväl Cornelis som Barbro Hörberg och Jenny Amzelius. Det var ingen tvekan om att Boel gjorde ett stort intryck på publiken och sällan har det hörts så mycket applåder.

Nästa ut på scenen var Ewert Ljusberg, nog känd för de flesta. Som brukligt blandade Ewert skämt och allvar, en och annan betraktelse om människors rädsla blandades med roliga historier och anekdoter.
Publiken tycktes mer än nöjd med dagens uppträdanden, även de som inte fick plats i själva lokalen utan fick sitta i ett angränsande rum men som var utrustat med förstärkare så även de kunde höra.
/Gunnar Törngren. Foto: G Törngren och Anders Ramberg

9 februari 2019: Brunchmusik med Emmea ”Elmer” Eriksson och Johannes Antreski
Februaris Brunchmusik på Rådhuscafeet i Skövde gästades av Emma ”Elmer” Eriksson och Johannes Antreski med komp av Anna Jonsson.

Inför en fullsatt salong inledde ”Elmer” med en härlig blandning av olika låtar ut folkmusikskatten framförda på munspel. Det kompletterades med ett uppläst kåseri och inte minst avslutningslåten där publiken blev mycket imponerad av att hon spelade fiol och munspel – samtidigt, två harmonier som visade sig gifta sig väl.

I nästa akt var det Johannes Antreskis tur att sjunga sina egenkomponerade sånger, ofta med djur som tema. Han kompades av Anna Jonsson på såväl saxofon som klarinett. Här blandades skämt och allvar kompletterat med fyndiga formuleringar.


9 mars 2019: Brunchmusik med Hanna Sundblad, Björn Milton samt Julia Esseen
Månaden mars artister på Brunchmusiken I Skövde utgjordes först av musikerna Hanna Sundblad på gitarr och sång och Björn Milton på bas. Hanna sjöng i huvudsak sina egna finstämda visor men även en av Barbro Hörbergs mest kända alster vilket vi får chans att höra mer av när hon ska ha en hel Barbro Hörbergföreställning i Mariestads teater den 30 november.
Därefter var det Julia Esseens tur att, även hon, bjuda på en hel del eget material varvat med en avstickare från Simon & Garfunkel.Som vanligt var det fullsatt och en mycket lyssnande och intresserad publik.
/Gunnar Törngren

13 april 2019: Kenneth Lindholm och Beatrice Lindholm
April månads Brunchmusik på Rådhuscafeet i Skövde gästades av lite drygt ett 20-tal åhörare. Först ut på scenen var Kenneth Lindholm, en väletablerad musiker med lång erfarenhet. Kennet framförde ett antal både mer och mindre kända sånger ut vår visskatt, ackompanjerad av sitt gedigna gitarrspel.
Därefter var det Beatrice Lindholms tur att ställa sig på scenen. Beatrice studerar musik i Haparanda men i samband med ett tillfälligt besök i Skövde gästades brunchmusiken av henne. Beatrice sjöng helt a capella och utan något annat instrument än sin fina röst sjöng hon ett antal, i huvudsak svenska, folksånger.
/Gunnar Törngren. Foto: Anders Ramberg

11 maj 2019: Mikael Odén och Kristin ”Fornfela” Svensson
Vårens sista Brunchmusik på Rådhuscafeet i Skövde arrangerades lördagen 11 maj. Vädret inbjöd, om än med viss tvekan, till spelning utomhus. I det soliga men något kyliga vädret hade många samlats på uteserveringen så där skedde även dagens spelning. Först ut på scenen var Mikael Odén, hemmahörande i Stockholm, en av de fantastiska unga vissångare som så väl skolats i visskolan i Kungälv. Mikael sjöng ett antal egna sånger vilka uppvisade en stor variation. Det kan alltid vara en utmaning att spela utomhus och trots att Mikael blev lite avbruten av ett glatt gäng som hade svensexa, någon byggmaskin som plötsligt startade och en akut skivförsäljning under pågående konsert så hanterades det utmärkt bra och applåderna var rungande.Rungande applåder blev det även för dagens andra artist: Kristin ”Fornfela” Svensson. Kristin sjöng, och inte minst underhöll publiken, med ett antal folksånger och spelande på sin fiddla. Det var mycket uppskattat av alla. Sammantaget var det minst ett hundratal som hörde hela eller delar av lördagens konsert. (maj 2019)

10 augusti 2019: Sofia Nilsson och Alexander Zuninga Diaz
Lördag 10 augusti 2019 kl. 13.00 inleddes höstens serie av brunchkonserter i Rådhuscaféet i Skövde. Föst ut var Sofia NILSSON och Alexander ZUNINGA DIAZ. Sofia framförde egna och andras visor till gitarr och cello. Alexander tolkade visor ur Olle Adolphsons repertoar.

14 september 2019: Christer Ågren och Moa Andersson
Lördagens Brunchmusik (14/9 2019) på Rådhuscafeet i Skövde bjöd återigen på två förträffliga artister. Inför en fullpackad salong inledde Moa Andersson från Tibro med egenskrivna harmoniska visor. Även om Moa är välkänd i dessa trakter är det få som hört hennes egna visor så det var extra uppskattat.
Därefter var det dags för den rutinerade trubaduren Christer Ågren som bjöd på visor som ”hamnat lite vid sidan av” (Ola Magnell, Halvdan Sivertsen, Bob Dylan med flera). Christer gjorde onekligen ett fint arbete med att lyfta fram dessa.
Tack till artister och publik! Text & foto: Gunnar Törngren

12 oktober 2019: Erik Christensson och Inger Stenersen Carlström & Anders Ramberg
Oktober månads Brunchmusik på Rådhuscafeet i Skövde bjöd på ett varierat program.Först ut inför den näst intill fullsatta salongen var Erik Christiansen. Erik går på visskolan i Kungälv men trots att han ännu inte är färdigutbildad imponerade han stort på publiken med såväl sina egna visor som sina säkra tonsättningar av Frödings dikter framförda till ett fint gitarrspel.Därefter var det dags för Inger Stenersen-Carlström och Anders Ramberg som eminent framförde en blandning av varierande visor som de sjöng såväl tillsammans som var och en för sig, kompade av Anders gitarrspel. När de avslutningsvis avslutade med ”Pessimistkonsulten” sjöng hela publiken med.
Text & foto: Gunnar Törngren 2019

9 november 2019: Ingegerd Wessel och Lennart Svensson
Lördagens brunchmusik på Rådhuscaféet i Skövde kan så här i backspegeln betecknas som en av de bättre. November månads visartister var Ingegerd Wessel och Lennart Svensson.
Lennart SVENSSON är en av Visans Vänner Skaraborgs duktigare vissångare/gitarrist, som till vardags jobbar som kommunal gitarrlärare i Marietad.
Han gjorde ett program, där han visade hur bra han är på gitarr, men också på hans förmåga att presentera och prata om visorna han sjöng, vad de betytt för honom genom livet, allt från Sven-Ingvars till Taube.
Han belönades med varma applåder och begäran om ett extranummer.
Ingegerd WESSEL är en låtskrivande vissångerska från Mönsterås. Hon skapade en god kontakt med publiken inledningsvis och berättade hur hon kom in i musikens värld genom att hennes farfar satte henne i knät som liten, där han sjöng allt från Thore Skogman till Dan Andersson.
På scenen bjöd hon på ett blandat program med helt eget material, dikter som hon tonsatt, bland annat en dikt av Bodil Malmsten samt några tolkningar av andra visartister. Med ett mycket intressant mellanprat med humor och allvar, fick hon med publiken i varje låt/visa hon framförde. Ett mycket bra framträdande som belönades med många, långa och varma applåder. Även här blev det ett extranummer.
/Text: Anders Ramberg

14 dec: Brunchmusik Sofia Edlund & Emanuel Blume samt Robin Toller Hovler
Terminens sista brunchmusik på Rådhuscaféet fick i sista stund ändras i programmet. Sofia Edlund och Emanuel Blume fick förhinder men bokades preliminärt in i februari nästa år.I stället fick vi njuta av ”Två trevliga trubadurer”, dvs Anders Ramberg och Gunnar Törngren, som i vanlig ordning bjöd på en härlig blandning av såväl eget som gemensamt framförande.Efter dessa två herrar var det dags för föreningens senast tillkomna medlem, Robin Toller Hovler. Han framförde egenhändigt skrivna sånger med teman tagna ur verkliga livet inför en aktivt lyssnande publik. Hans texter väckte igenkänning hos många, kompade av fint gitarrspel.
/Margareta Edwards


Medlemsträffar 2019

10 december: Medlemsträff i ABF lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.

Tema: ”Julavslutning”
Visans Vänner Skaraborg avslutade verksamhetsåret med traditionsenlig julgröt med skinksmörgås. Ett 25-tal medlemmar hade kommit till ABF:s lokaler vid Gamla torget för att umgås, sjunga eller lyssna till vissång och diktläsning på jultemat. Anders Ramberg, föreningens ordförande, hälsade alla välkomna innan sjungandet och deklamerandet tog vid. Parallellt med Visans Vänners arrangemang pågick Nobelfesten i Stockholms stadshus. Underhållningen vid Nobelmiddagen lyfte särskilt fram den svenska vistraditionen vilket är glädjande för vår förening och andra med samma syfte som kontinuerligt försöker värna, upprätthålla och utveckla vistraditionen. Vid gårdagens visträff framträdde Pierre Fahlström, Hinte, Gunnar Törngren, Anders Ramberg med dottern Madde, Monica Hedberg, Monica Fäger, Curt Ehn, Maria och Roland Tiger, Gunilla Broberg samt Irene Skoog som med sina dikter med jultema avrundade den trevliga och gemytliga visstunden.

12 november 2019: Medlemsträff  i ABF lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl.18.30.
Tema: ”Mörka visor”
12 november träffades ett antal visvänner och medlemmar föreningen till månatlig medlemsträff i ABF:s lokaler vid gamla torget i Mariestad. Temat för kvällen var visor om mörker och det är ju tyvärr inte svårt att plocka fram i världen av idag. Men lite ljus i tunneln blev det nog innan vi skiljdes åt och gick hem.

8 oktober 2019: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad
Informellt och trevligt är det alltid på Visans Vänners månadsmöten i ABF:s lokaler vid gamla torget i Mariestad. Denna kväll, 8/10 2019, framträdde:
Monica Hedberg, Irene Skoog, Gunnar Törngren (därtill ständig ljudtekniker), Margaretha Andersson-Jensen, Monica Fäger, Anders Ramberg, Pierre Fahlström och Roland Tiger.

10 september 2019: Medlemsträff i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad
Kvällens tema: Kärlek
Visans Vänner bjöd in till den första medlemsträffen för hösten 2019. Mötet inleddes med en tyst minut för vår uppskattade och mångåriga medlem Margareta Thorstrand som avled under sommaren.
Sedan blev det sjunga av på temat kärlek, som inte kan beskyllas vara ett sällsynt tema i vissammanhang. Under kvällen framträdde Gunnar Törngren, Hinte, Margaretha Andersson-Jensen, Anders Ramberg, Pierre Fahlström och Roland Tiger.

11 juni 2019: Medlemsträff och säsongsavslutning på Laxhall
Visans Vänner samlades igår på restaurang Laxhall på Torsö för att göra ett värdigt och trivsamt avslut på vårsäsongen 2019. Kvällen var lite mulen och grå, perfekt för inomhusmys. Hussvalorna utanför panoramafönstren lät sig inte störas i sina bobyggnadsbestyr under takkanten. Välkomstdrink, god mat och föreningens specialtårta till kaffet efteråt. Ordförande Anders hälsade alla välkomna och inledde från scenen och återkom sedan tillsammans med dottern Madde. Sedan följde alla efter, en efter en. Irene Skoog, Monica Hedberg och Margaretha Thorstrand läste dikt, Irene och Monica sina egna Barbro Andersson framförde maken Håkans dikter om sjömanslivet m m. Margaretha Jensen Andersson sjöng till eget pianokomp. Kurt Ehn, denna kväll lite nedtonad och reflekterande, framförde valda delar av Allan Edwalls ”Nu är den sköna sommarn här”. Lennart Svensson framträdde med egen tonsättning av Kajenn. Maria och Roland Tiger sjöng en österbottnisk visa i Ruben Nilsson-stil. Speciellt roligt var att stifta bekantskap med nya medlemmar i föreningen: Pierre Fahlström och Beppe & Marita Viström. Kristin Svensson, som anlände först till kaffet, satte en värdig och mäktig slutpunkt för kvällen innan alla unisont avslutade med ”Sista sången”.

7 maj 2019Medlemsträff i ABF lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Tema: Knäppgökar och andra fåglar

9 april 2019Medlemsträff i ABF lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Konsert med visartisten Christer Ågren. Därefter öppne scen som vanligt.
9 april 2019, gästades Visans Vänners medlemsmöte av vissångaren Christer Ågren, som förärades föreningens visstipendium för bra precis 20 år sedan. Nu återkom han efter en lång karriär som vissångare, framför allt i Göteborgstrakten, med ett program som han gett rubriken ”Vilsna visor och blå ballader”. Här varvades egna och andras visor/låtar med dikter och egna reflexioner över tillvaron. Christer accompanjerade sig fint på resonatorgitarr, gitarr, munspel och ukulele. Efter Christers inledande och mycket uppskattade konsert vidtog öppen scen där föreningens egna duktiga förmågor intog scenen.

5 mars 2019Medlemsträff i ABF lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Tema: Barnasinne och barnatro

12 febrMedlemsträff i ABF lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Tema: Valfritt

8 janMedlemsträff i ABF lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30.
Tema: Hemliga paket

 

Musikfestival, Taubeaftnar m m

12 mars 2019: Taubeafton på Mariestads Teater
Taubeafton 12/3 2019 på Mariestads Teater med Tina Ahlin och Orsa Spelmän. Fullsatt i salongen. Fantastiska och generösa musiker. Entusiastisk publik.


19 mars 2019: Taubeafton i Skövde

Visans Vänner Skaraborg gästade Skövde och Frejasalen med egna visartister för att hedra nationalskalden Taube med tolkningar ur hans digra visskatt. Susanne Lind och Gunnar Törngren inledde med Gunnars egna men Taubeanknutna visor förtjänstfullt sekunderad av Susannes sång och fiol. Anders Ramberg fortsatte med några mer kända Taubevisor och fick publiken med på noterna. Lennart Svensson kombinerar ett dramatiskt framförande av Taube med fint och utvecklat gitarrspel. Eva & Roy som avslutade konserten framförde egna lyriska tolkningar av Taubevisor till gitarrer, mandola och banjo. Håkan Hultin var kvällens presentatör. De medverkande avslutade gemensamt med ”Jag har skrivit till min flicka”.
De drygt hundra i publiken lyssnade och njöt.

29 juni 2019: Kinnekulle visfestival
Det var premiär för Kinnekulle Visfestival på Falkängen, Hällekis lördag 29 juni. Festivalen har kommit till på initiativ av det oförtröttliga visparet Roy Sällström och Eva Ekhagen, själva bosatta i Hällekis. Festivalen ordnades i samverkan med Visans Vänner Skaraborg och med ekonomiskt stöd från Götene kommun och Sparbanken Skaraborg. På scenen framträdde Eva Ekhagen, Sofia Ekberg, Simon Swahnström, Evert Ljusberg, Polarn Per Svensson samt Eva Nyqvist & Mats Göthersköld. Festivalen samlade en stor publik som njöt av framförandena i sommarvärmen. Förhoppningsvis utgör årets festival början på en tradition med visfestivaler i Hällekis.

27 juli 2019: Visans Vänner framträder på Mariestads Vandrarhem
Visans Vänner hade prickat in sommarens vackraste kväll för sitt framträdande på Mariestads Vandrarhem.Den fulltaliga publiken njöt av kvällen och det fina framträdandet från scenen. Visans Vänner Skaraborg representerades med den äran denna kväll av Inger Stenersen Carlström, Gunnar Törngren, Hinte, Harald Nyman och Anders Ramberg.

12 september 2019: Öppen scen i Skövde

5 oktober 2019: Skaraborgs Musikfestival – en nära visupplevelse
I år är det 100 år sedan Föreningen Norden bildades för att stimulera nära relationer mellan de nordiska länderna. På Mariestads Teater uppträdde i lördags en rad spännande vispoeter och artister från de nordiska länderna för att uppmärksamma detta jubileum. På festivalen framträdde Visur & Skvisur, Iben Hasselbalch, Frida Andersson, Maud Lindström, De Ubrukelige, Johan Eriksson, Collan Staiger. Bernt Törnblom och Billey Shamrock. Det här var femte året som Visans Vänner Skaraborg anordnade visfestivalen som numera heter Skaraborgs Musikfestival.
Foton: Anders Ramberg

26-27 oktober 2019: Vistolkningskurs med Ingrid Hogman
Under Ingrid Hogmans trygga ledning samlades 26-27 oktober 2019 åtta vissångare som ville komma vidare med sin förmåga att sjunga och spela visor. Platsen för detta var Rådhuscaféet i Skövde och här spenderades dagarna två.
Vi inledde med att sjunga varsin sång utifrån det vi mer eller mindre brukar sjunga. Därefter blev det arbete i ”masterclass” där vi granskade sångteknik, framförande, arrangemang och allt annat som hör visframförande till. En och annan röstövningar smög sig in det med. Jag tror alla var mycket nöjda med dagarna och inte minst med hur Ingrids synpunkter kunde lyfta allas våra sånger, och sjungande, till nya nivåer.

30 november 2019: Vaggvisor för vakna – En föreställning om Barbro Hörberg 
TACK för en varm,välljudande och visjazzig vinterafton med Hanna Sundblad, lysande tolkare av Barbro Hörbergs visor och egna visor, basisten Björn Millton och gitarristen Mikael Dalemo som med sina inledande ackord angav tonen …..samspelet mellan trion var lysande.
(Jag har lånat Margaretha Jensen-Anderssons omdöme om föreställningen som fint sammanfattar vad vi alla upplevde igår /Roland T)