Historik

 

Jonny Andersson var den drivande initiativtagaren vid bildandet av Sällskapet Visans Vänner i Mariestad. Sture var medhjälpare och bollplank för idéer. Gertrud Wennerberg och Gunnar Löfling var också mycket delaktiga i att någonting blev av. Vi bildade vår första styrelse 1985, men egentligen debuterade sällskapet på Stallet vid Vadsbo Museum redan sommaren 1984. Flera gånger varje sommar har vi i olika konstellationer uppträtt där sedan dess.

Den tredje traditionen vi försöker upprätthålla är en konsert på teatern varje höst. Genom åren har arrangemangens omfång varierat.

1987 anordnade vi våra första visdagar. Det var ett ganska imponerande startfält med artister: Sid Jansson, Bengt Girborn, Bengt Olrog, Emigrantorkestern, Margareta Kjellberg, Lars-Rune Jäverbrant, Ta i trä, Nisse Munck samt en del av våra medlemmar. Vi jobbade hårt med sponsorer och detta reklamblad lade vi själva in i en upplaga av Mariestads Tidning. Vi fick gratis distribution och bra betalt för annonserna. Därför slapp vi kännbara förluster. Mycket jobb, men fantastiska kvällar på teatern blev belöningen!

Vi beslutade att ha visdagar vartannat år och en något enklare variant åren dess emellan. 1989 kom så skonaren Ingo till hamnen med Visgruppen Kal och Viveka Sundvall (Lärn). Följande dagar fick vi njuta av bl.a. Hanne Juul, Ewert Ljusberg och Jan-Olof Andersson.

1991 besöktes vi av Iggesundsgänget och Bengt Girborn på fredagen – mycket kul. Lördagskvällen blev oförglömlig med Staffan Percy, DuoVi, Claes Astin och sist men inte minst Gösta Taube! En verklig höjdare att höra honom sjunga sin broders visor. Stående ovationer!

En av föreningens tongivande vistrubadurer Sture Dahlén avled 2010,  han var en mycket uppskattad medlem och medmusikant vid våra viskvällar.

2015 fyllde föreningen 30 år och det blev ett aktivt jubileumsår. Förutom våra sedvanliga medlemsmöten, Taube och Cornelis-aftnar, visor vid Stallet. Så arrangerade vi en jubileums(vis)festival och middag med Italiensk buffé. Inbjudna artister på visfestivelen var; Jan-Olf Andersson, Elin-Lousie Ahlberg, Gustav Bäcklin, Tobias Erehed, Kristin Svensson, Lennart Svensson, Johan Rask, Linda-Elsie Savane, Papas Bodian, Erik Myr och Simon Swahnström.

 Från föreningen deltog Gunnar Törngren, Per Svensson och Jonny Andersson på scen. Publik och artister stortrivdes under den 6 timmar långa men mycket trevliga festivalen. Under året arrangerade vi också vismusikalen ” Då går vi till fabriken” med Maria Pihl och K-G Malm.