Publicerad den

Visans Vänner Skaraborgs årsmöte och månadsträff 2023-03-14

Efter genomgången föredragningslista, bjöds de 14 närvarande medlemmarna på semletårta.
Kvällens Tema var ”Valfri visa” .
Roland Tigers inledning var rolig och alla sjöng med i refrängen på två ord: ”Förbannade symaskinsagent”.
Mackie Winter sjöng en allvarligare visa, a cappella. Titeln var densamma som refrängen på visans 18 verser; ”Det blåser kallt kallt väder ifrån sjön”. Robert Gös framförde egna visor av det lättsamma slaget. Alla skrattade gott åt visan om EPA-traktorer.
Pierre Fahlström berättade om ett Amerikabesök i sin ungdom, Han skulle framföra en Bellmanvisa i en kyrka. Med engelsk text blev visan en riktig fräckis. Tanterna i kyrkan slog sig på knäna av gapskratt. Även kvällens publik skrattade hjärtligt,samtidigt som vi lyssnade på Pierre som sjöng Fredmans Epistel nr 2 . Inspirerad av Amerika sjöng han också en countryversion av Ruben Nilssons ”Amerikabrevet”.
Sen hade Agneta Eriksson mycket att berätta om hennes och Karl-Eriks många besök i USA. De har många bekanta, vänner och släktingar där.
Irenes Skoog framförde egna dikter och beskrev med humor hur vädret växlar i mars. Hon framförde Gustaf Frödings dikt; ”Korpral Storm” som hon lärt sig utantill som barn och fortfarande kunde. Den sistnämnde skulle hon framfört på månadsträffen i januari, men kunde inte närvara.
Monica Hedberg hänvisade också till temat i januari, men hade valt Ferlin. Monica läste dikten; ”Du har tappat ditt ord”. Tätt följt av en modern variant, skriven av Thorild Jonsson. Titeln passar i vår datavärld; ” Du har tappat din kod” och slutet låter så här; ”Tänk efter nu – annars ”deletas” du bort Du gamling i nutida livet”.
Siewerth Stegdahl har sina rötter i Småland och visade sina böcker med dikter, inköpta på kyrkornas second hand. Han både berättade om Pelle Näver och läste en av hans dikter, dock inte på småländska.
Som avslutning på en trevlig kväll blev det allsång med ”I natt jag drömde”.

Referat: Monica Hedberg

Publicerad den

Visans Vänners egna förmågor underhöll på Taubeaftonen 12/3 2023

I lördags 12/3 hölls årets Taubeafton i vår vackra teater från 1842. Inledde gjorde Monica Hedberg, vår egen eminenta ordekvilibrist. Som hon kan dikta och ordleka: ”Vi finns inte bara för visans vänner utan även för vänner av verser”
En lite mer okänd visa framfördes inledningsvis av Inger Stenersen Carlström, ”Morgon efter regn” ur Sjösalaboken  1942.
Därefter framförde Per Skårstedt skrönan ”Fritiof Andersson”  från 1919 om Fritiof äventyr i Buenos Aires med vin, glädjeflickor, dans och avslutningsvis ett knivslagsmål och dråp i självförsvar. Jan Skårstedt  tog vid och berättade om fortsättningen på Fritiofs historia, ”Jag är fri jag har sonat” som skrevs tio år efter den första visan om Fritiof.
En del folkliga visor tillskrivs Taube såsom ”Byssan lull”. Sanningen är att han bearbetat och lagt till verser  till den ursprungligen enstrofiga vaggvisan. ”Som stjärnor små” är ursprungligen en folkvisa från Bohuslän som Taube också bearbetat och gjort till sin egen. De båda visorna framfördes av Roland och Maria Tiger.
Gunnar Törngren har skrivit och framförde visor med utgångspunkt från Taubes prosatexter: ”Världen hette Vinga”, ”Violer och vind och ”Ejdern”
Pierre Fahlström sjöng den dramatiska ”Briggen Bluebird av Hull”  och ”Här är den sköna sommaren” som innehåller den även idag aktuella kommentaren –  ”Det är krig och politik som har fördärvat vår jord”.
Monica kom in som en grön gran och levererade en underfundig dikt som mellanspel i
visan ”Knalle Juls vals”.
Siewert Stegdahl deklamerade ”Furan på Sjösala”  som Inger sjöng en tonsättning av a capella.Kristin Svensson på fiddla sjöng : ”Min älskling du är som en ros”. Intet öga var torrt!
Jan Norlander från Göteborg hjälpte till med sin bas på några av kvällens visor och Anders Ramberg kompade Inger och ensemblesång.

Så många fler sånger framfördes. Det hela avslutades med allsång ”Calle Schewens vals”
Stående ovationer!

Text: Anneli Funcke, Roland Tiger.  Foto: Anneli Funcke

Publicerad den

Månadsmöte/Öppen scen 2023-02-14

Till månadsträffen den 14 februari kom 30 personer för att få höra vad musiken betytt för Lennart Svensson. Som barn bodde han utanför Skara. Hans två äldre systrar spelade var sitt instrument, gitarr och dragspel. Detta gjorde att Lennart, redan som fyraåring, började prova deras instrument lite lätt. Gitarren blev med tiden det viktigaste instrumentet, men han har provat på det mesta vad det gäller sång. Allt från körsång, svensktopp och tio i topp, psalmer och klassisk musik. En utbildning på musikhögskolan resulterade i nästan 40 år som lärare på musikskolan i Mariestad. Som första låt framförde han Mari Fredrikssons ”Längtan”. Sedan följde fler låtar varvat med berättande. Som exempel kan nämnas ”Kajsas udde” av Alf Hambe och Lennarts favorit bland Taubes visor: ”Målaren och Maria-Pia”. Som avslutning valde han psalmen ”Bred dina vida vingar”.

Efter pausen var det många som ville deltaga. Lena Larsson inledde med två egna dikter. Pierre Fahlström sjöng två läsarsånger; ”Jag ska gå genom tysta skyar” samt ”När du går över floden”. Irene Skoog läste två egna dikter med titlarna ”Mobbning” och ”Förväntan i februari”. Paret Agelin-Skårstedt framförde också två låtar, en av Birger Sjöberg en av Elisabet Hermodson. Jan-Erik Stenström spelade på sin concertina och sjöng den irländska visan, ”The sick note” som medJan-Eriks svenska text fick heta ”Sjukanmälan”. Anders Ramberg sjöng en sång av Göran Samuelsson.
Sen läste Monica Hedberg en liten vers på rim om kvällens inledare Lennart Svensson:

Efternamnet som Lennart bär
säger att han en Svensson är.
Men det rimmar dåligt med hans karriär.
Tänk att varje dag till sitt arbete få gå
och med sitt musikintresse hålla på,
en sån tillvaro kan väl aldrig bli vardags-grå?

Roy och Eva stod för ett uppskattat avslutningsnummer. Dom framförde Evas svenska text på ”Old rugged cross”. Då under titeln: ”Gamla kyrkan”. Allra sist blev det allsång med Evas svenska text på låten ”Pilgrim” som har samma titel på svenska!

Text: M Hedberg Foto: Anders Ramberg

Publicerad den

Första månadsträffen för 2023

Igår (10/1) var det första månadsträffen för 2023. Ett antal medlemmar hade aviserat mässfall p.g.a covid, vanliga förkylningar och andra åtaganden. Vi var ändå ca 20 personer i ABF:s lokal i Mariestad som samlats kring visor av Ferlin och Fröding med enstaka utvikningar till andra visdiktare. Robert Gös skriver och framför egna ofta humoristiska visor. Han förnöjde oss med en visa med valrörelsens vallöften i färskt minne: ”Då tar jag en vals”. Han framförde också en ny visa om IT-bedrägerier och en som reflekterade om vad Lars höll på med i sitt garage: Pierre Fahlström dröjde sig kvar vid julen och läste en dikt om Närkes lucia av bygdepoeten Gustav Murén samt sjöng Taubes ”Knalles jul”. För att anknyta till Ferlin avslutade Pierre med ”Cirkus”. Kärleken kommer och går påpekade Janne Stenström med stöd av Ferlins ”I folkviseton”. Han följde upp med Allan Edwalls ”Nu är den sköna sommarn här”. Siewerth Stegdahl läste dikter av Ferlin bl.a. ”Med många kulörta lyktor” och ”Av ständig oro”. Anders sjöng bl.a. flera Ferlinvisor: ” Men går jag över ängarna”, ”I livets villervalla” och ”Det finns så många gårdar”. Roland Tiger följde upp med Ferlins ”Goggles” och ”Stjärnorna kvittar det lika”. Mackie Winter hade hittat en dikt om ångestruset efter en festnatt som tillskrivs Ferlin och som hon läste. (Dikten har tonsatts och sjungits in av vår medlem Stefan Olsson i Orsa. Finns att lyssna till på nätet. Dikten är mycket lik dikten ”Da’n efter” av Gustav Fröding.) Lars-Göran Ytterberg hade slutligen en intressant och lustig historia om Filipstadsbor med koppling till Ferlin som han mötte i början av 1960-talet när han var engagerad i ett bygge i Filipstad.

Nästa månadsträff infaller tis 12/2 kl 18.30 och sammanfaller med Öppen scen. Välkomna då!

Foto: Anders Ramberg och Roland Tiger

Publicerad den

Månadsmöte/julavslutning i Visans Vänner Skaraborg

Visans Vänner Skaraborg avslutade 13/12 sin höstsäsong med öppen scen och luciafirande. Ett 25-tal hade letat sig in till ABFs lokal från snöfallet utanför. Varm glögg och pepparkakor bjöds det på inledningsvis i väntan på luciatåget som Siwerth Stegdahl och Monica Hedberg ansvarade för med hjälp av familje- och styrelsemedlemmar. Monica stod som vanligt för de fyndiga, roliga och välrimmade texterna till kända melodier. Anders Ramberg kompade på sin gitarr. Efter det uppskattade luciainslaget serverades kaffe och lussebulle. Därefter förklarades scenen öppen för framträdanden. Kurt Ehn 85+ sjöng Ulf Peder Olrogs Violen från Flen och berättade om ett oväntat möte med Alf Pröysen i en sovvagnskupé tidigt 60-tal på väg från Oslo. Margareta Andersson Jensen framförde Stefan Demerts Barkbåt i textform samt sjöng en norsk julvisa. Anders kompade Madde Ramberg i Julen kan hjälpa. Janne Stenström hade tagit med sig sin banjo och framförde fint Bernt Stafs Ute på drift samt Ruben Nilssons Hästen. Irene har en dikt för varje tillfälle. Denna kväll läste hon sin dikt om Lucia och om julstressen. Margareta Andersson sjöng a capella Tänd ett ljus. Roland Tiger sjöng en tonsättning av Rydbergs Tomten samt en nordnorsk julpsalm.

Ordförande Anders Ramberg önskade till slut en God Jul och välkomnade alla tillbaka till 2023 års första månadsträff 10/1.

Foto: Roland Tiger och Anders Ramberg

Publicerad den

Hösten var temat på Visans Vänners månadsträff 8 november 2022

Visans Vänners månadsträff 8 november hade hösten som tema. På plats och aktiva under kvällen med musik sång och poesi var ordförande Anders Ramberg, Per Skårstedt och Marianne Agelin Skårstedt, Monica Hedberg, Pierre Fahlström, Carina Björn, Irene Skoog, Siewerth Stegdahl och Roland Tiger. Samtliga närvarande hjälptes åt at sjunga ett par visor på hösttema och kände för att avsluta kvällen med ”I natt jag drömde”.

Publicerad den

Månadsträff i Visans Vänner 2022-10-11

Visans Vänner samlades igår till månadsträff med Dan Andersson-visor som tema. Ett 20-tal intresserade kom till ABF:s lokaler vid gamla torget i Mariestad och mest långväga var Torbjörn Nyman som kommit hela vägen från Arvika för att låta oss höra hans fina tonsättningar av sju av poetens dikter som han framförde till gitarr utan stöd av text eller noter. Ny för kvällen var också Carina Björn som tagit med sig sitt gamla durspel och spelade med i de visor som sjöngs gemensamt. I övrigt medverkade paret Per Skårstedt och Marianne Agelin Skårstedt. Per delgav oss också intressanta fakta om Dan Anderssons sjömansambitioner som egentligen inte blev något av samt om poetens översättningar av bl.a. Rrudyard Kipling. På plats och aktiva under kvällen var också ordförande Anders Ramberg och Madde Ramberg, Monica Hedberg, Pierre Fahlström och Roland Tiger.
Foto: Roland Tiger och Anders Ramberg