Publicerad den

Månadsträff i Visans Vänner 24-04-09

April månads tema var visor med lokal anknytning och ingen av deltagarna fann det särskilt svårt att anknyta till det. Anders Ramberg inledde med en återkoppling till nyligen genomförda vis- och framförandekurs (23-24 mars).

Anders hjärta klappar alltid för Torsö och vi fick höra honom framföra Torsövalsen av Harry Karlsson. Robert Gös har alltid någon ny visa i bakfickan på aktuellt tema. Kvällens första roliga Gös-visa handlade om Only Fans. Monica Hedberg gjorde en koppling till Axel Eriksson, filosofen på Näset. Därefter en visa om sig själv på bekant melodi. Irene Skoog läste sin aktuella dikt ”Islossningen”, en hyllning till Vänern. Margaretha Andersson Jensen sjönga cappella om en flicka med ögon så blåsippsblå med hänvisning till alla blåsippsbackar i trakten som är som vackrast nu. Kjell Kindbom inledde med en lokal komisk visa om ett slåttergille. Pierre Fahlström levererade en märklig historia om sin tonsättning av en dikt med titeln ”Vaktparaden” som visade sig vara skriven av en helt annan poet än den angivna. Pierre hade dessutom spelat in visan med angivande av fel upphovsman. Den rätte, som dessutom var välkänd bland nutida poeter, var efter kontakter förstående till misstaget. Monica återkom med sin jubileumsdikt till Göta kanal ”Ett dike utan dess like”. Irene visade sin golfkunskaper i en visa om hole in one endast bevittnad av golfspelarens hund. Siewerth Stegdahl läste dikten ”Kallkällan”. En bondkomikervisa om medel för kalla fötter framfördes av Kjell. Roand Tiger hade hittat en visa i samma genre i Filikromen om Tras-Lasse som varit på marknad i Kungslena och gjort dåliga affärer. ”Mellan hägg och syren” av Mats Ljung framfördes av Anders och Robert engagerade publiken att sjunga med i hyllningen till alla hambygdsföreningar. Mobiltelefoner är ett nytt tema i dagens komiska visor. Kjell hade hakat på det temat. Kvällen avslutades med gemensamhetssång av ”I natt jag drömde”.

Publicerad den

Helgkurs i sång och framförande 23-24 mars 2024

Lördagen den 23 mars samlades åtta medlemmar i Visans Vänner Skaraborg och kursledaren Ingrid Hogman för helgkurs i Sång och Framförande.
Efter en kort presentationsrunda blev det lektion i röstvård. Vi ”humma” och ”nynna”! Vi pratade om andningens betydelse och ägnade en stund åt att andas in och andas ut.
Sen följde kursens viktigaste moment = Framförandet. Kursledaren var väldigt tydlig med att vi skulle koncentrera oss på kommunikation och presentation.
Vi uppmanades att se det som träning och undervisning utifrån var och ens egna förutsättningar. Ingen är för ”bra” eller för ”dålig”.
Söndagen inleddes med allsång och en nyttig och lärorik övning i att stå lugn och trygg inför publikens blickar. Sen återupptogs sjungandet.
Den som önskade fick tips och råd. Några fick även en liten vink om förändring, som kan bli en trevlig variation vid ett framförande.
Som avslutande uppgift hjälptes vi åt att tonsätta Barbro Lindgrens dikt: ”Jag ligger på en äng”.

Anders, föreningens ordförande, framförde tack till kursledare och alla deltagare. Han framförde en särskild önskan inför kommande månadsträffar.
En av kursdeltagarna har varit med i en sånggrupp med Sven-Ingvar Heij och har många nedtecknade visor efter honom och en av deltagarna framförde gamla visor från Dalarna som hon sjungit ihop med sin mormor. Båda har sångskatter som inte får försvinna.
/Monica Hedberg

Foto: Monica Hedberg & Anders Ramberg

Publicerad den

Taube – en feministisk upptäcksresa

Visans Vänner Skaraborg har firar årligen Evert Taubes födelsedag 12/3  på Mariestads anrika teater. I år analades ett feministiskt perspektiv på Taube genom Fia Ekbergs och Maja Heurlings musikföreställning Vi och Taube – en feministisk upptäcktsresa. Per Skårstedt från Visans Vänner inledde Taubeaftonen. Per kan sin Taube utan och innan. Utan att polemisera mot kvällens huvudakt visade Per genom att framföra några exempel på Taubevisor att kvinnorna som var föremål för Taubes vistillägnan faktiskt bidrog aktivt till Taubes bildningsresa som diskussionspartner eller t.o.m. som mentorer.  Efter stort tack till Per introducerade kvällen conferencier Monica Hedberg Maja Heurling och Fia Ekberg.  De har reflekterat över sin syn på Taube och hans visor och skapat en musikföreställning som blandar framförande av visor med dramatiserade texter.  De båda har utgått från den kanske ytliga åsikten att alla män i Taubes visor är sjömän och kvinnorna sångmör och hoppas komma ut på andra sidan med att fortsatt älska Taubes visor, åtminstone somliga eller t.o.m. de flesta.  Fia föreställer sig hur hon som kvinna skulle släppa loss som Fritjof i Fritjof i Arkadien.  Ett annat tema som bearbetas är förlust genom Briggen Bluebird of Hull och Målaren och Mia-Pia. Att ge någon korgen (Fritjof och Carmencita), ålderdom och död och en frånvarande fader är några andra teman som betas av. Fia Ekberg och Maja Heurling gör en välregisserad föreställning med mycket musik mellan dramatiserade avsnitt. Publiken hängde med på den feministiska upptäcksfärden i Taubes visor, gav Fia Ekberg och Maja Heurling kraftiga applåder och konstaterade efter en retorisk fråga från scenen att man klart kommit ut på andra sidan och levererade ett extranummer (Solola) och Kalle Schewens vals från samtliga medverkande på scenen.   

     

Publicerad den

Fia Ekberg & Maja Heurling: Vi och Taube – en feministisk upptäcktsresa. Mariestads Teater 12/3 kl. 18.30

Vi,  Maja Heurling och Fia Ekberg , älskar Taube. Ja, älskar är faktiskt rätt ord. Taubes låtskatt är en del av vårt kulturarv. En del av vårt vissångar-dna. Men idag, 2024, känns den koloniala världsbilden och kvinnosynen och synen på sjömansyrket förlegad och museal.

Några av de frågor Maja Heurling och Fia Ekberg ställt sig under arbetet med föreställningen är:
Vem är Flicka i Havanna? Vad händer om Fia i Arkadien slänger av sig kläderna i glättiga
medsystrars sällskap? Och visst är blind förälskelse härligt, men kan den inte lätt tippa över
och bli destruktiv? Vad är egentligen en sångmö? Och när är det egentligen läge för Maja att,
liksom Evert, brista ut i sång i pur glädje över livets och naturens härlighet?

Vi har helt enkelt speglat oss i Taubes sånger för att se vad de kan berätta om oss idag.
Maja Heurling och Fia Ekberg hälsar oss välkomna 12/3 till en feministisk upptäcktsresa – för att de älskar Taube.

Per Skårstedt inleder Taubekvällen.

Biljettpris 200:-. Biljettköp och mer information på www.visansvannerskaraborg.se eller tel 070-633 08 60. Eventuellt överblivna biljetter säljs på Mariestads teater den 12 mars från kl 17.30.

Publicerad den

Månadsträff i Visans Vänner 9 januari 2024

I tisdags (9/1) var det dags för Visans Vänners första månadsträff för 2024. Temat för kvällen var ”Så mycket bättre”. Styrelsemedlemmarna själva hade redan glömt vad man avsåg med temarubriken. Någon trodde att den innehöll en förhoppning att 2024 skulle bli bättre än 2023. Några drog parallellen till tv-programmet med samma namn som nu gått i graven i TV 4:as omfattande besparingsåtgärder. Någon plockade fram ett par udda exempel där förlagorna faktiskt skulle ha kunnat ha behövt lite råd och dåd för att bli så mycket bättre, allt utifrån en subjektiv bedömning förstås. Hursomhelst blev det en trevlig och avspänd kväll med många fina   visor och framföranden.

Gun Skogsberg sjöng den folkliga visan ”Att gifta sig är ingen brådska. Roland Tiger kontrade med visan”Alla gossar äro klara som en sol”. Pierre Fahlström framförde ” Vi skal ikkje sova burt sumarnatta”av Aslaug Låstad Lygre med musik av Geirr Tveitt. Pierre framförde via surfplatta en yngre version av sig själv sjungandes Lars Forssells version V Boris Vians ”Le Déserteur” som i översättning fått titeln ”Jag står här på ett torg”. Robert Gös framför nästan enbart egna visor. Denna kväll hade hans humoristsiska viso som tema AI, cookies och mikroorganismer.  Kjell Kindbom sjöng en självbiografisk version av Povel Ramels ”Karl Nilsson”.  Kjell återkom med Lazarolvisan och en västskötskt traditionell visa i bondkomikerstil om rikedom.  Det är alltid rim och reson med Monica Hedberg. Det ”rimliga” hantverket är viktigt i henns versalster så även ikväll. Janne Stenström slog an en allvarligare ton med ”Jag och min far” och Christina Kjellssons ”Cirkus”.  Anders Ramberg framförde ”Ett sista glas” och ”Det här är mitt land”. Roland Tiger sjöng de något udda visorna ”Skogaholmsvalsen” och ”Skogsflanören”.

13 februari 18.30 är nästa månadsträff med temat ”Visor på import”. Välkomna då om ni vill framföra nå’t eller bara lyssna. Lokal: ABF:s lokaler vid Gamla Torget i M-stad.

Publicerad den

Julavslutning 2023 i Visans Vänner

I tisdags (12/12) hade Visans Vänner Skaraborg sin sista månadsträff för året, tillika julavslutning. Monica Hedberg hade i vanlig ordning skrivit nya texter till kända melodier som framfördes av lucia med tärnor, tomtar och stjärngosse. Anders Ramberg kompade luciatåget på sin gitarr. Ett uppskattat inslag som alltid.

Temat för aftonen var hjulvisor. Några hade tagit fasta på visor som innehåller hjulförsedda fortskaffningsmedel. Någon tolkade temat som livets hjul eller tiidens cykliska förlopp. Vanliga julvisor fick också plats liksom poesi i form av en juldikt av Håkan Andersson uppläst av Monica Hedberg. Under kvällen framträdde i övrigt Kjell Kindbom, Marianne Agelin Skårstedt, Per Skårstedt, Anders Ramberg, Gun Skogsberg (även lucia) och Maria och Roland Tiger.
 Skämtvisor blev det spontant på slutet innan alla skildes åt efter att ha fått kaffe, glögg, pepparkakor och lussebullar och en trevlig stund tillsammans.

9 januari arrangeras nästa månadsträff och temat blir då: Så mycket bättre. Lokal ABF vid Gamla torget kl. 18.30. Välkomna!

Foton: Anders Ramberg & Roland Tiger

Publicerad den

Månadsträff i Visans Vänner 23-11-14

Det är tätt på given nu. I söndags var Visans Vänner engagerade för framträdande på Torsö bygdegård. I tisdags (14/11) genomförde föreningen månadsträffen för november 2023. Frivilliga temat var visor av vännerna Wiehe och Afzelius. Anders Rmberg, kjell Lindbom, Janne Stenström, Monica Hedberg, Irene Skoog Monica Fäger och Roland Tiger framträdde under kvällen. Övriga lyssnade och njöt och sjöng med i allsången.  Mycket trevlig kväll, chosefritt och med generös inställning till sång, spel och uppläsning och spontana inpass. 
Nästa månadsträff : 12 december kl. 18.30 i ABF:s lokaler vid Gamla torget i M-stad. Välkommen att uppleva detsamma, du också.

Publicerad den

Konsert med Marie Bergman 18/11 kl. 18.00 på Mariestads Teater

Marie Bergman har haft en lång musikkarriär som startade med vispråmen Storken på 1960-talet och med samarbete med Thérèse Juel. Hon har också sjungit med Putte Wickmans band innan hon kom med i gruppen Family Four med vilka hon vann melodifestivalen två gånger innan hon lämnade den gruppen för en framgångsrik solokarriär. Genom åren fram till 2014 har hon gett ut ett tjugotal album , många med eget material. Två jazzskivor har hon också kommit ut med i eget namn och dessutom samarbetat med Danish Radio Big Band och turnerat med egen jazztrio.
2018 invaldes hon i Swedish Music Hall of Fame. Senast kunde vi se henne i På spåret och tillsammans med Benny Andersson framföra Joni Mitchells ”Both Sides now”
Marie Bergman har också ett annat liv vid sidan av artisteriet för att inspirera människor att bli friskare och må bättre – med hjälp av ljudvibrationer, bland annat från den egna rösten. Viid sidan av sången har hon studerat human-vetenskaper och utbildat sig inom olika terapier. Hon har även varit gästprofessor i rytmisk sång vid danska universitet och arbetat med röstproblematik.
Biljett: 200 kr kan köpas på Visans Vänners webbplats www.visans vannerskaraborg.se. Biljetter och info även 070-6330860.


Publicerad den

Skaraborgs Musikfestival 2023 i Mariestad

Skaraborgs Musikfestival 2023 genomfördes i lördags (7/10) arrangerad av Visans Vänner Skaraborg med stöd av ABF, Grevillis fond och Västra Götalandsregionen. Kristin Svensson hade valt och kontaktat de medverkande artisterna och fungerade som conferencier tillsammans med Monica Hedberg som presenterade varje artist med en limerick.

Först ut på scenen var Anna Döbling, visartist och låtskrivare bosatt på Gotland. Anna brukar i vanliga fall uppträda tillsammans med en ackompanjatör men denna gång fick hon ackompanjera sig själv på teaterns flygel. Det märktes att pianospelet av denna anledning var lite försiktigt men det underströk å andra sidan styrkan i vismaterialet och det vokala framförandet. Anna gjorde ett uppskattat framförande och fick varma applåder från publiken. Efter första paus, där Björn Ende stod för uppskattad och humormättad pausunderhållning liksom vid kommande paus, var det dags för det första lokala inslaget: Erik Christensen & Nils Hassling-Offrell hemmahörande i Lidköping och framträder under artistnamnet ”Vänner”. De framförde några egna visor samt några av Allan Edwall till gitarrackompanjemang och munspel på någon låt. Vännerna är skoförsäljare till vardags och hade kvällens i särklass blanka och välvårdade skor. Därtill en trevlig och fin visbekantskap.

Därefter var det dags för systrarna Hedda, Turid och Märta Husrem från Töreboda, för kvällen förstärkt med Linda Nilsson och Martin Tode. Hedda och Turid går på musikgymnasiet i Skövde och Märta har precis börjat 7:an. Systrarna har samma ”attack” och säkerhet i stämsången som förebilderna First Aid Kit och de behärskar många genrer. Det ska bli intressant att följa deras fortsatta musikaliska utveckling. Linda och Martin gjorde några nummer på egen hand avslutningsvis. Efter andra paus med korv med bröd var det dags för avslutningsakten ”Galendansaren” med Sven Kristersson som skapat en rad scenmusikaliska monologer med utgångspunkt från Birger Sjöbergs efterlämnade dikter och litterära fragment. Birger Sjöberg kämpade efter utgivningen av ”Kriser och kransar” få publik bekräftelse för den litterära nyorientering som Birger Sjöberg försökte utveckla men som få var intresserade av. Succén med Fridas visor stod i vägen för all litterär nyorientering för Birger Sjöbergs del. Om detta handlar ”Galendansaren”, om att sprattla som en marionett inför publikens krav och förväntningar. En imponerande monologföreställning där Sven Kristersson tonsatt en rad av Birger Sjöbergs dikter som han framförde till ett skickligt pianospel.

Publiken engagerades också med att hjälpa till att sjunga några allsånger med stöd av musiker på scenen. Publiken tillägnades också an limerick författad av Monica Hedberg. Det är bara att hålla med.

En festivalbesökare i Mariestad
Utbrast jag är så nöjd och glad
Att jag var där som publik
För kvällen kändes unik
Med en fantastisk artist-parad