Publicerad den

Hösten var temat på Visans Vänners månadsträff 8 november 2022

Visans Vänners månadsträff 8 november hade hösten som tema. På plats och aktiva under kvällen med musik sång och poesi var ordförande Anders Ramberg, Per Skårstedt och Marianne Agelin Skårstedt, Monica Hedberg, Pierre Fahlström, Carina Björn, Irene Skoog, Siewerth Stegdahl och Roland Tiger. Samtliga närvarande hjälptes åt at sjunga ett par visor på hösttema och kände för att avsluta kvällen med ”I natt jag drömde”.

Publicerad den

Månadsträff i Visans Vänner 2022-10-11

Visans Vänner samlades igår till månadsträff med Dan Andersson-visor som tema. Ett 20-tal intresserade kom till ABF:s lokaler vid gamla torget i Mariestad och mest långväga var Torbjörn Nyman som kommit hela vägen från Arvika för att låta oss höra hans fina tonsättningar av sju av poetens dikter som han framförde till gitarr utan stöd av text eller noter. Ny för kvällen var också Carina Björn som tagit med sig sitt gamla durspel och spelade med i de visor som sjöngs gemensamt. I övrigt medverkade paret Per Skårstedt och Marianne Agelin Skårstedt. Per delgav oss också intressanta fakta om Dan Anderssons sjömansambitioner som egentligen inte blev något av samt om poetens översättningar av bl.a. Rrudyard Kipling. På plats och aktiva under kvällen var också ordförande Anders Ramberg och Madde Ramberg, Monica Hedberg, Pierre Fahlström och Roland Tiger.
Foto: Roland Tiger och Anders Ramberg

Publicerad den

Musikfestivalen 2022 – en nära visupplevelse

Duon Ingmarie Romell och Ann-Catrine Persson inledde årets musikfestival som i vanlig ordning gick i visans tecken. Duon har spelat tillsammans av och till sedan 1980-talet och blandar traditionella visor med lyriska visor och visor med en komisk poäng som t.ex Bengt Sändhs visa om försäljaren av skokräm och Barbro Hörbergs ”Älgaspelet”. Duon ackompanjerade sig förtjänstfullt på nyckelharpa, gitarr, bas och blockflöjt. Ett par visor av Taube, ”Morgon efter regn” och ”Kosterflickornas visa” ingick också i framträdandet.
Fia Ekberg har i år tilldelats Manifestpriset för sin skiva ”Bangatan” som innehåller sånger inspirerade av denna del av Göteborg, där Fia Ekberg lever och bor. Det är ärliga och egensinniga sånger om relationer, kärlek och livet i allmänhet. På scenen framförde Fia bl.a. titellåten ur Bangatan, ”Vackrare nu”, ”Dansa” och bluesen ”Jag tycker om dig”.
Efter pausmingel med kaffe och fralla äntrade K G Malm scenen med sin gitarr. K G:s signum är det roliga snacket mellan låtarna som är lika viktigt som musiken . Kvällens framförande utgjorde inget avsteg från den rutinen. Från K G:s framträdande minns man ändå främst hans skillingtryckspastisch eller parodi om ett sorgligt kvinnoöde som aldrig utvecklas för alla avvikningar i detaljerad släkthistoria med följd att berättaren slutligen ger upp och avslutar visan abrupt.
Anna Stadling hade fått äran att avsluta årets festival på Mariestads anrika gamla teater som tilltalar alla besökande artister. Anna delade scenen med gitarristen Anders Pettersson som kompade Anna och sjöng på några låtar. Annas program hämtades till stor del från hennes fullängdsskiva ”Efter stormen”. Låten ”När allt det här är över”, som avslutade Annas framträdande har kommit att bli en symbol för människors längtan efter ett normalt liv efter corona-pandemin. Från skivan hämtades även låtarna ”Solen och du”, ”Alltid vi två”; ”Jag ville ha nåt mer”, Drömmar” och ”Vi är aldrig där”.
Efter långa uppskattande applåder avtackades samtliga visartister av Visans Vänners ordförande Anders Ramberg och Monica Hedberg som även förtjänstfullt skötte conferencierskapet under kvällen.

 

 

Publicerad den

Skaraborgs Musikfestival – en nära visupplevelse. Mariestads Teater lördag 1 oktober kl. 18.00

 

Årets Musikfestival har ett otroligt starkt startfält: (1) ANN-CATRINE PERSSON och INGMARIE ROMELL är en mycket samspelt duo som framför visor till eget ackompanjemang på gitarr, nyckelharpa och flöjt, allt från folkvisor och vackra ballader till humoristiska och bondkomiska visor. (2) FIA EKBERG har sina rötter i Småland och har via musikalgenren funnit sin musikaliska hemvist som   låtskrivare och vispoet. I hennes sånger ryms både tillvarons stora och små frågor, vardagsrealism men också det storslagna. I år fick  Fia Ekberg Manifestpriset för sin första fullängdsskiva ”Bangatan”.  (3)  ANNA STADLING, sångare och musiker har samarbetat med de stora t.ex. Lars Winnerbäck, Staffan Hellstrand och Helen Sjöholm. Hon var medlem i Winnerbäcks kompband Hovet och turnerade med honom av och till  i tio år. Hon har en egen lång och framgångsrik musikkarriär med sex soloalbun sedan debuten 1999. Hennes senaste album ”Efter stormen” har rönt stor framgång och uppskattning.
”(4) KG MALM är m4ellansnackets och monologens mästare, därtill en väldigt rolig och skicklig visartist och berättare som gärna sjunger visor av Allan Edwall men även egna visor.

Biljetter kan köpas på Visans Vänner Skaraborgs webbplats: https://visansvannerskaraborg.se/ under fliken Webshop. Onumrerade platser.

Publicerad den

Skaraborgs Musikfestival 1/10 2022

En dryg vecka  kvar till 2022 års musikfestival i gamla teatern i Mariestad,  Skaraborgs Musikfestival – en nära visupplevelse.
Årets omgång har ett otroligt starkt startfält: ANN-CATRINE PERSSON och INGMARIE ROMELL, en oerhört samspelt duo som framför visor till eget ackompanjemang på gitarr, nyckelharpa och flöjt, allt från folkvisor och vackra ballader till humoristiska och bondkomiska visor Vidare FIA EKBERG som i år fick Manifestpriset för sin skiva ”Bangatan”. KG MALM är mellansnackets och monologens mästare, därtill en väldigt rolig och skicklig visartist. Sist ut är ANNA STADLING, sångare och musiker som samarbetat med de stora t.ex. Lars Winnerbäck, Staffan Hellstrand och Helen Sjöholm. Hon har en egen lång  och framgångsrik egen musikkarriär. Hennes senaste album ”Efter stormen” har rönt stor framgång och uppskattning.

Biljetter kan köpas på Visans Vänner Skaraborgs webbplats: https://visansvannerskaraborg.se/ under fliken Webshop. Onumrerade platser.

Publicerad den

Trevligt återbesök i Sjötorp den 28 juli 2022

 

Alf Mölleryd från Sjötorps Samhällsförening hälsade alla välkomna och räckte mikrofonen till Monica som tackade för inbjudan och hyllade både platsen, vädret och den fyndiga idén att kombinera picknick med konsert. Visans Vänner var här för första gången ifjol. Eftersom ”två gånger är en vana” framförde hon att det gärna får bli ”tredje gången gillt” nästa år.

Efter en kort information om Visans Vänners verksamhet läste Monica en nyskriven dikt om Göta Kanal, med rubriken: ”Ett dike utan dess like”. I Tage Danielssons dikt finns en välkänd rad som upprepas och den använde Monica som avslutning på sin dikt. Många har nog hört ”strofen” som lyder ”De händer som byggde Göta Kanal”. Dikten belönades med publikens applåder och Monica aviserade nästa programpunkt med följande ord: Nu kära publik – Ska det bli musik!

Ibland är det svårt att presentera några som egentligen inte behöver någon presentation. Men även om Anders och Madde inte är några nya bekantskaper för folk i våra trakter, kan dom konsten att överraska sin publik. Dom hittar hela tiden nya visor och varierar alltid skickligt sitt program. Dom gör bra låtval, oftast med fina texter och gör proffsiga framträdande. Applåderna från både hemmapublik och turister, blev bekräftelse på att dom även denna gång motsvarade de högt ställda förväntningarna.

Plats på scen för Frida Andersson, tjejen med den mjuka finlandssvenskan och tillika mjuka rösten. Hon är sångerska gitarrist, låtskrivare och utbildad ljudtekniker. Vi hade redan Janne Stenström på plats som skötte ljudet utmärkt, utan hjälp. Frida sjöng och blandade egna och andras låtar. Det var bra att hon sjöng på svenska för annars hade man missat de fina, tänkvärda texterna om livets förutsättningar. Mellan låtarna märktes hennes härliga humor. Med glimten i ögat sa hon att finsk humor brukar kallas melankoli och hon jämförde scenen med ”en finsk bastu” på grund av solen.

Hon bjöd med publiken till en lättsjungen refräng, bestående av ordet ”Aj” som upprepades många gånger.
Denna eftermiddag kan också summeras med ett enda ord och det lyder ”Succé”. Behövs ingen upprepning!

Foto: Christian Lundberg, Anders Ramberg och Anneli Funcke

 

Publicerad den

Visans Vänner underhöll vandrarhemspubliken i Mariestad 7/7 2022

Visans Vänner Skaraborg fick nytt förtroende att även denna sommar underhålla på Mariestads Vandrarhem. Senast föreningens medlemmar spelade på denna vackra plats i Mariestad var för ett år sen.
Gunnar Törngren, Per Svensson och Pierre Fahlström hade fått förtroendet att representera föreningen. Visans Vänners ordförande Anders Ramberg fanns på plats för att stötta och fungera som presentatör. Musiken och kvällssolen värmde den mångtaliga publiken som bjöds på ett varierat visprogram.
Per Svensson bjöd på sina underfundiga, roliga och vardagsnära visor, om allt från uppväxt och skolgång på Kinnekulle till lockelsen och vådan av att förköpa sig på onödiga men billiga grejor på Lidl.
GunnarTörngren framträdde som alltid med sina egna visor och inledde med visan om Sara Videbeck, romanfiguren i Carl Jonas Love Almqvists roman ”Det går an”. Förlagan till romanens Sara Videbeck ska enligt tradition ha övernattat på Mariestads vandrarhem på sin resa till Lidköping med ångbåten Yngve Frey. Sen fortsatte Gunnar med några av sin egna ”Taube-visor” och avslutade med “Falken.”
Pierre Fahlström var sist ut och tolkade bl.a. Taube och Åkerström.
Han bjöd också in publiken till allsång vilket publiken uppskattade.
Han avslutade den fina kvällen med “Nu går sista visan”.
Foto: Anders Ramberg

Publicerad den

Picknickonsert i Sjötorp 26/7 kl. 14.00

Vad sägs om en picknic i Sjötorp vid Göta kanal 28 juli? Allt du behöver göra är att ta med ej en picknickorg och nåt att sitta på. Visans Vänner Skaraborg bjuder tillsammans med Sjötorps samhällsförening på underhållningen – en gratiskonsert med FRIDA ANDERSSON och den lokala duon ANDERS och MADDE RAMBERG. Frida Andersson är en finlandssvensk visartist, singer/songwriter som numera är bosatt i Stockholm. Hon är ett bekant namn i viskretsar och har samarbetat med kända svenska artister som Bo Kaspers Orkester och Emil Jensen. Under pandemin inledde hon ett samarbete med den legendariske men nu tyvärr avlidne vispoeten Mats Paulson. De gjorde bl.a. en nyinspelning av ”Visa vid vindens ängar”. Hon ger ut sin musik på eget bolag och presenterar regelbundet nya låtar, den senaste utgåvan, ”Medsols” kom detta år.

ANDERS & MADDE RAMBERG behöver knappast någon närmare presentation lokalt. De är som duo ett uppskattat inslag på musikscenerna i och omkring Mariestad.

Konserten sker från scenen vid stenbordet i Sjötorp. Skulle det mot förmodan bli regn flyttas konserten till Sjötorps bygdegård. VÄLKOMNA!