Publicerad

Kinnekulle Visfestival 2-3 juli 2021

Lördagen efter midsommar år 2019, anordnade Eva Ekhagen och
Roy Sällström, i samarbete med Visans Vänner Skaraborg, Kinnekulle Visfestival, i Falkängen.
En solig och varm eftermiddag kunde vi slå oss ner, luta oss tillbaka och lyssna på 6 olika visartister.

Tanken var att detta skulle bli ett årligt evenemang. Vi var i startgroparna med planering och kontakt med artister redan i januari/februari 2020. Vi hade bestämt att utöka till två dagar eftersom vi fick så bra respons.

Men ni vet ju vad som hände … . Nu hoppas vi kunna genomföra festivalen i år.

Den 2-3 juli (alternativt 14-15 augusti beroende av rådande restriktioner), kl. 14.00 och framåt. Vi har i nuläget 9 artister som ser fram emot att komma till vår festival:

Jan Hammarlund (tilldelades Svenska Vispriset år 2020)
K-G Malm
Boel Nihlman
Erik Christensen och Nils Hassling Offrell
Anna Inghammar Vendelholt och Andreas Vendelholt
Alexander Diaz
Thomas Munck
Frida Braxell
Visans Vänner Skaraborgs medlemmar

Boka in dessa datum så återkommer vi med mer information!

(Fotot ovan visar deltagarna i Visfestivalen 2019)

Publicerad

Öppen scen i Falkängen Hällekis 17, 31juli & 21 augusti 2021


Under tre lördagar i sommar, tänker vi öppna en liten intim scen. Bakom den stora scenen, inne på en liten gård, kommer plats finnas för allehanda uppträdanden: musik, diktläsning, jonglering etc … Det kan vara ett sätt att prova sina vingar eller en chans att få spela och sjunga efter en lång tid av torka.

Datumen är:
17:e juli
31:a juli
och
21:a augusti
Klockan 14.00 och framåt.

Man behöver inte göra ett program, man kan sjunga en sång/ läsa en dikt/ stå på ett ben … Men man får också uppträda i 20-30 minuter.

Vi hoppas nu att Visans Vänners alla medlemmar kommer hit och intar scenen.

Det är viktigt att ni anmäler ert intresse till oss, så vi inte står där utan att det kommer några artister.

Roy: 0708 – 741870    roysallstrom@gmail.com
Eva: 073 – 9472120    evaekhagen@yahoo.se

Vi har redan bokat in Inger Stenersen Carlström och Anders Ramberg samt Staffan Berlin den 17:e juli. Finns plats för fler!

 

Publicerad

Inställda arrangemangens tid

9 februari 2021: Öppen scen i Mariestad. Tema: Valfritt. INSTÄLLT

9 mars 2021: Månadsträff och årsmöte i ABF:s lokal vid Gamla torget i Mariestad, kl. 18.30. Tema: Det man minns. INSTÄLLT OCH FRAMFLYTTAT TILL 11 MAJ

12 och 13 mars 2021: Taubeafton i Mariestad resp. Skövde. FRAMFLYTTAT TILL SOMMAREN

13 april 2021: Månadsträff i ABF:s lokaler vid Stora torget, Mariestad kl. 18.30. INSTÄLLT

Publicerad

Humoristen Dan Andersson

K G Malm & Mika Olavi
Kulturhuset Frejasalen Skövde 14 november kl 18.30

Biljettpris: 250:-
Biljetter med mera på www.visansvannerskaraborg.se
övrig info: 070 627 67 65.
Max 45 personer i publiken – först till kvarn.
Ev. överblivna biljetter säljs på plats kl: 17.30

Många tolkningar av Dan Anderssons diktning har gjorts men sällan har han framställts som en muntergök. Till 100-årsminnet av skaldens bortgång har K G Malm och Mika Olavi djupdykt i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter. Det är på tiden! För visst hade karln humor. Den mer ortodoxa hyllningskören behöver ej känna oro! Givetvis framförs även några av skaldens kända, vemodiga visor.
”Till 100-årsminnet ville vi göra något nytt och lyfta fram Dans humoristiska sida. Ett vansinnesprojekt så klart, men kul”, säger K G Malm och Mika Olavi.

Publicerad

SKARABORGS MUSIKFESTIVAL MARIESTADS TEATER 3 oktober 2020

Konserten börjar kl. 18.00  och beräknas sluta ca 21.30. I pausen serveras kaffe och  te.
På grund av gällande coronarestriktioner kommer endast 45 biljetter att säljas.
Biljettpris: 300 kr via webbshopen. Eventuellt överblivna biljetter säljs på teatern på konsertdagen från 17.00.

Festivalens artister: 

1. Ellinor Brolin
Hon har spelat på några av Sveriges allra största visscener. Hon framför både eget material och tolkar andra låtskrivares sånger. På sitt debutalbum, som kommer ut under 2020, tolkar hon Kjell Höglunds sångskatt. Kjell är själv involverad, och det kommer att innehålla både gamla och helt outgivna sånger av Kjell.

2. Sanna Carlstedt
Evert Taubes texter fick henne att ge sig in i visans värld med berättelser om sin samtid som spänner från politiska, dråpliga, glada och vackra. Sanna har stått på de stora visscenerna runtom i Norden och mottog Fred Åkerström-stipendiet 2010.

3. Cajsa Färlin
Med ett säkert och dynamiskt gitarrspel tillsammans med sin röst berör Cajsa Färlins låtar och tolkningar lyssnaren starkt. I sitt artistskap vill hon vara med och förändra och sprida ny kunskap om Norrland, lesbiskhet och queerhet.

4. Ingegerd Wessel
Visartist och låtskrivare från Smålandskusten som skriver angelägna texter där både sanning och igenkänning lyser igenom. Med lång scenerfarenhet, 2 soloalbum och 2-årig utbildning vid Nordiska Visskolan i Kungälv, tolkar hon också den svenska visskatten. Sångerna som utgör en musikalisk mix av både visa, pop och jazz knyts ihop med ett berättande som sällan lämnar lyssnaren oberörd.

5. Sofia Nilsson
Sofia lägger stor vikt på budskapet i sångerna hon framför. Hon blandar traditionella visor med moderna, samt även egna visor.

6. Boel Nihlman
Med stor lyhördhet för texten sätter Boel Nihlman tolkningen i centrum. Med bland annat influenser från svensk folksång framför hon såväl kända som okända visor på sitt personliga sätt som blandar vemod och eftertanke med bubblande energi och positiv underton.

 

Publicerad

Taubekonsert Rosa Huset i Skövde 22/8 kl 15.00

Visans Vänner Skaraborg återkommer med den p g a Corona tidigare inställda Taubekonserten. Nu genomförs den på Rosa Huset lördagen den 22 augusti, kl.15.00.

Medverkande: Susanne Lind, Pierre Fahlströn, Monica Fäger och Gunnar Törngren.

Det är fri entré, men förbokning krävs och det gör man via mail till Hotell Majoren; cc.majoren@choice.se  Max 45 personer, först till kvarn gäller.

Publicerad

Vi hoppas på hösten. Dessförinnan ha en skön sommar!

Tyvärr har vi ju behövt ställa in mycket av vårens aktiviteter. Det betyder inte att planeringen stått still utan med full energi planerar vi för hösten – och hoppas på att virusläget ska ha förbättrats. Men tyvärr så ställs även Visfestivalen i Hällekis (Falkängen) in i år och flyttas till 2021.

Den planerade Taubekonserten i Skövde i mars blev ju som bekant inställd men vi hoppas kunna genomföra den senare under året.

MÅNADSTRÄFFAR: Vi planerar att köra våra månadsträffar som vanligt tisdagar på ABF klockan 18.30.

8 september – Tema: Thore Skogman
13 oktober – Tema: Gränslöst
10 november – Öppen scen (blir på Rådhuscaféet i Skövde)
8 december – Tema: Jul och Nyårstid.

35-ÅRSJUBILEUM 10 oktober: Föreningen fyller 35 år i år! Det tänkte vi fira på Laxhall. Detaljerna återkommer vi om!

UKULELEKURS: Nu finns chansen att lära dig spela på det trevliga instrumentet ukulele. Det är både ett perfekt nybörjarinstrument men lika bra för alla andra. Det blir Eva Ekhagen som lär oss. Platsen blir på ABF i Mariestad och med start 18.30. Datum för kursen: 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november plus en uppspelning i Skövde 10 november.
Föreningen subventionerar kursen så den kostar bara 200:- för medlemmar (även icke-medlemmar är välkomna men då till priset 250:-). Anmälan senast 1 september till Anders via mail: anders.ramberg@telia.com eller på telefon: 070 627 67 65

ÅRETS MUSIKFESTIVAL 3 oktober i Mariestad kommer att gå av stapeln för 6:e året i rad. I år har vi enbart satsat på kvinnliga artister. Bokning av artister pågår.

DEN HUMORISTISKE DAN ANDERSSON: 14 november är en lite ovanlig infallsvinkel på vår rikspoeten Dan Andersson. Det är en föreställning med KG Malm och Mika Olavi.

Vill ni se flera av våra medlemmar spela så går det att göra på nätet via ”Öppen kanal Skövde” där vi spelar på KAC Rosa Huset. Föreningens medlemmar står för pausmusiken så vill du bara se oss så hoppa fram ca en timme i programmet.

Med tillönskan om en skön sommar
VISANS VÄNNER SKARABORG

Publicerad

Taubeaftnar i Mariestad och Skövde 12 & 18 mars

Taubeafton i Skövde 18 mars kl. 19.00, Kulturhuset, Frejasalen

 

Välkomna till Taubeafton i Skövde! Platsen blir Kulturhusets Frejasal den 18 mars klockan 19.00. Biljetter, 200 kr, köps i entrén från kl 18.00. Konserttid: ca 1 tim 20 min
Vi bjuder på en varierad blandning ur Evert Taubes visskatt med såväl de allmänt välkända Taubevisorna som några av de mindre kända. En och annan allsång kan förekomma.
Artister: Susanne LIND, välkänd riksspelman hör vi både på sång och fiol. Pierre FAHLSTRÖM, erfaren trubadur med mycket Taube på sin lyra (gitarr). Monica FÄGER, ackompanjerad av Anders RAMBERG, framför Taube på sitt egna sätt. Genom Gunnar TÖRNGRENs visor får vi möta en annan sida av Evert Taube. Samtliga artister är medlemmar av Visans Vänner Skaraborg.
Medarrangör: NBV, Skövde.

Taubeafton i Mariestad 12 mars kl. 19.00, Mariestads Teater

På Evert Taubes födelsedag firar Visans Vänner Skaraborg nationalskalden med en konsert med hans visor på Mariestads Teater tors 12 mars kl. 19.00 .
Biljettpris: 200 kr. Förköp Karströms Bokhandel 0501-100 63. Ev. kvarvarande biljetter kan köpas i teaterns biljetkassa från kl. 18.00 dagen för konserten.
Kvällens artister kommer att bjuda på välkända och mindre kända Taubevisor:
Stefan OLSSON och Gunnar BENJAMINSSON, orsabaserade trubadurer är musikaliska allätare som spelar såväl klassiska som moderna visor samt egna alster. Men denna gång är det Taube som gäller.
Staffan BERLIN och Eva STRAUMANN älskar irländsk musik, kultur och historia och uppträder med framförallt irländska folksånger i repertoaren. I det här sammanhanget spelar och sjunger de Taube.
Maria och Roland TIGER spelar gärna folkmusik på fiol men älskar också folkvisor och litterära visor. På Taubekonserten har det bytt fiolerna mot klaviatur och gitarr.
Gertrud WENNERBERG är en pionjär i Visans Vänner och var med och startade föreningen i Mariestad. Hon ackompanjeras av Anders RAMBERG..
Konserten genomförs med stöd av ABF och Västra götalandsregionen.