Historik 2012

10 januari 2012: ”Vita Visor”
Värd:
 Alice Wingquist
Årets första medlemsmöte var välbesökt och vi fick till ca: 30 ”vita visor” till komp av gitarr och nyckelharpa.

28 januari 2012:
Vid Visans Vänners viskurs på Vadsbo Museum (industrimuseet) vid residenset i Mariestad, lördagen den 28 januari, framkom det med all tydlighet att det är en konst att sjunga en visa. Temat för kursen var ”Viskonst, det är väl ingen konst?” och kursledare var Maestro Jan-Olof Andersson, som på ett mästerligt vis fick kursdeltagarna, medlemmar i Visans Vänner, Mariestad, att förstå vad som gör skillnad när man framför en visa.
Samtliga deltagare kunde med egna ögon och öron uppleva klara förbättringar i framförandet hos dem som fick sjunga sina visor efter Jan-Olofs påpekanden och anvisningar. Det var många starka känslor som kom fram under övningarna och efter kursdagens slut kunde vi alla konstatera att det på alla sätt varit en oerhört givande och lärorik dag som gav mersmak!

7 februari 2012: ”Allan Edwall”
Värd: Margaretha Jensen-Andersson
Vi var inte så många medlemmar denna kväll, men ändå lyckades vi tillsammans framföra strax över 20 visor av Allan Edwall. Margaretha J-A inledde kvällen med att berätta en hel del av Allans levnadshistoria.

6 mars 2012: ”Löptid” 
Värd:
 Håkan Hultin
Föreningen hade sitt årsmöte denna kväll och när årsmötesförhandlingarna var avklarade, intog vi en soppa som kvällens värd kokat ihop med den äran, tror att soppans namn är ”New England Clam Chowder”, hur som helst så var det en fantastisk god soppa och vi backade om ett antal gånger. Sen tog vi ton och sjöng visor till kvällens lite annorlunda tema.

12 mars 2012: Taubeafton på Mariestads teater

Inför en fullsatt teaterlokal äntrade föreningens medlemmar Per Svensson, Margaretha Jensen-Andersson, Håkan Hultin, Sofia Edlund, Per Svensson och Anders Ramberg scenen och inledde kvällens musikaliska Taube-resa med Fritiof Anderssons polka. Efter den inledningen

så blev det både solosång och duetter, med komp bestående av ståbas, mandolin, ukulele och gitarr. Föreningens avdelning avslutades med att Håkan Hultin läste ”Kinesiska muren” med Gunnar Törngrens mandolinkomp.

Efter det var det dags för föreningens och årets visstipendiat Ida Dahlgren från visskolan Gamleby Västervik. Ida visade sig vara en mycket musikalisk och begåvad tjej med en vacker röst och personlig stil som kompade sig själv på gitarr.

Efter pausen med lite mingel var det dags för DaCapo-kören från Töreboda att inta scenen och det gjorde de med den äran. De bjöd på fin körsång och ett härligt program med inslag av lite teater, där de agerade Handelsman Flink, oxdragare, m.m. och kören ledde också kvällens allsång.

Vill avsluta med att tacka vår underbara publik för er allsång och alla värmande applåder vi fick av er.

24 mars 2012: Rådhuscaféet i Skövde
Gunnar Törngren, Per Svensson, Sofia Edlund, Margaretha Jensen-Andersson och Anders Ramberg genomförde en PR-spelning på café Rådhuset i Skövde, det bjöds på en blandat musikalisk kompott av bl.a; Taube, Edwall, Cornelis, Irländska visor, m.m.

10 april 2012: ”Luriga visor”
Värd: Gunnar Törngren
Temat för aftonen var luriga visor, och många luriga visor av olika slag framfördes under aftonens lopp. Här märktes såväl s.k. bakvända visor, visor om luriga personer och händelser – såväl gamla som relativt nyproducerade. Faktum var att skatten av denna typ av visor var så stor att temat hölls under hela kvällen. Ett tiotal medlemmar slöt upp.

11 april 2012: ”Vårglädje med Visans Vänner” på Stallet, Vadsbo Museum

Det var vår i luften! Det tog vi fasta på genom att bjuda in till en musikalisk Vårglädje i Stallet. Det blev ett både finstämt och uppsluppet program, där vi framförde ett knippe kända visor om allt från lössläppta fångar och luffare, blommor och blad, till vårlig inbjudan till Bohuslän samt ett par dikter om ”puttekulor” och skrikande måsar. Medverkande var Sofia Edlund, Gunnar Törngren, Margareta Thorstrand, Per Svensson, Margaretha Jensen-Andersson, Håkan Hultin, Alice Wingquist och Anders Ramberg. Arrangör var Vadsbo Museum.

 

 


8 maj 2012: ”Visor från ovan”

Värd: Anders Ramberg
Med kvällens lite ovanliga tema, lyckades vi trots allt få till ca: 30 visor och dikter. En del visor kom från ovan regnbågen, några var från en ovan besökare som kom till oss första gången.  Karl-Erik och Bengt spelade ett par finstämda visor på klarinet och nyckelharpa.

5 juni 212:  ”Blåa visor”
Värd: Styrelsen
Vi var lite mer än trettio medlemmar denna underbart blåa kväll på Torsö då vi hade säsongsavslutning, maten var god och spelhumöret var på topp. Titta gärna bilderna från kvällen.

Viskvällar 2012 vid Stallet, Vadsbo Museum

Traditionsenligt har Visans Vänner hand om tre viskvällar vid Stallet, Vadsbo Museum  i Mariestad.Följande kvällar och värdar med visgäster för i år var:

4 juli 2012
Värd: Håkan Hultin,
Eftersom kvällens tema var ovanliga visor om kärlek i olika former hade fjorårets trio Håkan Hultin, Gunnar Törngren och Per Svensson i år också begåvats med kvinnlig fägring i form av två Margaretor, Jensen-Andersson och Thorstrand så att temat blev mer allsidigt belyst.Som underteman beskrevs både förloppet av en kärleksaffär och hur kärleken påverkar olika sinnen och åldrar.
Det framfördes visor av bl.a: Tage Danielsson, Mats Paulson, Stefan Demert, Kent och Persons Pack i tillägg till många visor som utgjorde egna alster eller översättningar. För det genuina västgötainslaget stod en av västgötavisans uppslagsböcker, Margareta Thorstrand genom visan Petra Johann. Dessutom besjöng Gunnar Törngren Sara Widebäck i den egna visan; Det går an. Gemensamt var igen att det mesta var okänt för publiken.
Kvällens värd med visvänner fick bra respons av publiken för ett omväxlande och ovanligt program och Mariestadstidningen skrev ett mycket uppskattande reportage.

18 juli 2012
Värd: Jonny Andersson
Kvällens värd Jonny Andersson beskriver kvällen på följande, målande sätt, hämtat från hans egna hemsida ”Visor vid fjorden”: Med mig hade jag fyra goda kamrater; först och främste den lilla lila Gertrud som med sedvanlig bravur framförde sina visor. Det är inte utan att man häpnar när man hör denna lilla lila människa som på intet sätt är ny-konfirmerad, om ni förstår vad jag menar, framföra ”Man borde inte sova” acapella med klar och skön stämma. Vidare var det Anders Ramberg och Björn Larsson som bidrog med visor och dåliga vitsar samt basisten P-O Högman i Visgruppen SALT som helt enkelt dök upp och fyllde på med sitt spel. Publiken tackade och bockade under skratt och tårar och önskade oss tillbaka å det snaraste. (bilder)

1 augusti 2012
Värd: Claes-Göran Näslund, visevärdar Anders Ramberg och Alice Wingquist.
Detta var föreningens sista viskväll på Stallet denna sommar. Det var en vacker och solig, men kanske lite kylig kväll pga att det blåste lite kallt från Vänern, men det fanns många förväntansfulla åhörare på plats. Det bjöds på ett underbart spretande och omväxlande program, med visor av Cornelis, finstämda kärleksvisor, Fred Åkerström, humoristiska visor och allsånger. Dessa blandades i en salig röra, men publiken var med på noterna och verkade mycket nöjda med kvällen efter den traditionsenliga avslutningsvisan ”I natt jag drömde”.

 

11 september 2012: ”Jämmer och elände”
Värd: Per Svensson
Trots det olycksdrabbade datumet och kvällens tema, så blev det en mycket trevlig kväll, med många jämmerliga och eländiga visor.

4 oktober 2012
arrangerade föreningen en konsert på Mariestads teater med Loke, kallad
undergroundvisans härförare. Konserten inleddes av konferencier Håkan Hultin som hälsade alla välkomna och efter det äntrades scenen av tre av föreningens egna medlemmar; Per Svensson, Sofia Edlund och Gunnar Törngren som med den äran värmde upp publiken med var sin visa.

Därefter var det dags för Loke, som fängslade publiken genom sina känsloladdade och gränssprängande texter och en inlevelse utöver vad vi tidigare har sett på våra konserter. Loke bjöd verkligen på sig själv och det tillsammans med sin medmusikant Johan Johansson på flygel.
Det blev och är en upplevelse värd att snacka om för vänner och bekanta och föreningen hoppas att få återkomma med en uppföljande konsert med Loke.

9 oktober 2012: ”Internationella visor”
Värd: Alice Wingquist
Det blev en kväll fylld av visor med Internationella utflyktsmål i dikt och sång.

10 november 2012:  Cornelisjubileum på Mariestads teater.
2012 var det 75 år sedan Cornelis föddes och 25 år sedan han dog och till årets jubileum hade föreningen bjudit in Mariestadsbördiga  Helena Eriksson som gästartist.

Konserten inleddes med några reflektioner kring Cornelis Vreeswijks verk av kvällens konferencier, Håkan Hultin, varefter medlemmarna av Visans Vänner i Mariestad, Per Svensson, Sofia Edlund, Anders Ramberg och Margaretha Jensen-Andersson framförde visor som spände över hela hans intensiva skaparperiod.
PolarnPer inledde med  The Perfect Time Killer från Cornelis första LP och Håkan Hultin avslutade med Cornelis sista dikt.
Helena Eriksson framförde sedan med sina musiker Anders Färdal på gitarr och Björn Lundquist på bas ett rikt urval av spännande Cornelis-visor i jazz- och sambatakt för en entusiastisk publik. Hennes härligt professionella konsert avslutades med Turistens klagan, där publiken bjöd på en välljudande allsång, som tydligt visade deras uppskattning av kvällens föreställning.

 

13 november 2012: ”Dan Andersson”
Värd: Margaretha Jensen-Andersson.
Det var inte svårt att hitta visor/dikter till kvällens tema.
Våra medlemmar hade letat fram både kända och mindre
kända alster av Dan Andersson.
Det blev en finstämd kväll där man stundtals
kunde ana dofter från rykande kolmilor.

11 december 2012 ”Julkul”
Värd: Margaretha Thorstrand.
Årets sista medlemsmöte blev välbesökt med flera nya medlemmar, vilket är mycket positivt. Kvällens värdpar Margareta T och Margaretha J-A hälsade oss välkomna med glögg och pepparkaka, därefter blev det tomtegröt med skinksmörgås, senare på kvällen fick vi kaffe/kaka. Det blev en hel del allsång, men det bjöds också på solosång och diktläsning på kvällens tema. Ett stort tack till värdarna och övriga medlemmar för en härlig kväll .