Musik

Några av våra medlemmar har spelat in CD-skivor eller publicerat sig på annat sätt. Vi har t.ex. en medlem som är flitigt förekommande i lokaltidningen med sin poesi samt har givit ut flera samlingar av dikter och visor. Här följer en presentation av medlemmar som framträder i eget namn, inte bara inom ramen för föreningens arrangemang och som har spelat in egna och andras visor eller gett ut egna texter. Om du är intresserad att köpa något alster är du välkommen att kontakta respektive artist.

Eva & Roy

Eva & Roy (Eva Ekhagen & Roy Sällström) är en duo som spelar och sjunger visor/viscountry och schlager.
Paret skriver egna låtar, översätter samt framför andra musikers sånger och ger sig i kast med låtar i olika genrer, allt som paret gillar och alltid på svenska. I sina framträdanden blandar de gärna nya visor/viscountry med äldre schlagermusik i samma program, men en mer renodlad repertoar förekommer efter önskemål från arrangörerna. Eva & Roy ackompanjerar sig på en rad olika instrument som gitarr, banjo, irländsk bouzouki, ukulele, mandola och saxofon.
På deras hemsida kan du få veta mer om Eva & Roy och lyssna på några exempel på deras musik
från olika cd-utgåvor.

Iréne Skoog

Iréne är en mycket produktiv författarinna som på ett charmant sätt deklamerar ur sina utgivna och outgivna verk. Hennes dikter är humoristiska men även ibland allvarliga reflektioner om företeelser i tiden, om årstidernas växlingar och livets små glädjeämnen och förtretligheter. Hennes poesi syns då och då på Facebook eller i Mariestadstidningen.  Hon har också givit ut  ett par vissamlingar och en omfattande samling av egna dikter. Iréne Skoog utsågs till Mariestads kulturstipendiat 2005. Läs mer om Irénes publikationer här.

Simon Swahnström

Simon Swahnström är en representant för en modern visgenre eller singer-/songwritertradition. Hans visor utgår ofta från egna erfarenheter av att växa upp i en mindre landsortsstad, i Simons fall Mariestad. Visorna/sångerna är berättande och speglar egna och andras livserfarenheter. Simon uppträder på alltifrån restaurang- och caféscener till festivaler. Han är också frontfigur och medlem i gruppen Lürsta sockens husarer.
Mer om Simon och hans musik finns på hans hemsida.

Kristin ”Fornfela” Svensson

Kristin jobbar med kultur ur många olika aspekter men oftast med utgångspunkt i visan, folkmusiken och/eller den historiska musiken. Hon är flitigt anlitad som musiker vid olika historiska event som medeltidsveckor och liknande både som musiker och pedagog. Hon spelar spelar i kyrkor; konserter och på bröllop, dop och begravningar, hon spelar i olika grupper t.ex. Jordbrand och gör turnéer med föreställningar. Kristin finns representerad på några cd-utgåvor varav en solo-cd med folkvisor. Du kan köpa skivor och  få lyssningsexempel på Kristins hemsida.

Per Svensson ”Polarn Per”

Polarn Per – Per Svensson – är en underfundig visdiktare med en mycket personlig stil. Per har numera sin hemvist i Göteborg men är sedan länge medlem i föreningen. Våren 2018 gav han ut en skiva som tar sin utgångspunkt i vispoetens uppväxt i Hällekis vid Kinnekulles fot. Utgåvan, som även innehåller en 80-sidig bok med bakgrunder till låtarna, har fått fina omdömen. Mer om Per och hans musik finns på hans hemsida.

Gunnar Törngren

Gunnar Törngren är sekreterare i Visans Vänner Skaraborg. Han är därtill en produktiv visartist/singer-songwriter som kan fylla ett program eller spelning med helt egna alster
Vi tycker det är mycket trevligt att få höra på hans underfundiga visor. Därtill uppvisar Gunnar distans och självironi till sina visor och deras framförande. Han kallar sig till och med den falsksjungande trubaduren ibland. Mer om Gunnar finns på hans hemsida där du också hittar lyssningsexempel på hans viskonst.

Gertrud Wennerberg

Gertrud Wennerberg är nestor i föreningen och en av initiativtagarna till Visans Vänner Mariestad och satt länge i styrelsen. Hon kan många underfundiga visor som framförs med bravur. Säger sig vara otroligt nervös före framträdanden, men det märker inte vi som lyssnar.
Skivan ”Gertruds blandning” var egentligen bara inspelad för privat bruk, men lyssna på smakproven. Vill du höra mer kan du kontakta Gertrud för att kanske komma över ett exklusivt exemplar av plattan.
Mikael Carlén, Sture Dahlén och Dag Gustafsson stod för musicerandet på skivan.

Den älskeliga flickan

Lovisas gröna kjol

Medel mot kalla fötter