Festivalen 2017

7 oktober 2017 Visfestival på Mariestads teater.
Lördagen den 7 oktober 2017 var det tredje gången gillt för Mariestads visfestival. En rad mycket fina vissångare och visdiktare passerade revy på teaterns scen allt från unga Frida Braxell och hemmasonen Jonathan Kampi Segerhierta till Finn Zetterholm och Jan Hammarlund som får representera det gamla gardet av visartister.
Som vanligt inleddes arrangemanget med vissångare med lokal anknytning. Jonathan Kampi Segerhierta är en ung allsidig sångare/musiker som nu också håller på att erövra visgenren med tolkningar av modern visa. Lennart Svensson, driven gitarrist och visartist bl.a. tillsammans med sina barn Kristin och Gustav. Han framträdde här på egen hand med spännande tolkningar av några kända visor ur den svenska visskatten. Han framförde också slutligen psalmen Dansa med änglarna, (ett inslag ur sommarens kyrkoturné) tillsammans med Johan Ludvig Rask. Frida Braxell har skaffat sig en stabil plattform som ung singer/songwriter med två cd och några singlar i bagaget. Publiken fick höra några av Fridas fina visor om kärleksrelationer och andra relationer, med en humoristisk twist ibland.

Efter första paus framträdde Kristian von Svensson, Mika Olavi och Jan Hammarlund i nämnd ordning. Samtliga kommenterar i sina visor samhällsutveckling, sociala och mellanmänskliga frågor. Mika Olavi kommenterar sin samtid med den småtråkiga småstaden som utgångspunkt, ibland med en röst och ett språk som för tankarna till Allan Edwall. Kristian von Svensson, med Malmö som bas, bjöd på visor om den inhemska och internationella samhällsutvecklingen samt några humoristiska och satiriska visor om vådan att vara överoptimistisk inför framtiden eller drömma sig tillbaka. Jan är nestorn bland dessa tre med en ljus sopranröst som inte förlorat sin kraft och lyster med åren. Vi fick några smakprov ur Jans vid det här laget imponerande skivutgivning. Vem annan än Jan kan skriva och framföra en sådan oförblommerad kärleksförklaring till en norrländsk glesbygdsort som låten Täfteå?

Ny paus med pastasallad eller kaffe/te och kanelbulle, samt musikalisk spis utav föreningens båda trubadurer Martin Fernström och Gunnar Törngren som underhöll med egna visor i teaterns foajé.

Efter paus framträdde Maija Kauhanen, Ingrid och Sanna Hogman och slutligen Finn Zetterholm. Ett utropstecken var den finska enmansorkestern, kantelespelaren och sångerskan Maija Kauhanen. Det finska språket till trots nådde Maija ut med en intensitet och ett känslomässigt utspel som berörde de flesta i publiken.
Sanna och Ingrid Hogman var en lyckad konstellation bestående av mor och dotter. Sanna skapar och framför lyriska sånger om livet och relationer till människor runt omkring. En kärleksfull visa till hennes bortgångne far stannar kvar i minnet liksom Sannas tolkning av Joni Mitchells A Case of You till Ingrids fina gitarrspel. Finn Zetterholm, en överlevare från den tidiga trubadurvågen på 1960-talet, har nyligen kommit ut med en ny cd efter flera år av paus från skivinspelningar. Finn framförde ett antal fina låtar från skivan bl.a. Virginia och Änglar och skator.
Festivalen har försiktigt men stadigt utvecklats innehållsmässigt och publikmässigt under de tre år den har arrangerats. Detta tredje år var en fin årgång och vi ser med glädje fram emot nästa års arrangemang.
Klicka gärna på bilderna. (foto Roland Tiger och Madelene Ramberg)