Festivalen 2019

Lördagen den femte oktober 15.00-21.00 på Mariestads teater bjöd Visans Vänner Skaraborg på femte upplagan av Skaraborgs Musikfestival-en nära visupplevelse med fokus på den moderna visan.

2019 var det 100 år sedan Föreningen Norden bildades för att stimulera nära relationer mellan de nordiska länderna. Det firade vi med att att bjuda in spännande vispoeter och artister från de nordiska länderna så att ge publiken möjlighet att upptäcka fler roande och oroande visor från hela Norden.

Som vanligt bjöds på begåvade, okonventionella vispoeter av hög kvalitet som överraskade oss över hur många hörvärda visor och artister vi oftast inte kände till förut. Det är på Skaraborgs Visfestival man går på upptäcksfärd i den moderna visans värld så ock 2019!

 

 

 

Här är de artister som framträdde 2019:

Visur & Skvisur

Visur & Skvisur är en isländsk duo bestående av Vigdis Haflidadottir och Åsa Adalsteindottir. De trakterar gitarr och fiol och sjunger med undersköna röster. I det vackra kan det emellertid ibland lura en hel del skämtsamheter (Skvisur betyder förresten snygging!). Visur & Skvisur har gjort bejublade framträdanden på flera nordiska visfestivaler.

 

 

 

Iben Hasselbalch

Iben Hasselbalch kommer från Danmark och är en språkkunnig globetrotter som är specialist på spansk och fransk litteratur, som hon också översätter. Ur sin rika livserfarenhet skapar hon välformulerade och ofta underfundiga visor om livets villkor.

 

 

 

Frida Andersson

Frida Andersson kommer från Ekenäs i Finland och är uppfödd i den finska vismiljön med en far som är en av Finlands mest kända vissångare. Själv bestämde hon sig för att bli sångerska redan i fyraårsåldern! Hon inledde sin karriär med att ge ut två engelskspråkiga skivor, men hennes genombrott kom 2013 med den svenskspråkiga skivan Håll mig hårt då hon också utnämndes till Årets kvinnliga artist i Finland och deltog i Bo Kaspers orkesters julturné. Hon driver sedan dess också ett eget skivbolag. Hennes visor har en intensiv elegans.

 

 

Maud Lindström

Maud Lindström är huvudlärare på den Nordiska Visskolan i Kungälv, där de flesta av våra framstående vispoeter har utbildat sig.Hon slog igenom med skivan Strategivisor för kärlekskritiker och har sedan gjort framträdanden på de flesta visscener och bl.a. turnerat med Lars Winnerbäck. Hennes personliga, hänsynslöst självutlämnande texter sätter ord på det många tänker, men få vågar säga om kärlek, sexualitet,identitet och makt och lämnar ingen oberörd. Det är ett slags feministisk visrock som är rolig och djupt allvarlig på samma gång.

 

 

De Ubrukelige

De Ubrukelige är en norsk duo som består av Christine Henriksen och Hallvard Höiberg och de förenar nordnorsk viskonst och franskt temperament till en förförisk och svängig brygd som river publiken med sig. Duon fick det åtråvärda Raevsparkstipendiet i år som är en uppmuntring för unga artister och man kommer att ge ut sin första skiva i år med namnet Sukker og Margarin.

 

 

Johan Eriksson

Johan Eriksson är en artist med oerhört mycket energi, vilket han behöver p.g.a sina många järn i elden. Han driver Malungsfors Visfestival, som är en av landets mest välrenommerade visfestivaler och uppträder som artist i många skepnader och kombinationer, bl a. i ett bejublat Ted Gärdestad-program. Johan är en driven, medryckande artist och hans visor är både roliga och tänkvärda. En vispoet du inte glömmer när du har mött honom.

 

 

Collan Staiger

Collan Staiger kommer från Göteborg, men hans visor verkar ha en stämning från Greewich Villages storhetstid för folkmusik på 1960-talet. Det är en vispoet med egensinniga, intensiva visor som speglar äkthet och djup mognad. Hans senaste skiva, Tårar, har genomgående fått lovord från kritikerna och han förutspås att snart få ett bredare genombrott hos allmänheten. Hans skiva Tårar var finalist i årets Manifestgala.

 

 

Bernt Törnblom

Bernt Törnblom är en veteran bland vissångarna som fått utmärkelser genom åren för sina tolkningar av både Bellmans, Taubes och Nils Ferlins visor. Som vispoet har han utnyttjat sin djupa kunskap om visans rötter till att skapa nya klassiker inte minst inom den franskinspirerade visan. En kraftfull röst med en underbar diktion gör hans visframföranden till en njutning. Hans senaste skiva, Jag blir glad, är kanske hans starkaste någonsin och var finalist i årets Manifestgala.

 

 

Billey Shamrock

Billey Shamrock är stockholmare i själen, men en ödmjuk sådan. Uppvuxen i Solberga söder om Stockholm har han skildrat denna miljö på ett fängslande sätt i många av sina visor. Sedan är väl få visartister så mångsidig som Billey Shamrock. Han har en bakgrund inom rock och punk, har haft roller i musikalerna Jesus Christ Superstar och Hair, men har sedan trängt djupt in i den traditionella visan och fick Ulf Peder Olrogpriset 2016. Billey är både en showman och glad gamäng likaväl som en eftertänksam och djupsinnig artist. En artist i vars sällskap man aldrig har tråkigt.

 

Foton från årets festival: