Historik 2014

7 januari; medlemsmöte med tema: Uppståndelse.
Värd: Anders Ramberg.
Ämnet kan tyckas vara svårt men idéerna var många, tolkningarna olika och roliga. Vi var 14 tappra medlemmar som fick ihop hela 33 visor, dikter och allsånger, av bland andra Olle Adolphson, Povel Ramel, Stig Dagerman. Några av påskens psalmer om uppståndelsen fanns också med.

11 februari; medlemsmöte med tema: Stefan och Olle.
Värdar: Birgitta & Jan Årebrink.
Det blev ett välbesökt medlemsmöte, med några och förhoppningvis nya medlemmar. Det var inga större problem med att hitta visor som stämde in på kvällens tema. Det blev många kända men också mindre kända visor av Stefan Demert, Stefan Sundström och Olle Adolphson som framfördes. Naturligtvis så hade några hittat visor där något av de två namnen fanns nämda eller komponerade av andra som heter Stefan/Olle. Ingen nämnd ingen glömd brukar det heta, för alla framförde sina valda visor/dikter med en härlig glöd under kvällen, men nog var Österlensvisan en extra höjdpunkt som för kvällen framfördes av föreningens ”Grand Old Lady” allas vår Gertrud Wennerberg. Många av oss nynnade säkert på Österlensvisan när vi nöjda gick hem i den för årstiden ”ljumma” februarikvällen.

4 mars; Års/medlemsmöte med tema: Kärlek och Hat.
Föreningen hade sitt årsmöte denna kväll och när årsmötesförhandlingarna var avklarade, bjöd föreningens glada bagare Håkan Hultin på ett smörgåsbord där han till kvällens ära bakat sitt egna ”Visansvännerbröd” ett underbart gott bröd som var dekorerat med gitarrer och nottecken. Efter att avnjutit detta så tog vi ton och sjöng visor och läste dikter på kvällens inte så svåra tema. Vi var ett 20-tal medlemmar som glada gick hem efter att spisat både mat och musik. Titta gärna på foto från kvällen på sidan bilder.

12 mars; Taubeafton på Mariestads Teater. Gästartist: Tina Ahlin

Sedan var det dags för Simon Swahnström att få ta emot föreningens visstipendium. Motiveringen till att Simon fick föreningens visstipendium är följande: ”För hans underfundiga, vardagsbeskrivande visor, som framförs till eget gitarrackompanjemang. Han är en god representant för den moderna visan”. Simon framförde sina visor med den äran och visade varför han fick ta emot föreningens visstipendium. Med ett ödmjukt men ärligt budskap presenterade och framförde Simon sina texter till egen musik/komp, han berörde oss alla som var på teatern. Han avslutade sin del av kvällens konsert med en utmärkt tolkning av Taubes ”Sjuttonde balladen”.

Efter paus med lite mingel var det dags för kvällens inbjudna gästartist, Tina Ahlin.Med oförställd enkelhet och musikalisk skönhet bjöd hon in publiken på sin musikaliska Taube-resa. Tina började med att läsa en dikt av Tage Danielsson, för att sedan till munspel och piano framföra ”Inbjudan till Bohuslän” och som på ett effektfullt sätt övergick till ”Änglamark”. Med den inledningen vann Tina publikens hjärta och det spreds en härlig värme mellan Tina och publiken på teatern. Efter detta framförde och tolkade Tina både kända och mindre kända Taube-visor, samtliga på sitt personliga sätt, till eget komp på piano, gitarr och munspel. I slutet av sitt program bjöd Tina in Visans Vänners kvartett och Simon på scenen och tillsammans med publiken blev det allsång. Konserten och kvällen avslutades av Tina med en Povel Ramel visa och efter den underbara publikens varma applåder, gick vi alla nöjda och leende hemåt i den lite kylslagna, sena marskvällen.

5 april; Föreningen deltog på Kultur-Expo på Karlsholme Folkets park Mariestad.
Det blev ett myckat lyckad Kultur-Expo  som Nätverket Kulturskaran arrangerade. Ett 20-tal föreningar deltog och visade upp sina verksamheter under dagen. Vi var många från vår förening som hjälpte till under dagen i vår monter, i cafét, samt på scen med soloframträden och i körsång. Vi hoppas att detta är något som kan återkomma varje år. Här några bilder från scenen.

8 april; medlemsmöte med tema: NuGammalt.
Värdar: Mona Holmgren & Asta Timén. Vi var ett 15-tal medlemmar som lyckades få ihop dubbelt så många visor på kvällens tema. Vår medlem Martin Fernström bjöd på ett par nyskrivna visor, en av visorna tog oss med på en gammal tågresa mellan Skövde och Skara och en visa om en präst som bjöds på väljästa krikon. I kvällens fikapaus bjöds vi på den finska påsk desserten ”Memma” med tillbehör, en ny smakupplevelse för dom flesta som var med på mötet, men vi åt med lika god aptit som sjöng visor. Tack alla för en härlig viskväll.

13 maj; medlemsmöte med tema: Far och Flyg.
Det blev ett välbesökt medlemsmöte med flera och förhoppningsvis nya medlemmar.  Kvällens värd Margaretha J-A hade bjudit in Mariestads Musikskola och i sällskap med gitarrläraren Lennart Svensson kom en ung, mycket duktig och charmig elev, Johan Jonzon, som bjöd på flera visor/låtar som han själv skrivit både text och musik till. Lägg detta namn på minnet, för med det gitarrspel samt sång, som han visade upp på vårt medlemsmöte, kommer han i framtiden höras i många musikaliska sammanhang.
Under kvällen framfördes många visor till kvällens tema, det blev naturligtvis ett antal humoristiska visor, men också flera tänkvärda och finstämda visor och dikter. Kvällens höjdpunkt sparades till sist, där Lennart Svensson framförde ett eget och fantastiskt vackert arrangemang på visan och psalmen ”Bred dina vida vingar”. Med den visan i kropp och själ gick vi hemåt i den sköna försommarkvällen.

10 juni; medlemsmöte med tema: Nå’t somrigt kanske.
Värd: Styrelsen
Det var nästan trettio medlemmar som kom på föreningens vårsäsongsavslutning ute vid Nya Hamnkrogen Laxhall på det sommarfagra Torsö. Efter välkomstdrink drog vi igång med visor och dikter på kvällens tema ”Nå´t somrigt”. Vi fick bl.a höra egna dikter av Iréne Skoog, Barbro och Håkan Andersson. Föreningens egne ”falsksjungande trubadur” som han kallar sig Gunnar Törngren, bjöd på några nya alster. Jonny Andersson som rest upp till oss från Tjörn, spelade några västkustpärlor, samt Bromösundsblues. Det blev en mycket trevlig afton med mycket sång och en hel del god mat och dryck. Titta gärna på bilderna från kvällen.

9 juli; Då var sommarens första viskväll vid Stallet Vadsbo museum Mariestad avklarad. Det blev en trevlig viskväll som lockade ett 50 tal personer, som bjöds på visor, dikter och även en och annan allsång.
Kvällens värd var Anders Ramberg som hade satt ihop programmet. Iréne Skoog läste sina finurliga och vackra dikter, Margareta Thorstrand sjöng några mjuka fina visor, Martin Fernström sjöng till eget ackompanjemang sina finurligt egenhändigt skrivna visor. Föreningens ”Grand old lady” sjöng sina stämningsfulla visor a-capella, Asta Timén läste dikter av bl.a Bosse Parnevik och Mark Levengood. I pausen avnjöts kaffe med hembakta bullar & finska pinnar. Denna sköna kväll vid Tidan avslutades traditionellt med Cornelis visa ”I natt jag drömde”.

23 juli; Det blev åter en mysig kväll vid Stallet, där Visans Vänner bjöd på en resa genom livet i mångfaldens tecken. Kvällens värd Håkan Hultin höll ihop det hela och övriga medverkande var; Margaretha Jensen-Andersson som bjöd på några norska visor, Gunnar Törngren sjöng sina egna alster, Harald Nyman bjöd på några burleska visor av Stefan Demert, Seppo Stävenborg ledde kvällens allsång på finska, till detta kompade Mikael Stävenborg på bas och dragspel. Det var som sagt ett program i mångfaldens tecken som bjöd på skämt och allvar, människor och djur, ett mycket trevligt och varierande program.
I pausen fanns det möjlighet även denna gång att dricka kaffe med hembakat bröd.

1 september; möte/samkväm med Estetlinjens elever från Vadsbogymnasiet.
Äntligen fick vi till ett träff med eleverna från Estetlinjen och det blev ett par mycket roliga och intressanta timmar ihop med detta härliga och goa gäng från Estetlinjen. Där vi; Håkan, Gunnar, Harald och Anders presenterade föreningens verksamhet i samband med en enklare fika. Efter detta blev det sång och musik tillsammans och innan vi skiljdes åt kom vi överens om att vi ska ha en ytterligare träff tillsammans, där vi ska fortsätta att dela tankar och idéer, på hur vi som förening kan göra för att skapa intresse för ungdomar att deltaga i visans värld och naturligtvis tvärtom.

9 september; medlemsmöte kl:18.30. Tema: Sprit och Dynamit.
Det vart en sprängfylld och laddad kväll med en många nya besökare, som bjöd på flera explosiva och därtill ett antal dryckesvisor, ja, en riktig KANON-kväll.

4 oktober; konsert med Lucas Stark & KG Malm på Mariestads Teater.
Stark och Malm visade sin tyngd i Mariestad

På Kanelbullens dag 4 oktober var det dags för vår årliga satsning på att presentera ny vismusik med en eller flera visartister som är allmänt respekterade inom vismiljön, men ännu inte så kända för den stora allmänheten. Likaledes var det också de verkliga finsmakarna av viskonsten som infann sig på Mariestads teater.
Lucas Stark och K.G. Malm, två rutinerade visartister från det lilla samhället Dunker i Södermanland, har presterat att växa upp där utan att känna till varandra, men något gemensamt måste de fått mig sig av uppväxten, eftersom de trots sina betydande olikheter klarar att skapa ett så fint samspel, där de kompletterar varandra på ett medryckande sätt.

Vi fick en föreställning som hade allt. Det blev en bred exposé över den svenska visskatten från Allan Edwalls beska ”Familjeporträtt” till kvällens milt sentimentala avskedsvisa ”Hälsa de där hemma” av Lapplisa. Höjdpunkten bland visorna var dock Lucas Starks egen visdikt, ”Brukets blå” om bruksorten Hälleforsnäs och dess nedgång och fall. En okänd klassiker.
Det blev emellertid inte bara visor. K.G. Malms obetalbara monologer gjorde att det också blev en revystämning över det hela. Hans monologer, det härliga mellansnacket och mycket av visrepertoaren gjorde att det väl sällan eller aldrig skrattats så mycket under någon av våra viskonserter.
Stämningen var glad och munter när den nöjda publiken gick hem efter att ha fått extranumret ”Hugg i” av Göteborg ikonen och årets Ulf Peder Olrogstipendiat Gunnar Källström, en visa som var inspirerad av
Woody Guthrie
.

14 oktober; medlemsmöte kl:18.30. Tema: Bröllop och Begravning.
Kvällens deltagare bjöd på flera finstämda visor om bröllop&begravningar men också en hel del roliga och burleska visor på temat.

8 november; Cornelis-afton med vår gästartist: Maria Ribeiro.
Till minne av Cornelis. Tänk vad skönt att en novemberkväll få gå in i värmen och in i den fantastiska miljön som Mariestads teater bjuder på och att få bli riktigt överraskad av det som bjuds från scenen!

et blev en mjukstart med Visans Vänners medlemmar Anders Ramberg, Emma Johansson och Gunnar Törngren, där Emma, som debuterade i detta

sammanhang, men som i sin hemstad Skövde medverkat i flera musikaler,
briljerade med sin starka, men ändå mjuka röst. Trubaduren Törngren,
som tonsatt flera av Stig Dagermans dagsedlar bjöd bl a på en sådan,
självklart i Cornelis anda.

Efter lite mingel i pausen var det så dags för kvällens gäst, Maria Ribeiro med Flermansorkestern.Visste vi det inte förut så fick vi verkligen veta vilken fin teater och vacker stad vi bor i! Gästerna var helt lyriska i sitt lovprisande och vi i publiken blev helt lyriska av det som bjöds från scenen.
Flermansorkestern bestod av Mikael Ribeiro på gitarr, Åke Englund, gitarr och Mattias Cederstam på bas. Maria som vanligtvis trakterar både ukulele och munspel höll sig till sången fram till det magiska ögonblicket då hon satte sig vid flygeln och sjöng den oerhört tragiska visan, Alices snaps. Senare i programmet fick vi höra ytterligare en sällan spelad, men oerhört stark visa om den värsta tänkbara mobbningen, Häst på taket, William.
Valet av visor med betoning på det melankoliska och de mindre kända visorna samt några av dem vi alla kan, gjorde att man verkligen kände Cornelis anda sväva över salongen. Där fanns den socialt engagerade Cornelis som låter oss få en inblick i de mörkaste sidorna av samhället och den bitske och rolige Cornelis. Allt fanns med!
Maria med sina duktiga musiker fick efter väl genomfört program leverera två extra nummer.
Själsligen berikade gick vi ut i novemberkvällen med värme i våra hjärtan.

11 november; medlemsmöte kl:18.30. Tema: Ruben och Stig.
Utanför fönstren var det en gråmulen kylig kväll, men inne i lokalen spreds en härlig och varm känsla när vi drog igång kvällen med en Olrog visa med lite Ruben och Visans Vänner i och den följdes upp med ett par nyskrivna visor utav en av föreningens text/visförfattare Eva Ekhagen. Kvällens deltagare hade många visor på temat och det blev en massa goa skratt till de visor som framfördes.

22 november; föreningen var värd för RVS,s regionsträff.
Ett stort tack till Håkan Hultin och Riksförbundet Visan i Sverige, för initiativet till den regionsträff ”Visan i Sverige” som genomfördes under lördagen (22/11) i Mariestad. Det blev en bra och intressant träff där vi diskuterade och delade med oss av våra erfarenheter från våra respektive föreningar/klubbar, angående medlemsrekrytering, medlemsvård, arrangemang, etc., i då/nutid och inte minst i föreningarnas egna och gemensamma framtid.
Vill också passa på och tacka representanterna från respektive förening/klubb som var med på träffen; Ingmarie Romell och Ann-Catrine Persson från Visans Vänner i Uddevalla, Tomas Markusson och Karl-Anton Hansson från Visans Vänner och Visföreningen Dubbelgöken i Göteborg, Eva Karlsson och Inger Sternersen Carlström från Visklubben Skeppet i Halmstad, Bo Andersson från Visans Vänner på Tjörn och Per Svensson, Sofia Edlund, Alice Wingquist och Gunnar Törngren från Visans Vänner i Mariestad.
Dagen rundades av med en gemensam middag och efter det så blev det sång och musik till sena natten

9 december; medlemsmöte kl:18.30. Tema: Vitt och Rött. 
Det blev ett välbesökt medlemsmöte/julfest, där kvällens värd och föreningens tomtemor Margareta Thorstrand hälsade alla välkomna med värmande glögg och ord, i en lokal som tomtenissan Margaretha Jensen-Andersson så vackert smyckat i en härlig julstämning. Efter lite mingel så stämde vi upp i sång och strängaspel på kvällens tema. Sedan var det dags för kvällens välsmakande tomtegröt med skinksmörgås som våran matmamma/pappa; Inger & Per-Olof Persson fixat till så bra. Mätta och nöjda tog vi sedan ton igen och likt glittrande, sprakande tomtebloss bjöd vi varandra på en mängd visor och dikter samt en och annan allsång. Innan vi nöjda hemåt gick, avslutade tomtemor med att läsa Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” för oss.