Historik 2020

Taubeafton i Mariestad 12 mars kl. 19.00, Mariestads Teater

På Evert Taubes födelsedag firar Visans Vänner Skaraborg nationalskalden med en konsert med hans visor på Mariestads Teater tors 12 mars kl. 19.00 .
Biljettpris: 200 kr. Förköp Karströms Bokhandel 0501-100 63. Ev. kvarvarande biljetter kan köpas i teaterns biljetkassa från kl. 18.00 dagen för konserten.
Kvällens artister kommer att bjuda på välkända och mindre kända Taubevisor:
Stefan OLSSON och Gunnar BENJAMINSSON, orsabaserade trubadurer är musikaliska allätare som spelar såväl klassiska som moderna visor samt egna alster. Men denna gång är det Taube som gäller.
Staffan BERLIN och Eva STRAUMANN älskar irländsk musik, kultur och historia och uppträder med framförallt irländska folksånger i repertoaren. I det här sammanhanget spelar och sjunger de Taube.
Maria och Roland TIGER spelar gärna folkmusik på fiol men älskar också folkvisor och litterära visor. På Taubekonserten har det bytt fiolerna mot klaviatur och gitarr.
Gertrud WENNERBERG är en pionjär i Visans Vänner och var med och startade föreningen i Mariestad. Hon ackompanjeras av Anders RAMBERG..
Konserten genomförs med stöd av ABF och Västra Götalandsregionen.

 

Medlemsträff 8 september 2020

Visans Vänners medlemsträffar startade försiktigt igen 8 september i ABF:s lokaler vid gamla torget i Mariestad. Några hade uttryckt tveksamhet att komma p g a coronatider. De som ändå mött upp höll ordentligt avstånd till varandra i visgemenskapen. Kvällens tema var Thore Skogman. Han räknas väl inte till visdiktarnas innersta krets precis. Men har man 1 302 kompositioner i STIMs katalog har även herr Skogman prövat på den genren en och annan gång. Men å andra sidan är vi tämligen vidsynta när det gäller begreppet visa.
Monica Hedberg berättade om kompositören och visade en del av sin Skogmansamling. Hon sjöng också egna omdiktningar av Thore Skogmans låtar och läste ur hans skriftliga produktion. I övrigt framträdde under kvällen Anders Ramberg, Monica Fäger, Margareta Jensen-Andersson, Gunnar Törngren och Roland Tiger.
Anders påminde om Skaraborgs musikfestival 3/10 med alla fina kvinnliga visartister. Se vår FB-sida och webbplatsen http://visansvannerskaraborg.se .

Foton: Anders Ramberg och Roland Tiger

 

SKARABORGS MUSIKFESTIVAL MARIESTADS TEATER 3 oktober 2020

Festivalens artister: 

1. Ellinor Brolin
Hon har spelat på några av Sveriges allra största visscener. Hon framför både eget material och tolkar andra låtskrivares sånger. På sitt debutalbum, som kommer ut under 2020, tolkar hon Kjell Höglunds sångskatt. Kjell är själv involverad, och det kommer att innehålla både gamla och helt outgivna sånger av Kjell.

2. Sanna Carlstedt
Evert Taubes texter fick henne att ge sig in i visans värld med berättelser om sin samtid som spänner från politiska, dråpliga, glada och vackra. Sanna har stått på de stora visscenerna runtom i Norden och mottog Fred Åkerström-stipendiet 2010.

3. Cajsa Färlin
Med ett säkert och dynamiskt gitarrspel tillsammans med sin röst berör Cajsa Färlins låtar och tolkningar lyssnaren starkt. I sitt artistskap vill hon vara med och förändra och sprida ny kunskap om Norrland, lesbiskhet och queerhet.

4. Ingegerd Wessel
Visartist och låtskrivare från Smålandskusten som skriver angelägna texter där både sanning och igenkänning lyser igenom. Med lång scenerfarenhet, 2 soloalbum och 2-årig utbildning vid Nordiska Visskolan i Kungälv, tolkar hon också den svenska visskatten. Sångerna som utgör en musikalisk mix av både visa, pop och jazz knyts ihop med ett berättande som sällan lämnar lyssnaren oberörd.

5. Sofia Nilsson
Sofia lägger stor vikt på budskapet i sångerna hon framför. Hon blandar traditionella visor med moderna, samt även egna visor.

6. Boel Nihlman
Med stor lyhördhet för texten sätter Boel Nihlman tolkningen i centrum. Med bland annat influenser från svensk folksång framför hon såväl kända som okända visor på sitt personliga sätt som blandar vemod och eftertanke med bubblande energi och positiv underton.