Publicerad den

Lyckad musikfestival 2024

5/10 genomfördes 2024 års musikfestival med tonvikt på visor. Mariestads Teater var scen för evenemanget i vanlig ordning. Kristin svensson och Monica Hedberg delade på conferencierskapet där Monica stod stadigt på sina versfötter och levererade limerickar som introduktion till artisterna på scenen. Kristin och Anders Ramberg ackompanjerade och ledde allsången som återkommande inslag mellan akterna på scenen.

Åsa B Johansson och Ludvig Rask , båda med rötterna i Skaraborg presenterade vispoeten Olle Adolphson, både hans kända visor och andra mer okända för vispubliken. Trots att Åsa till alldeles nyligen legat nerbäddad i lunginflammation genomförde duon förtjänstfullt sin akt, en arbetsseger uttryckte de själva sin insats efteråt.

I pausen efter första avdelningen serverades kaffe och kanelbulle. Innan pausen presenterades Elona Planman från scenen där hon spontant och oplanerat sjöng en Allan Edwall-visa (hon hade tidigare under dagen besökt museet och tittat på fotoutställningen om Allan ). Elona underhöll pauspubliken med egna visor till gitarr och fint spel på munspel ute i en av foajéerna. Ett uppskattat inslag.

Efter första avdelningen välkomnades Hanne Juul på scenen. Hon

är en välkänd visprofil i Norden och var fram till 2017 föreståndare för Nordiska visskolan där både Kristin Svensson och Elona Planman varit elever. Trots en lågmäld framtoning slog hennes framträdande an hos publiken som lyssnade andäktigt. Hanne lyfte också fram gamla viselevers alster i sitt framträdande.

I paus nummer två serverades varm korv med bröd. Agneta Eriksson och Håkan Andersson ställde ut , Agneta med exempel ur Mariestads Musikarkiv och Håkan med egna slöjdalster med koppling till sjöfart. Håkans alster kunde köpas till förmån för Alzheimerfonden.

Sist ute på scenen var 50 års-jubilerande Vänervind från Mariestad. Gruppen består av sju män och en kvinna som spelar och sjunger vad man själv definierar som americana uppblandat med egna fina låtar. Fin stämsång och sånginsatser. Obalans i ljudbilden med starka trummor drog ner intrycket något.

En mycket fin omgång av festivalen ansåg arrangörerna vid eftersittningen.

Foto: Roland Tiger