Publicerad den

Musikfestivalen 2022 – en nära visupplevelse

Duon Ingmarie Romell och Ann-Catrine Persson inledde årets musikfestival som i vanlig ordning gick i visans tecken. Duon har spelat tillsammans av och till sedan 1980-talet och blandar traditionella visor med lyriska visor och visor med en komisk poäng som t.ex Bengt Sändhs visa om försäljaren av skokräm och Barbro Hörbergs ”Älgaspelet”. Duon ackompanjerade sig förtjänstfullt på nyckelharpa, gitarr, bas och blockflöjt. Ett par visor av Taube, ”Morgon efter regn” och ”Kosterflickornas visa” ingick också i framträdandet.
Fia Ekberg har i år tilldelats Manifestpriset för sin skiva ”Bangatan” som innehåller sånger inspirerade av denna del av Göteborg, där Fia Ekberg lever och bor. Det är ärliga och egensinniga sånger om relationer, kärlek och livet i allmänhet. På scenen framförde Fia bl.a. titellåten ur Bangatan, ”Vackrare nu”, ”Dansa” och bluesen ”Jag tycker om dig”.
Efter pausmingel med kaffe och fralla äntrade K G Malm scenen med sin gitarr. K G:s signum är det roliga snacket mellan låtarna som är lika viktigt som musiken . Kvällens framförande utgjorde inget avsteg från den rutinen. Från K G:s framträdande minns man ändå främst hans skillingtryckspastisch eller parodi om ett sorgligt kvinnoöde som aldrig utvecklas för alla avvikningar i detaljerad släkthistoria med följd att berättaren slutligen ger upp och avslutar visan abrupt.
Anna Stadling hade fått äran att avsluta årets festival på Mariestads anrika gamla teater som tilltalar alla besökande artister. Anna delade scenen med gitarristen Anders Pettersson som kompade Anna och sjöng på några låtar. Annas program hämtades till stor del från hennes fullängdsskiva ”Efter stormen”. Låten ”När allt det här är över”, som avslutade Annas framträdande har kommit att bli en symbol för människors längtan efter ett normalt liv efter corona-pandemin. Från skivan hämtades även låtarna ”Solen och du”, ”Alltid vi två”; ”Jag ville ha nåt mer”, Drömmar” och ”Vi är aldrig där”.
Efter långa uppskattande applåder avtackades samtliga visartister av Visans Vänners ordförande Anders Ramberg och Monica Hedberg som även förtjänstfullt skötte conferencierskapet under kvällen.