Publicerad den

På Musikfestivalen i Mariestad 7/10 presenterar Sven Kristersson en annan Birger Sjöberg

Sven Kristersson,professor vid Musikhögskolan, okt 2014.


7 oktober är det Musikfestival på Mariestads teater. En av årets artister är Sven Kristersson. Han kommer spela sin föreställning Galendansaren – en helt annan Birger Sjöberg. Säkra din biljett redan nu genom webbshopen på Visans vänner Skaraborgs hemsida, biljetter och info finns även via 070-633 08 60.

Så här beskriver Sven Galendansaren:

Galendansaren – en helt annan Birger Sjöberg

Många kämpar i vår tid med att uttrycka sig konstnärligt och få bekräftelse för detta i offentligheten. Så var det också för Birger Sjöberg. I början av 1920-talet gjorde han succé med sina sånger om Frida och romanen Kvartetten som sprängdes. Men när han efter dessa gav ut diktsamlingen Kriser och kransar blev den ett publikfiasko. I besvikelsen kallade han sig ”Galendansare”, en sprattelgubbe som förutsattes sprattla på publikens kommando. Han förbittrades och dog 1929, bara 44 år gammal.

Men: han efterlämnade en hel låda med halsbrytande sångtexter och galghumoristiska litterära fragment! Sven Kristersson har tonsatt en rad av de häpnadsväckande texterna, och framför de nya sångerna till eget virtuost pianoackompanjemang, i den första föreställning som någonsin gjorts kring detta bortglömda material. Och han agerar just så oförutsägbart och tragikomiskt som krävs i en föreställning som hålls ihop av de mest suggestiva fragmenten.