Publicerad den

Skaraborgs Musikfestival 2023 i Mariestad

Skaraborgs Musikfestival 2023 genomfördes i lördags (7/10) arrangerad av Visans Vänner Skaraborg med stöd av ABF, Grevillis fond och Västra Götalandsregionen. Kristin Svensson hade valt och kontaktat de medverkande artisterna och fungerade som conferencier tillsammans med Monica Hedberg som presenterade varje artist med en limerick.

Först ut på scenen var Anna Döbling, visartist och låtskrivare bosatt på Gotland. Anna brukar i vanliga fall uppträda tillsammans med en ackompanjatör men denna gång fick hon ackompanjera sig själv på teaterns flygel. Det märktes att pianospelet av denna anledning var lite försiktigt men det underströk å andra sidan styrkan i vismaterialet och det vokala framförandet. Anna gjorde ett uppskattat framförande och fick varma applåder från publiken. Efter första paus, där Björn Ende stod för uppskattad och humormättad pausunderhållning liksom vid kommande paus, var det dags för det första lokala inslaget: Erik Christensen & Nils Hassling-Offrell hemmahörande i Lidköping och framträder under artistnamnet ”Vänner”. De framförde några egna visor samt några av Allan Edwall till gitarrackompanjemang och munspel på någon låt. Vännerna är skoförsäljare till vardags och hade kvällens i särklass blanka och välvårdade skor. Därtill en trevlig och fin visbekantskap.

Därefter var det dags för systrarna Hedda, Turid och Märta Husrem från Töreboda, för kvällen förstärkt med Linda Nilsson och Martin Tode. Hedda och Turid går på musikgymnasiet i Skövde och Märta har precis börjat 7:an. Systrarna har samma ”attack” och säkerhet i stämsången som förebilderna First Aid Kit och de behärskar många genrer. Det ska bli intressant att följa deras fortsatta musikaliska utveckling. Linda och Martin gjorde några nummer på egen hand avslutningsvis. Efter andra paus med korv med bröd var det dags för avslutningsakten ”Galendansaren” med Sven Kristersson som skapat en rad scenmusikaliska monologer med utgångspunkt från Birger Sjöbergs efterlämnade dikter och litterära fragment. Birger Sjöberg kämpade efter utgivningen av ”Kriser och kransar” få publik bekräftelse för den litterära nyorientering som Birger Sjöberg försökte utveckla men som få var intresserade av. Succén med Fridas visor stod i vägen för all litterär nyorientering för Birger Sjöbergs del. Om detta handlar ”Galendansaren”, om att sprattla som en marionett inför publikens krav och förväntningar. En imponerande monologföreställning där Sven Kristersson tonsatt en rad av Birger Sjöbergs dikter som han framförde till ett skickligt pianospel.

Publiken engagerades också med att hjälpa till att sjunga några allsånger med stöd av musiker på scenen. Publiken tillägnades också an limerick författad av Monica Hedberg. Det är bara att hålla med.

En festivalbesökare i Mariestad
Utbrast jag är så nöjd och glad
Att jag var där som publik
För kvällen kändes unik
Med en fantastisk artist-parad