Publicerad den

Trevligt återbesök i Sjötorp den 28 juli 2022

 

Alf Mölleryd från Sjötorps Samhällsförening hälsade alla välkomna och räckte mikrofonen till Monica som tackade för inbjudan och hyllade både platsen, vädret och den fyndiga idén att kombinera picknick med konsert. Visans Vänner var här för första gången ifjol. Eftersom ”två gånger är en vana” framförde hon att det gärna får bli ”tredje gången gillt” nästa år.

Efter en kort information om Visans Vänners verksamhet läste Monica en nyskriven dikt om Göta Kanal, med rubriken: ”Ett dike utan dess like”. I Tage Danielssons dikt finns en välkänd rad som upprepas och den använde Monica som avslutning på sin dikt. Många har nog hört ”strofen” som lyder ”De händer som byggde Göta Kanal”. Dikten belönades med publikens applåder och Monica aviserade nästa programpunkt med följande ord: Nu kära publik – Ska det bli musik!

Ibland är det svårt att presentera några som egentligen inte behöver någon presentation. Men även om Anders och Madde inte är några nya bekantskaper för folk i våra trakter, kan dom konsten att överraska sin publik. Dom hittar hela tiden nya visor och varierar alltid skickligt sitt program. Dom gör bra låtval, oftast med fina texter och gör proffsiga framträdande. Applåderna från både hemmapublik och turister, blev bekräftelse på att dom även denna gång motsvarade de högt ställda förväntningarna.

Plats på scen för Frida Andersson, tjejen med den mjuka finlandssvenskan och tillika mjuka rösten. Hon är sångerska gitarrist, låtskrivare och utbildad ljudtekniker. Vi hade redan Janne Stenström på plats som skötte ljudet utmärkt, utan hjälp. Frida sjöng och blandade egna och andras låtar. Det var bra att hon sjöng på svenska för annars hade man missat de fina, tänkvärda texterna om livets förutsättningar. Mellan låtarna märktes hennes härliga humor. Med glimten i ögat sa hon att finsk humor brukar kallas melankoli och hon jämförde scenen med ”en finsk bastu” på grund av solen.

Hon bjöd med publiken till en lättsjungen refräng, bestående av ordet ”Aj” som upprepades många gånger.
Denna eftermiddag kan också summeras med ett enda ord och det lyder ”Succé”. Behövs ingen upprepning!

Foto: Christian Lundberg, Anders Ramberg och Anneli Funcke