Publicerad den

Visans Vänners egna förmågor underhöll på Taubeaftonen 12/3 2023

I lördags 12/3 hölls årets Taubeafton i vår vackra teater från 1842. Inledde gjorde Monica Hedberg, vår egen eminenta ordekvilibrist. Som hon kan dikta och ordleka: ”Vi finns inte bara för visans vänner utan även för vänner av verser”
En lite mer okänd visa framfördes inledningsvis av Inger Stenersen Carlström, ”Morgon efter regn” ur Sjösalaboken  1942.
Därefter framförde Per Skårstedt skrönan ”Fritiof Andersson”  från 1919 om Fritiof äventyr i Buenos Aires med vin, glädjeflickor, dans och avslutningsvis ett knivslagsmål och dråp i självförsvar. Jan Skårstedt  tog vid och berättade om fortsättningen på Fritiofs historia, ”Jag är fri jag har sonat” som skrevs tio år efter den första visan om Fritiof.
En del folkliga visor tillskrivs Taube såsom ”Byssan lull”. Sanningen är att han bearbetat och lagt till verser  till den ursprungligen enstrofiga vaggvisan. ”Som stjärnor små” är ursprungligen en folkvisa från Bohuslän som Taube också bearbetat och gjort till sin egen. De båda visorna framfördes av Roland och Maria Tiger.
Gunnar Törngren har skrivit och framförde visor med utgångspunkt från Taubes prosatexter: ”Världen hette Vinga”, ”Violer och vind och ”Ejdern”
Pierre Fahlström sjöng den dramatiska ”Briggen Bluebird av Hull”  och ”Här är den sköna sommaren” som innehåller den även idag aktuella kommentaren –  ”Det är krig och politik som har fördärvat vår jord”.
Monica kom in som en grön gran och levererade en underfundig dikt som mellanspel i
visan ”Knalle Juls vals”.
Siewert Stegdahl deklamerade ”Furan på Sjösala”  som Inger sjöng en tonsättning av a capella.Kristin Svensson på fiddla sjöng : ”Min älskling du är som en ros”. Intet öga var torrt!
Jan Norlander från Göteborg hjälpte till med sin bas på några av kvällens visor och Anders Ramberg kompade Inger och ensemblesång.

Så många fler sånger framfördes. Det hela avslutades med allsång ”Calle Schewens vals”
Stående ovationer!

Text: Anneli Funcke, Roland Tiger.  Foto: Anneli Funcke